De voorwaarden om te kunnen tolereren zijn:
Dat is voor de meeste studenten 18 studiepunten van de 180 in een bacheloropleiding. Eerstejaarsstudenten (en alle studenten die nog geen credits verwierven voor 60 studiepunten, vrijstellingen inbegrepen) mogen in dat jaar voor maximaal 12 studiepunten toleranties opnemen.
Hoeveel toleranties moet je inzetten? Het aantal tolerantiepunten dat je moet inzetten hangt af van het aantal studiepunten van het OPO dat je wil tolereren. Voorbeeld: je OPO telt 3 studiepunten: je moet 3 punten tolerantie van je tolerantiekrediet inzetten om het OPO niet meer opnieuw te moeten afleggen.
Afhankelijk van je situatie mag je eenzelfde opleidingsonderdeel maximum twee of drie keer opnieuw opnemen in je Individueel Studieprogramma (ISP), je hebt dus maximaal twee of drie inschrijvingskansen.
Elke student heeft een tolerantiekrediet van tien procent van het totaal aantal studiepunten van de opleiding. Op een jaar van zestig studiepunten, kun je er dus zes tolereren.
Voordelen. Het grote voordeel is dat je het opleidingsonderdeel waarvoor je een tolerantie inzet niet meer opnieuw hoeft af te leggen. Je maakt op die manier ook een snellere studievoortgang en je kan je concentreren op de andere opleidingsonderdelen die je nog moet afleggen.
Als je slaagt voor een opleidingsonderdeel, krijg je een creditbewijs. Je slaagt als je minimaal 10 op 20 behaalt voor een opleidingsonderdeel.
Zolang je voor een vak kan inschrijven, mag je er examen voor doen. Zolang je dus niet voor de ganse studierichting wordt geblokkeerd (wegens bijvoorbeeld studievoortgangsbewaking of een tekort aan leerkrediet), en je aan de inschrijvingsvoorwaarden voor een vak voldoet, kan je ervoor inschrijven en examen afleggen.
Als u niet geslaagd bent voor een vak, dan kunt u (als u nog een examenbeurt over hebt voor dat vak) het examen opnieuw afleggen. U moet het examen opnieuw afleggen binnen de 4 maanden. U krijgt 3 examenbeurten per vak per jaar.
Mijn monitoraat (pol en soc ugent) heeft gezegd dat 6 herexamens meestal wel haalbaar zijn omdat dit lijkt op een normale examenperiode. Meer is moeilijk, maar als je er veel voor werkt is het wel haalbaar denk ik. Ik ken bv mensen die er 8 hadden en voor alles erdoor zijn geraakt tijdens herexamens.
Per academiejaar krijg je 10 extra studiepunten, tot je opnieuw 60 punten leerkrediet hebt. Je behaalde een diploma in het hoger beroepsonderwijs (HBO5), hebt een leerkrediet lager dan 60 en wil je opnieuw inschrijven. Je leerkrediet wordt dan bij inschrijving aangevuld tot 60 studiepunten.
Bonus van 60 studiepunten
De eerste 60 studiepunten die je verwerft (= waarvoor je slaagt) als je ingeschreven bent met een diplomacontract, krijg je eenmalig dubbel terug. Deze regel geldt niet als je ingeschreven bent met een creditcontract.
Studiepunten terugwinnen bij slagen en verliezen bij niet slagen. Het aantal studiepunten dat je verwerft (d.w.z. van de vakken waarvoor je slaagt en dus waarvoor je credits behaalt) wordt opnieuw aan je leerkrediet toegevoegd. De studiepunten van de vakken waarvoor je niet slaagde, ben je voor altijd kwijt.
Haal je die 36 studiepunten niet, dan heb je je Bindend Studieadvies niet gehaald. Je krijgt een negatief advies van de opleiding en moet dus stoppen. Let op. Het aantal studiepunten dat je moet halen is voor elke opleiding weer anders.
Tolereren kan niet na de eerste examenkans. Het inzetten van een tolerantie is pas mogelijk na tweede zittijd, bij inschrijving voor het nieuwe academiejaar. Dit betekent niet dat je elk tekort opnieuw moet afleggen tijdens de herexamens. De studieloopbaanbegeleider kan jou ondersteunen in het maken van keuzes.
Hogescholen mogen je weigeren. Een hogeschool mag iemand weigeren voor een hbo-opleiding. Maar niet zomaar: daar moet de onderwijsinstelling wel een goede, wettelijk bepaalde reden voor hebben.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
We noemen ze buispunten. Er zijn wel strikte voorwaarden: Je mag voor maximum 3 B-vakken een tekort hebben. Het aantal punten dat je tekort hebt, mag niet meer zijn dan het aantal B-vakken dat je hebt.
Wanneer je als student volledig uitschrijft bij je onderwijsinstelling en gedurende hetzelfde academiejaar geen nieuwe inschrijving neemt, heb je de studies stopgezet. Dat kan een invloed hebben op je Groeipakket/kinderbijslag, studietoelage of studiegeld.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Hoeveel tijd moet er zijn tussen twee examens? In het onderwijs- en examenreglement wordt nergens expliciet vastgelegd hoeveel tijd er tussen twee examens moet zijn. Er wordt enkel gesproken over een billijke spreiding (art. 54 OER).
Bij B-vakken is er na een buis kans op deliberatie. Zo kan je met minder dan 50% toch slagen voor die vakken. Tel het aantal B-vakken in je studierichting. Dat aantal bepaalt hoeveel buispunten je hebt.
Concreet: een 9/20 kan gedelibereerd worden voor een vak van 6 studiepunten, niet voor een vak van 7 studiepunten. voor de betreffende vakken werd de meest recente examenkans benut. de bachelorproef, de masterproef en de verplichte stage (enkel studenten criminologie) zijn uitgesloten van deliberatie.
Vakken waarvoor je niet geslaagd bent, kan je “meenemen” naar een volgend jaar om het examen over te doen. Zo kunnen studenten blijven studeren en ondertussen een mandje studiepunten bij elkaar puzzelen waarin ze zelf in dreigen te verdrinken.