De prijs voor een hamster schommelt tussen 2 en 11 euro, afhankelijk van de soort en de haarlengte. Een geschikte kooi kost gemiddeld 80 euro zonder inrichting, volledige starterspakketten zijn te koop voor ongeveer 100 euro.
Maandelijkse kosten zijn 15 euro voor voer en 5 euro voor bodembedekking. Dierenartskosten kunnen erg oplopen. Voor het welzijn van je hamster zijn het juiste formaat kooi, een goed gebalanceerd dieet en de juiste speeltjes essentieel.
De prijs van goudhamsters en dwerghamster is ongeveer gelijk, tenzij u een soort wilt hebben die moeilijk te krijgen is in uw land. Doorgaans kost een hamster uit een dierenwinkel tussen de €5 en €15, afhankelijk van de zaak en het soort hamster.
Houd hamsters niet hoog boven de grond, laat ze niet op een tafel lopen en vervoer ze het liefst in een bakje. Voor alle hamsters geldt dat ze klein en teer zijn, daarom is het zaak kinderen te leren dat ze er heel voorzichtig mee om moeten gaan. Blijf erbij als de kinderen een hamster willen oppakken.
Dan is een goudhamster wellicht het beste idee. Niet alleen door het karakter maar ook omdat goudhamster wat groter zijn dan de dwerghamsters en ze hierdoor makkelijker hanteerbaar zijn. Een Roborovski hamster is daarentegen een hamstersoort welke lastiger tam te maken is, dit gezien zijn karakter en snelheid.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken! De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort en wordt gemiddeld maar 5-7 cm lang en weegt 30-40 gram.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
De meeste mensen kopen een hamster bij de dierenwinkel of bij een fokker (voor een lijst van hamsterfokkers, kijk hier). Als je later wilt fokken met de hamster dan raad ik je aan dat je hem bij een fokker koopt.
Een hamster koop je bij een fokker, in een dierenwinkel of je adopteert er een bij een asiel of knaagdierenopvang. Kies een verkoper bij wie de dieren er gezond uitzien, het verblijf en het water proper zijn, alle dieren voldoende ruimte hebben en er veel schuilplaatsen en speelgelegenheden zijn in het verblijf.
Als je kiest voor een kleine hamstersoort zoals de dwerghamster, moet de hamsterkooi minimaal 70 bij 50 cm of 80 bij 40 cm zijn. Als je kiest voor een grotere hamstersoort zoals de goudhamster, moet de hamsterkooi minimaal 100 bij 50 cm zijn. Natuurlijk is een nog grotere hamsterkooi altijd beter!
Hamsters zijn schemer- en nachtdieren. Ze kunnen vrij tam worden. Over het algemeen zijn het solitair levende dieren. Een hamster kan daarom het beste alleen gehouden worden.
Nee. Er zijn altijd uitzonderingen, maar gewoonlijk houden hamsters absoluut niet van zwemmen. Ze kunnen er verkouden van worden, dus ze komen echt niet graag in aanraking met water.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
Goudhamsters zijn vaak vriendelijke dieren wanneer ze handtam zijn, en het is een geliefde hamstersoort omdat ze een vrij sterke band met hun eigenaren ontwikkelen. Goudhamsters zijn de grootste en een van de meest populaire hamsters die als huisdier worden gehouden.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Een Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, zijn wat groter en rustiger dan dwerghamsters. Ze zijn daarom wat makkelijker te hanteren voor jonge kinderen, maar voor alle hamsters geldt, benader ze op dezelfde manier.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
De servalkat, Russische dwerghamster en het stokstaartje mogen niet meer als huisdier worden gehouden per 1 januari 2024.
Cavia's hebben dagelijks veel meer verzorging nodig dan hamsters. Over het algemeen wordt gezegd dat deze leuke huisdieren beter geschikt zijn voor volwassen en oudere kinderen (ouder dan tien of elf jaar). Als u besluit cavia's als huisdier te nemen, moet u hun hele leven voor hen kunnen zorgen.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.