De aankoopprijs van een koningspython is afhankelijk van de grootte en de kleurvariant en kan variëren tussen 40 en meer dan 1000 €. De aankoop van een terrarium en de meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Koningspythons zijn te koop vanaf ongeveer 50 euro.
Maandelijks kost een python, afhankelijk van de grootte, ongeveer 50 euro voor het voer, het vervangen van de lampen, de bodembedekking, de elektriciteit en het water. Als het dier ziek wordt of je wil kweken, kunnen de kosten hoog oplopen.
Huisdieren. In Nederland zijn er mensen die thuis pythons houden. "Voor sommige soorten heb je specifieke papieren nodig, maar dan gaat het vooral om bedreigde soorten." Een van de soorten die je in Nederland mag houden is de koningspython.
Het pijlvormige patroon bovenop de kop is kenmerkend voor deze soort. Net als andere soorten pythons is de tijger python een wurgslang: hij doodt zijn prooi door zich er omheen te winden. Overigens kan de python ook bijten, maar hij is niet giftig.
Een python heeft in Canada twee broertjes gedood. De jongens van 5 en 7 lagen te slapen toen de slang hen wurgde, zegt de politie.
De koningspython is een wurgslang en is niet giftig. De slang wordt meestal niet groter dan anderhalve meter.
De koningspython (python regius)De koningspython, een rustige en vriendelijke slang. De koningspython is daarom erg geschikt voor de beginnende slangenhouder. De koningspython komt voor in verschillende kleurvarianten.
Koningspythons zijn erg verlegen en willen zeker overdag het liefst verscholen liggen. Let erop dat alles goed stevig vastzit, de slangen willen nog wel eens losse takken of stenen verplaatsen, deze kunnen de bak en soms de slang beschadigen.
Hoeveel kost een koren- of rattenslang? Een jong dier van de soort Pantherophis guttatus vind je al voor 15 euro, volwassen dieren kosten gemiddeld tussen 40 en 60€. De prijzen voor andere soorten kunnen oplopen tot ruim boven de 100 euro, afhankelijk van de leeftijd en kweekvorm.
De meeste slangen kunnen aardig tam worden, maar natuurlijk moet je altijd op blijven passen. In de ochtend zijn ze het meest rustig en kun je ze het beste hanteren. Veiligheid staat voorop: zorg er dus voor dat je slang niet in de buurt van scherpe voorwerpen en elektriciteitdraden staat.
Een tijgerpython kost gemiddeld 80 euro per exemplaar. Prijzen zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd en de (kleur)variant.
Eén van de grootste en indrukwekkendste slangen ter wereld, de tijgerpython, mag je in Nederland als huisdier hebben. De slang kan wel 4 tot 5 meter lang worden en kan een volwassene wurgen, maar de échte slangenliefhebber weet dat je goede voorzorgsmaatregelen moet treffen om de slang veilig binnen te houden.
De groene anaconda is de grootste slang op aarde wat gewicht betreft. Hij kan zeker 200 kilo wegen, en de grootste anaconda's zijn zo dik als een tractorband. Qua lengte legt de anaconda het echter af tegen de netpython, Python reticulatus. De netpython is de langste slang op aarde en kan 10 meter lang worden.
Pythons van deze afmetingen kunnen in principe alles eten wat ze willen, maar mensen staan doorgaans niet op hun menu. Er zijn dan ook weinig gevallen bekend waarbij een mens door een python werd opgegeten.
Iedereen dacht dat de slang Liophis ornatus was uitgestorven, maar nu hebben wetenschappers op het eilandje Saint Lucia toch nog een paar exemplaren teruggevonden. Maar de aantallen zijn beperkt: er zijn er slechts achttien van. En daarmee is de slang de zeldzaamste slang ter wereld.
Van de drie soorten moet je alleen oppassen voor de adder: die is giftig en kan ook vervelend bijten. De ringslang en gladde slang zijn niet giftig en de ringslang bijt zelfs niet.
1x in de week een prooidier. Het breedste gedeelte van de slang (halverwege het lichaam) kan aangehouden worden als maat voor de breedte van de prooidieren. Koningspythons hebben vaak een zomerrust, dan eten ze een stuk minder of helemaal niet. Als ze nog heel jong zijn moeten ze wel elke week eten, ook in de zomer.
Die dreighouding neemt hij aan om vijanden, zoals mangoesten en roofvogels, te waarschuwen en angst aan te jagen. Zo voorkomt de koningscobra dat hij zijn kostbare gif moet gebruiken om zich te verdedigen. Gif produceren kost namelijk veel energie, dus hij gebruikt het veel liever om aan eten te komen.
De inlandtaipan is de giftigste slang ter wereld en leeft in het midden van Australië. Hij kan 20 jaar oud en 3 meter lang worden. Een beet van de inlandtaipan bevat genoeg gif om 100 mensen, 250.000 muizen of twee Afrikaanse olifanten te doden.
Slangen eten geregeld prooien die bijna 75 tot 100% zo groot zijn als zijzelf. In een legendarisch gevecht in het noorden van Queensland, Australië, versloeg een ruim 3 meter lange olijfpython een Johnson-krokodil, en een gelukkige voorbijganger maakte er foto's van.
Giga-giftig
Freek stond in de Indonesische jungle oog in oog met deze recordhouder. Hij moest wel goed uitkijken. Deze slang kan met één beet een olifant doden!
Krokodillen
Krokodillen zijn op het moment de dodelijkste dieren in Afrika. Vaak merk je niet dat je een mogelijk slachtoffer van dit gevaarlijke dier bent. Dit komt doordat hij niet opvalt in zijn natuurlijke omgeving. Dit dier zorgt voor 100 doden per jaar.
Hierdoor kunnen krokodilachtigen tot twee jaar zonder voedsel, zodat ze een lange periode van slechte omstandigheden of voedselgebrek kunnen overleven.