Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen. Alhoewel… misschien is het idee om je telefoon uit de slaapkamer te weren zo gek nog niet.
Niet-ioniserende straling. Een belangrijke vorm hiervan is elektromagnetische straling, ook wel elektromagnetische velden genoemd. Deze straling komt bijvoorbeeld van elektrische apparaten, hoogspanningslijnen, zendmasten en mobiele telefoons.
Draag je mobiel niet de hele dag op je lichaam. De telefoon geeft namelijk zowel hoogfrequente straling af (2G,3G,4G, WiFi, Bluetooth etc) als een laagfrequent magnetisch veld. Je kunt de telefoon als je hem niet gebruikt natuurlijk ook op vliegtuigmodus of helemaal uit zetten.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
Straling. Een mobiele telefoon werkt op radiogolven en deze elektromagnetische golven worden voortdurend uitgezonden. Wanneer jij dus je telefoon in je slaapkamer hebt liggen, of zelfs onder je kussen, blijft deze straling aanwezig.
Behandeling. In principe bestaat er geen behandeling tegen de directe effecten van ioniserende straling. Slechts de secundaire effecten kunnen eventueel bestreden of beperkt worden. Het maakt overigens verschil of de bestraling lokaal of over het gehele lichaam plaatsvond.
Het is mogelijk om jezelf te beschermen tegen elektromagnetische straling van elektronische apparaten, door een stralingsscherm te gebruiken die de straling tussen jou en de bron kan blokkeren en absorberen.
Als de velden sterk genoeg zijn, ontstaan elektrische stroompjes die tintelingen of pijn kunnen veroorzaken, of worden deze velden geabsorbeerd waardoor het lichaam opwarmt. Een te sterke stijging van de lichaamstemperatuur kan leiden tot schadelijke gezondheidseffecten.
Volgens de handleiding van Samsung is het aangewezen om voorzichtig te zijn met een telefoon af te dekken. De lucht moet immers vrij kunnen circuleren. Wanneer de ventilator wordt afgedekt door een ander object, zoals een kussen, krijgt het toestel minder zuurstof en kan het erg heet worden en vervolgens ontvlammen.
De risico's zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is.
Maar waarom is radioactiviteit eigenlijk slecht voor je lichaam, en welk type straling kan het meest kwaad voor je gezondheid? Radioactieve of beter gezegd ioniserende straling delen we in in alfa-, bèta- en gammastraling. Alfastraling is de gevaarlijkste van de drie.
De Hoge Gezondheidsraad roept daarom hier het voorzorgsbeginsel in. Zoals gezegd is er geen bewijs dat niet-ioniserende elektromagnetische straling kanker veroorzaakt, maar aan de andere kant is het ook duidelijk dat er niet voldoende goede studies voor GSM straling, Wifi-straling en ELF-straling.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op. Maar dat komt vooral van hun eigen wifi of van hun telefoon.
Vaak wordt dan gezegd dat mensen overgevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Mensen met IEI kunnen last hebben van jeuk, een brandend gevoel, vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid, spierpijn, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, pijn in de borst, ...
Het is bekend dat jodium effectieve bescherming biedt tegen straling. Jodium ondersteunt vooral de schildklier, borstweefsel en de prostaat. Juist ook die lichaamsdelen zijn erg vatbaar voor straling. Producten zoals spirulina, wakame en kombu zijn de grootste natuurlijke bronnen van jodium.
Het is tegenwoordig mogelijk dit te laten meten door een expert. Ook is het mogelijk zelf te meten met behulp van een stralingsmeter. Deze meters pikken hoog en laagfrequente stralingsvelden op en laten de waarden zien op verschillende plekken in uw huis of kantoor.
Het voornaamste risico van grote doses straling is het ontstaan van kanker. De hoeveelheden straling die gebruikt worden bij een röntgenonderzoek zijn te klein om aan te tonen dat hierdoor kanker ontstaat.
Hoofdpijn, allergieën, slapeloosheid, depressie, hartkloppingen en oververmoeidheid: duizenden mensen zeggen deze klachten te krijgen door de straling van zendmasten, wifi, mobiel bellen en appen. Het wordt Elektro Hypersensitiviteit (EHS) genoemd, maar het wordt door de wetenschap niet erkend.
Nee, straling kun je niet zien of voelen. Alleen met speciale meetinstrumenten kan worden vastgesteld of ergens straling is.
Het gebruiken van de smartphone in bed kan leiden tot verschillende psychische klachten, zoals bijvoorbeeld het regelmatig hebben van nachtmerries, slapeloosheid en 's nachts weer wakker worden. Dat komt mede doordat de smartphone melatonine afbreekt en op die manier de biologische klok in de war stuurt.
Wifi kan slapeloosheid veroorzaken
Vooral mensen die Wifi gebruiken vlak voordat ze gaan slapen, hebben vaak klachten over hun slapen en lijden aan slapeloosheid. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat blootstelling aan EMF-straling van Wifi-netwerken slaappatronen flink kunnen beïnvloeden.
Zit je kind veel op een smartphone of tablet, dan loopt hij het risico op bijziendheid. Je kind ziet dan slecht als het in de verte kijkt. Dé vuistregel om het risico op bijziendheid bij kinderen te verminderen is de 20-20-2-regel. Dat betekent: na elke 20 minuten schermen 20 seconden pauze door in de verte te kijken.
Een aantal jaar geleden waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de eerste keer dat gsm-straling kanker zou kunnen veroorzaken. Hierop bleek uit een studie van Interphone dat je met dagelijks een kwartier bellen het risico op een hersentumor al verhoogt.