Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De Fransen eten in de avond om 20.00 uur. Ook nu wordt een voorgerecht (l'entrée of hors-d'oeuvre) geserveerd, een hoofdgerecht, eventueel een kaasplankje en een dessert.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Verdeling van bedtijd gedurende de week onder Fransen 2019
Hieruit blijkt dat 33 procent van de respondenten aangaf doordeweeks tussen 23.00 en 00.00 uur naar bed te gaan.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
DINER (CENA)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
De Fransen eten lang en goed. Ontspannen lunches, drie uur durende diners en eindeloze uren zitten in buitencafés zijn de norm.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
De lunch wordt meestal geserveerd van 12.00 tot 14.30 uur. Het diner begint van 19.00 tot 21.30 uur . Dit zijn geschatte tijden en kunnen enigszins variëren, afhankelijk van het seizoen, de regio en het restaurant. Maar over het algemeen is het het beste om te onthouden dat je tussen 14.30 en 19.00 uur nauwelijks een plek kunt vinden om te eten.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Lunch wordt meestal gegeten om 1/1.30 uur en diner is meestal om 8/8.30 uur . Een "normaal" familiediner doordeweeks kan beginnen om 8 uur en eindigen in minder dan een uur. Maar als je met vrienden eet, wees dan voorbereid op een maaltijd die 2-3 uur kan duren, of zelfs langer.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Het typische Franse dinermenu bestaat uit salade verte (groene salade), gevolgd door viande avec garniture (vlees met groenten), fromage en dessert . U kunt ook potage (soep) en hors d'oeuvres (voorgerechten) als voorgerecht zien.
hygiëneMeer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag. Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.