In Nederland worden per jaar circa 3000 primaire schouderprothesen geplaatst. Er zijn verschillende soorten prothesen, zoals de reguliere anatomische prothese, de omgekeerde prothese en de hemiprothese.
Levensduur. Een schouderprothese gaat ongeveer 10 jaar mee. Na 15 jaar heeft 74% van de geopereerde mensen zijn eerste prothese nog. Problemen ontstaan vaak na ongeveer 7 jaar.
De totale duur van de revalidatie is meestal tussen de zes en negen maanden. Dit is afhankelijk van het type prothese en de conditie van uw spieren voor de operatie. Zo moet u na het plaatsen van een reversed schouderprothese, leren de arm te gaan gebruiken met andere spieren dan voorheen.
Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgedraaid. De schouderkop wordt vervangen door een kom met een steel. De schouderkom wordt kop door er een bol op te plaatsen. De operatie duurt 60 tot 75 minuten.
Werkhervatting. Om werkzaamheden te kunnen hervatten, moeten de geopereerde spieren en pezen de tijd hebben gehad om voldoende te genezen. Tevens moet de arm in alle richtingen weer pijnvrij kunnen bewegen. Als richtlijn kunt u aanhouden dat hier minimaal 12 weken na de operatie voor nodig zijn.
De eerste zes weken na de operatie mag je geen auto rijden. Over het algemeen moet een aantal weken na de operatie een mitella, sling of immobilizer gebruikt worden. Overleg met je arts hoeveel weken dit nodig is en of deze ook 's nachts moet dragen.
Afhankelijk van wat er precies aan de hand is kan de orthopedisch chirurg de stabiliteit van de schouder herstellen. Dit gebeurt met een arthroscopische behandeling (kijkoperatie) of een open operatie. De operatie duurt ongeveer een uur.
Ervaringen na een schouderprothese
De ervaringen bij patiënten met een schouderprothese zijn in het algemeen goed. De pijnklachten verminderen sterk of zijn zelfs helemaal verdwenen. Het uiteindelijke herstel is deels afhankelijk van het type schouderprothese. Daarover straks meer.
Een schouderprothese weegt, afhankelijk van het type, tussen de 250 en 400 gram.
Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts, zoals je huisarts. De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is. Verder belangrijk: De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen.
U kunt uw elleboog en schouder ondersteunen door kussens, zodat uw schouder niet naar achteren zakt. Als u niet goed plat op uw rug kunt liggen, kunt u eventueel uw rug stutten met kussens, zodat u in een halfzittende houding gaat slapen. Er zit verband (witte pleister) op de wond en uw arm zit in een immobilizer.
In de eerste weken na de operatie kan de schouder pijnlijk zijn, daarna zal de pijn duidelijk minder worden. Deze pijn wordt deels veroorzaakt door de zwelling die optreedt na de operatie. De zwelling kan enkele maanden duren. Tegen de pijn krijgt u pijnstillers die u kunt afbouwen zodra de pijn afneemt.
Als u ouder wordt, kan dit kraakbeen gaan slijten. Hierdoor beweegt uw schouder minder goed. U heeft pijn en uw schouder voelt stijf. De pijn wordt 's nachts soms erger en het doet pijn om op uw arm te liggen.
Artrose van de schouder begint met stijfheid en/of pijn bij bewegen. Ook als u de schouder extra zwaar of extra lang belast voelt u pijn. Ook 's nachts kan uw schouder pijn doen, bijvoorbeeld als u op uw schouder ligt. Het kan zijn dat u de schouder voelt schuren of kraken als u met uw schouder beweegt.
De Sint Maartenskliniek heeft orthopedisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van klachten aan de bovenste extremiteiten (schouder tot en met hand). Voor deze behandelingen kunt u terecht in Nijmegen, Woerden en Boxmeer. De operaties gebeuren op onze locaties in Nijmegen en Boxmeer.
Over het algemeen draagt u na de operatie de eerste 6 weken een (anti-rotatie)sling. U mag uw arm geleidelijk aan actief bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Na 6 weken mag u op geleide van pijnklachten weer de volledige functie opbouwen.
De reversed prothese of omgekeerde schouderprothese is een oplossing voor hen die een versleten schouder hebben waarbij de rotator cuff heel zwaar en onomkeerbaar beschadigd is. Daardoor beweegt de schouder abnormaal in zijn gewricht en krijgt men secundair kraakbeen beschadiging.
Er bestaan twee typen schouderprothesen. Afhankelijk van de conditie van de spieren en pezen rondom de schouder zal een keus worden gemaakt voor een "gewone" (anatomische) prothese of een "omgekeerde" (reverse) prothese. Een aparte indicatie voor een schouderprothese vormt de groep schouderkopfracturen.
De wond mag de eerste zeven dagen niet doorweekt raken. U mag daarom de eerste week niet baden of zwemmen. Wel mag u vanaf de tweede dag na de operatie kort douchen. Na zeven dagen mag u weer gewoon douchen.
Jaarlijks worden er in Nederland veel patiënten behandeld vanwege schouderklachten. In een groot deel van de gevallen gaat het om een scheur in de pees van een van de schouderspieren (rotator cuff). Deze scheuren kunnen via een kijkoperatie in de schouder met behulp van hechtingen of kleine ankers worden hersteld.
Bij beide operaties ben je onder algehele narcose. Hiertoe krijg je een infuus in de arm. Via dit infuus krijg je een narcosemiddel toegediend. Daarnaast is dit infuus ook bedoeld om je te voorzien van vocht, antibiotica en andere medicijnen.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Wat is de kans op overlijden tijdens een operatie? Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.