Ook, soms: weltrede. Het welstuk is de bovenste traptrede die aansluit op de verdiepingvloer, vaak minder diep dan de andere treden. In een gedeelte van de deze trede kan een inkeping worden voorzien zodat de verdiepingvloer daarin kan rusten.
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer. Vaak is de weltrede smaller dan de overige treden.
Het aantal keer dat omhoog wordt gestapt, dus elke trede + het bordes is een optrede. Heeft een spiltrap 12 treden en eindigt deze met het bordes tegen de verdiepingsvloer, dan heeft deze trap 13 optreden: het bordes is de 13e opstap en dus de 13e optrede.
Principe: De hellingsgraad bepaalt het volledige uitzicht van uw trap. Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als steile trap en is perfect voor een trap die u niet vaak gebruikt, zoals een zoldertrap. Voor de hoofdtrap in uw woning is het aangeraden een hellingsgraad van iets minder dan 45 graden te kiezen.
Een trede moet minimaal 23 breed zijn. Als men de minimum aantrede verhoogt met de 4 cm van de welbreedte, resulteert een minimum tredebreedte op de looplijn van 26 cm.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
Een trap is al verplicht wanneer een hoogteverschil van 0.21 meter overbrugd moet worden. Bij zulke hoogteverschillen plaatsen we zelf meestal een traptrede halverwege.
De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
Als maximale hellingshoek van de trap (stijgingshoek) wordt 37 graden genoemd (bij een maximale optrede van 188 mm, een minimale aantrede van 220 mm en een ruimtehoogte van 2600 mm). De tekeningen van een trap op papier en schaal 1 op 1 (ware grootte) heten uitslagen. Bij een gesloten trap zijn er altijd stootborden.
De leuning kan handig zijn, maar is niet per se nodig. Het is tegelijk ook een esthetisch accessoire dat je woning cachet kan geven. Maar het kan ook weggelaten worden. Toen men zwevende trappen kon maken – waarbij de treden langs één kant aan de muur hangen – ontstond ook de nood om de leuning weg te laten.
Afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de trap, breng je 1 of 2 onverdunde afwerkingslagen aan wanneer de grondlaag droog is. Ook de eerste afwerkingslaag moet eerst opdrogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
Kapotte traptreden kunnen niet alleen erg vervelend en storend zijn, maar ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren. Er gebeuren jaarlijks tal van ongelukken op de trap door loszittende of beschadigde traptreden.
De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.
Een gemiddelde trap met 14 treden renoveer je al vanaf ongeveer €660. -. * Dit uitgebreide pakket bestaat uit traptredes, stootborden, kantenband, lijm en traprenovatie kit. Daarnaast is onze traprenovatie-oplossing gemaakt van een duurzaam product dat geschikt is voor actief gebruik en tegen een stootje kan.
De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer.
Een veilige trap, wat wil dat zeggen? De veiligheid van een trap wordt bepaald door de trapleuning én door de traptreden. De trapleuning moet stevig zijn en mag niet te glad zijn. De traptreden moeten groot genoeg zijn om je gehele voet erop te plaatsen en ze mogen niet te glad zijn.
Wanneer je een trap laat renoveren, kun je namelijk de traptreden langer laten maken. Op die manier wordt een steile of smalle trap makkelijker begaanbaar en hoef jij je niet meer dagelijks te ergeren. De maximale verlenging van een traptrede is 2 centimeter.
De diepte van een traptrede heet de aantrede. Voor nieuwbouw is de minimale aantrede van een reguliere trap (woonfunctie) 0,22 meter. Bij andere gebruiksfuncties en trappen die uitsluitend voor ontvluchten worden gebruikt is dit minimaal 0,185 meter. Voor bestaande bouw is de aantrede van een trap minimaal 0,13 meter.
Wordt het bordes als een vloer gezien – en daarmee als ruimte – dan moet dat bordes om dezelfde doorstroom- capaciteit als op de trap te hebben, minimaal 54 / 90 = 0,6 m breed zijn. Omdat ook aan artikel 2.34 moet worden voldaan, is de minimale breedte uit het oogpunt van vluchtveiligheid dus 0,8 m.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.
Een trapleuning is volgens het Bouwbesluit alleen verplicht bij trappen die meer dan 1 meter overbruggen. Dat geldt ook voor trappen met een hellingshoek van meer dan 2:3. Maar ook bij kleinere trappen is een trapleuning natuurlijk een aanrader. Mét trapleuning wordt elke trap namelijk een stuk veiliger voor iedereen.
Als eigenaar van een pand of gebouw ben je verplicht om (goede) vluchtroutes aan te leggen. Dit kan (en moet vaak) door middel van een brandtrap. Het voordeel van deze brandtrappen is dat ze ook vaak eenvoudig bij bestaande gebouwen geplaatst kunnen worden, waarvoor vaak minimale aanpassingen nodig zijn.
Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.