De tumbler of old fashioned glas is het meest gebruikt om Bourbon whiskey mee te drinken. Dit glas is ideaal om de aroma vrij te laten komen, alcohol sneller te laten vervliegen en is uitermate geschikt om ijs in te serveren.
Het grootste verschil zit 'm in de basisgrondstoffen. Een bourbon wordt gedistilleerd uit een granenmix die minimaal 51% maïs bevat.Een Amerikaanse rye whisky daarentegen moet gedistilleerd worden uit een mix die minimaal 51% rogge bevat.
Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Gebruik een longdrinkglas (een hoog, slank en recht glas) voor whiskymixes. Een groot deel van de smaak van eten en drinken wordt bepaald door de geur ervan, en bij whisky is dat niet anders. Neem je tijd om van het aroma te genieten. Neem een slokje en laat de whisky over je tong rollen voor je hem rustig doorslikt.
Bourbon whiskey staat bekend om de meer zoetere smaken en stevige body.Denk aan tonen van karamel, vanille en gedroogd fruit. De smaken van Schotse whisky hangen vaak samen met het gebied waar het gemaakt wordt, dat is bij Bourbon whiskey niet helemaal het geval.
Jameson, Sprite & Lime
Het enige dat je nodig hebt is Jameson Irish Whiskey, Sprite en een klein stukje limoen. Dus ga lekker zitten en geniet van drie verfrissende elementen die het beste uit elkaar naar boven halen. Vul een hoog glas met ijs.
IJs in de whisky
Smaken worden gemaskeerd, waardoor de whisky wat meer mat wordt. De smaak wordt pas feller wanneer de whisky weer wat opwarmt.
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Het is dus een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Tegelijkertijd sluit de lagere temperatuur de aroma's in en onderdrukt het de alcoholsmaak. Met een koudere whisky haal je de scherpe randjes er dus vanaf en voorkom je een branderige keel.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%. En bij whisky geld: langzaam genieten. Laat de slok in je mond rond gaan om alle smaken optimaal te kunnen proeven.
Een Whisky glas met deksel. Dit is het origineel Glencairn glas. Het dekseltje zorgt ervoor dat de alcohol en aroma's in het glas blijven. De hoogte van dit glas is 11,5 cm en de drink opening 4,5 cm.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar. 'Sterker' nog, om port, whisky en cognac te laten rijpen, moeten deze dranken jarenlang bewaard worden voor ze de fles in gaan. Behalve door te veel te drinken kun je van oude sterke drank niet ziek worden.
Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes
Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid 'goed' cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.
Is Jack Daniel's een bourbon? Leuk om te weten is dat Jack Daniel's officieel eigenlijk geen bourbon is, ook al wordt het vaak wel als bourbon beschouwd. De whisky mag geen bourbon genoemd worden, omdat het na de distillatie wordt gefilterd door een drie meter dikke laag houtskool van esdoorn.
Goede wodka smaakt dus naar niets. Wodka drinken slaat dan ook nergens op, tenzij je enige doel is om lam te worden. Bourbon mag nooit hoger dan 80 procent puur gestookt worden.Dat laat een hoop ruimte voor al die heerlijke aroma-moleculen en daarom is bourbon zo lekker.
Aberlour A'bunadh Batch #70
Aan de top schittert de beste whisky van 2022 volgens de competitie. De single malt van een van de meest bekende Schotse distilleerderijen, Aberlour, sleept dit jaar de felbegeerde topplek in de wacht.
Wil je bij het whisky drinken een drank écht beoordelen? Dan is puur drinken (of met een druppeltje water) een betere keuze, doordat de geuren en smaken zich dan wel kunnen openen. Indien je gewoon liever van een gekoelde whisky geniet, dan moet je vooral het ijsklontje of de koelstenen toevoegen.
Altijd koude whisky “Niet elke whisky leent zich ervoor om koud geserveerd te worden. De meeste whisky's, met name de single malt whisky's, zijn het beste te drinken op kamertemperatuur. Laat uw gasten het glas extra verwarmen met hun handen en ze zullen merken dat de whisky meer aroma's afgeeft.”
Naast het feit dat whisky goed is voor je hart, zorgt een glaasje er ook voor dat je bloed beter wordt doorgepompt en dat je hartslag lager wordt. Om van de voordelen t genieten, is één glas per dag het maximum, anders werkt het juist averechts.
Bewaar de whisky op een constante temperatuur
De ideale temperatuur om whisky in te bewaren is tussen de 15 en 18 graden Celsius.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Whisky Cola
Officieel is Whisky Cola eigenlijk geen cocktail maar een lekker mixje is het wel. Menig man bestelt dit dan ook al jaren in de kroeg. Spannend is 'ie niet. Voeg nog een schijfje citroen of limoen toe voor een friszure garnering.
Vul een longdrink glas met ijsblokjes.Voeg 35 ml Ballantine's Whisky en 100 ml Coca Cola toe.Roer en garneer met 1 schijfje citroen.