Bovenlangs, achterlangs of aan je oorEr zijn headsets met een draagband over het hoofd, vaak zijn deze verstelbaar, met een draagband achter het hoofd of je kunt ze in of aan je oor plaatsen. Welke het prettigst is om te dragen, hangt van je persoonlijke voorkeur af. Voor de geluidskwaliteit maak het niet uit.
Oortjes zijn een stuk kleiner dan koptelefoons. Dit betekent echter niet dat je bij oordopjes in moet leveren op de geluidskwaliteit. Integendeel: goede oordopjes tippen met gemak aan de geluidskwaliteit van koptelefoons.
Beide draagwijzen hebben hun voor- en nadelen. Het is niet te zeggen welke draagwijze beter is, aangezien dit voor iedereen anders is. Wel is een over ear koptelefoon op de lange termijn beter voor je gehoor. Doordat dit model je beter afsluit van je omgeving, zet je hem niet onnodig hard om van je muziek te genieten.
Sport oordopjes zijn zo ontworpen dat ze niet uit je oren vallen terwijl je intensief beweegt, wel zo handig! Daarnaast zijn ze vaak zweetbestendig en draadloos. De draadloze verbinding komt tot stand via bluetooth, hierdoor heb je alle bewegingsvrijheid zodat je maximaal kunt presteren!
Omdat oordopjes in je oor zitten (en niet eroverheen) dempen ze het geluid minder goed dan noise-cancelling koptelefoons. Hoe beter de oordopjes in je oor passen, hoe meer het omgevingsgeluid ook passief wordt weggevangen. Door het kleine formaat zie je ze nauwelijks zitten en neem je ze makkelijk overal mee naartoe.
De ruisonderdrukking zorgt ervoor dat u het volume niet harder hoeft te zetten om uw muziek goed te horen. Geluid kan schadelijk zijn voor het menselijk oor van zodra het de limiet van 80 decibel overschrijdt. Hoeveel schade er wordt veroorzaakt hangt af van hoe vaak of hoe lang u aan het geluid wordt blootgesteld.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Oorsmeer beschermt de binnenkant van uw oor. Haal alleen oorsmeer weg dat u ziet. Met een zakdoek of washandje. Gebruik geen wattenstaafjes.
Als de zanger zichzelf goed wil horen, om zo niet vals of uit de maat te zingen, worden oordoppen gebruikt. Deze oordoppen worden ook wel in-ears gebruikt. Dit zijn op maat gemaakte oordoppen met een speaker erin. In plaats van dat de zanger via de boxen de geluiden hoort, hoort hij/zij dat nu via zijn oren.
Begin met een borsteltje of een oude tandenborstel om al het oorsmeer en het zichtbare vuil te verwijderen. Hierna geef je het oppervlak van de oordopjes een schoonmaakbeurt. Doe dit met een microvezeldoekje (of eventueel een brilpoetsdoekje) en veeg ze zachtjes af.
Wel dempen noise cancelling koptelefoons omgevingsgeluid beter. Op de lange termijn is dit beter voor je gehoor, omdat je het volume dan niet te hard zet.
De artiest hoort het geluid nu niet via een floormonitor op het podium of de speakers in de zaal, maar wel via zijn/haar In-Ears. De artiest wordt afgesloten voor omgevingsgeluid en kan zo zijn eigen stem of muziek beter horen tussen al het andere geluid. Zo is de kans klein om vals te zingen of uit de maat te spelen!
Een hoofdtelefoon of koptelefoon is een systeem van twee luidsprekertjes die vlak bij de beide oren worden gedragen. Hoofdtelefoons worden gebruikt om geluid voor één enkele persoon weer te geven, zonder dat anderen mee kunnen luisteren of ermee worden lastig gevallen.
Over het algemeen worden geluiden van minder dan 75 dB veilig bevonden en zullen geen gehoorschade aanrichten. Oordopjes en hoofdtelefoons hebben vaak een geluidsniveau van maximaal 85 tot 110 dB. "Dit zijn dermate hoge geluidsniveaus dat ze tot een gehoorverlies kunnen leiden," zegt Foy.
Denk aan Sting, Phil Collins, maar ook Huub van der Lubbe (De Dijk) en rapper Sor, de winnaar van Maestro 2021/2022, die met zijn 26 jaar lijdt aan tinnitus.
Inbrengen gehoorbescherming - oordoppen
Pak met de linker hand de bovenkant van uw oorschelp en trek deze omhoog en naar achteren. Druk de gehoorbeschermer (voorzichtig) met de rechter hand zo diep als mogelijk in de gehoorgang. Laat de oorschelp los en druk nogmaals na.
Meestal vallen oortjes uit je oren omdat je de verkeerde maat tips hebt gekozen. Ook de vorm van de earbud zelf heeft veel invloed op hoe goed ze blijven zitten. Het kan ook simpelweg komen doordat je je oortje op de verkeerde manier in je oren doet, waardoor ze niet blijven zitten zoals het bedoeld is.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
geen wattenstaafjes te gebruiken. elke week de ingang van het oor te reinigen met een licht vochtige doek.
Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water. Houd het hoofd licht schuin en trek de oorlel naar beneden om de gehoorgang goed te openen. Gebruik een pipetje en spuit het in het oor. Wees voorzichtig en zorg dat de druk niet te hoog wordt omdat anders het trommelvlies beschadigd kan raken.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten. Maar beperk dan het gebruik van oortjes tot die specifieke situaties en zet voor de rest een hoofdtelefoon op.
Houd u aan de 60/60 regel. Hoe luider de muziek, des te korter kunt u er veilig naar luisteren. Een goede vuistregel voor het veilig luisteren naar muziek is de 60/60 regel. Zet het geluid van uw apparaat waar u muziek op luistert op 60% van het maximale volume en las steeds een pauze in na 60 minuten luistertijd.