De meeste klamboes hebben aan de bovenkant een lusje waarmee je deze op kunt hangen. Dit kan op twee manieren: met een haakje aan het plafond of met een piekstok naast het bed.
Tegenwoordig worden de meeste hemeltjes gemaakt met een lus aan de bovenkant, zodat je deze met een simpel schroefoogje gemakkelijk aan het plafond kunt hangen. Maar er zijn ook piekstokken verkrijgbaar waar je de hemeltjes aan op kunt hangen.
Een klamboe kan op twee manieren bevestigd worden. Je kunt een klamboe ophangen door een schroefoog in het plafond te boren en hier de klamboe aan te bevestigen maar je kunt er ook voor kiezen een piekstok aan te schaffen zodat je hier de klamboe aan op kunt ophangen.
Een klamboe hangt zo mooi boven een wiegje of ledikant, en zelfs een peuterbed. Je kunt ook een gezellig zithoekje maken met een hemeltje in de babykamer of kinderkamer.
Een ledikant hemel zorgt voor een geborgen en knus gevoel bij het bedje van je kindje. Daarnaast kan het bescherming bieden tegen bijvoorbeeld muggen. Daarnaast kleed een hemel ledikant het geheel mooi aan.
Maar wist je dat je kindje mogelijk gevaar loopt bij een hemeltje of klamboe? Wanneer deze los hangt, kan je kindje de stof naar zich toe trekken. Dit brengt het gevaar van verstikking met zich mee.
Een klamboe, muggennet of muskietennet houdt muggen uit de buurt van je baby. Ze worden ook vaak gebruikt voor oudere kinderen. Er zijn speciale klamboes die je om een campingbedje of ledikantje kunt klemmen of spannen.
Het advies is (ter voorkoming van wiegendood) om je baby bij jullie op de kamer te laten slapen en dat gaat het beste in een wieg of een co-sleeper (zie later in dit artikel), die neemt immers veel minder ruimte in dan een ledikant EN je verzet hem makkelijker van de babykamer naar jullie slaapkamer.
Een hemeltje rondom het babywiegje zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt. Een wieg met hemeltje of een klamboe, is ook nog eens functioneel doordat er geen insecten binnen de slaapruimte kunnen vliegen. Een mooi gedrapeerd hemeltje staat in iedere babykamer en kinderkamer prachtig.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Wat je doet, is het koord pakken en die door de kamer heentrekken, zo hoog mogelijk. Maak het koord vast aan bijvoorbeeld de gordijnrails, de deurpost, de kastdeur, de raamgreep. Bij een net met een eenpuntsophanging voldoet 1 lijn. Daar bevestig je dan de nok van de klamboe aan.
Je kunt ze prima in de machine doen met een maximum temperatuur van 30 graden. Als je een katoenen klamboe hebt, kan deze niet in de wasmachine. Je kunt hem op de hand wassen in koud water. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig, een gewoon wasmiddel is goed.
Een hemeltje kan een wieg of ledikant helemaal compleet maken. Een hemeltje, ook wel vaak een sluier genoemd, heeft een open bovenkant. Het hemeltje bevestig je aan een piekstok met ronde of ovalen ring. Een hemeltje is verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, maar ook verschillende kleuren.
Een piekstok is een standaard met een ring aan de bovenkant. Aan deze ring kan een traditionele sluier gehangen worden ter decoratie van een babybed. Piekstokken hebben een platte voet, zodat beschadigingen aan het ledikant voorkomen worden.
Maak van een buigzame buis of hout een cirkel. Zoek op internet, op de markt of bij een woonwinkel naar een niet te zware stof. Bekijk zelf hoeveel stof je nodig hebt om de bedhemel mooi om het bed te laten vallen, en bevestig één uiteinde aan de cirkel. Denk ook eens aan een kanten gordijn.
Wil je echt iets boven de commode hangen kies dan voor bijvoorbeeld een baby mobieltje en hang deze dan hoog genoeg op. Zorg bij alles wat je in de kinderkamer ophangt dat heel goed vast zit, dat wanneer je kindje eraan zit het niet van de muur af valt.
Zet het bed niet tegenover de deur maar zo dat het kind de deur kan zien. Dit geeft rust en zorgt voor een betere energiestroming. Kies voor lichte, zachte en warme kleuren in de kinderkamer. Pasteltinten blauw of groen en neutrale kleuren zijn hier heel geschikt voor.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een ledikant is geschikt tot je kindje ongeveer 2,5 jaar oud is. Ook een wieg is een veilige slaapplek voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Hierna wordt je kleine beweeglijker en kan tijdens het omrollen tegen de vaak dichte zijkant terecht komen. Dit zou verstikkingsgevaar kunnen veroorzaken.
Klamboes zijn niet alleen mooi en handig tegen de muggen. Ze geven ook een stukje warmte doordat ze de warmte vasthouden. In de zomer zijn katoenen klamboes ook vaak te warm. Neem liever een polyester klamboe.
De meeste klamboes hebben één ophangpunt. Het beste werkt het wanneer je dat ophangpunt midden boven het bed aan het plafond bevestigt. Des te groter het bed, des te fijner het is om een klamboe met een ring bovenin te kopen. Daarmee spreid je de klamboe verder uit en lig je dus minder snel tegen de zijkant.
Het aanschaffen van een klamboe heeft vele voordelen. Zo beschermt een klamboe u bijvoorbeeld tegen stekende en bijtende insecten, wat ideaal is wanneer u op reis gaat naar gebieden met gevaarlijke insecten zoals malariamuggen. Daarnaast worden klamboe's hier in Europa ook veel gebruikt ter decoratie van de slaapkamer.