Gebruik bijvoorbeeld een EarScratcher of Cerumenpen in plaats van een wattenstaafje of paperclip. Met een wattenstaafje kun je het oorsmeer juist verder je gehoorgang induwen waardoor er proppen ontstaan en je oren verstopt raken. Ook pluisjes van wattenstaafjes kunnen achterblijven en zorgen voor ontstekingen.
Je oren schoonmaken met warm water of een zoutoplossing
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog.
Een zoutoplossing is een makkelijke manier om oorsmeer te verwijderen, net zoals glycerine maakt zoutoplossing de oorsmeerprop zachter. Olie is een van de veiligste en meest effectieve middeltjes om je oren mee schoon te maken.
Kan je ook zelf je oren uitspuiten? Als je vaak last hebt van verstopte oren, kan je eventueel ook zelf je oren uitspuiten met een oordouche. Dat is een soort klein ballonnetje met een tuutje eraan. Zorg er echter wel voor dat je niet te hard spuit, anders kan het trommelvlies beschadigen.
Het oor uitspuiten is een betere methode om het oorsmeer te verwijderen en dat kunt u gewoon zelf doen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een zogenaamde oorspuit gebruiken. Dit is een klein spuit die met water gevuld kan worden.
Om de prop wat zachter te maken kunt u wat olie, bijvoorbeeld olijfolie, slaolie of babyolie in het oor druppelen. U kunt ook gewoon water gebruiken, bijvoorbeeld door tijdens het douchen water in het oor te laten lopen. Als u zelf uw oor wilt spoelen, gebruik dan lauw water.
Je kan zelf proberen om de oorprop te verwijderen door het oor te spoelen met lauw water. Houd je hoofd licht schuin naar de kant die gereinigd moet worden. Trek zachtjes de oorlel naar beneden. Zo zet je het oorkanaal open.
Hoe kan je het herkennen? Wanneer een oorsmeerprop de uitwendige gehoorgang (bijna) volledig afsluit, kun je aan die kant minder goed horen (verlies van 10 tot 30 decibel). Je kunt het gevoel hebben dat het oor dichtzit, of abnormale gehoorsensaties (bv. zoemend geluid), jeuk en/of duizeligheid ondervinden.
Uitspuiten bij de huisarts
Een huisarts – of zijn/haar doktersassistente, die daar ook voor heeft geleerd – zal met schoon water op lichaamstemperatuur de gehoorgang reinigen door water in de gehoorgang te spuiten.
Wanneer u veel oorsmeer produceert (wat regelmatig voorkomt, vaak door genetische factoren), moet u ongeveer een keer per maand uw oren schoonmaken met waterstofperoxide of, indien nodig, laten uitspuiten.
Het oorsmeer kan hierdoor alleen nog maar voor meer problemen zorgen, waaronder irritaties en ontstekingen. U kunt daarom het beste uw oorsmeer zelf verwijderen met een speciaal daarvoor gemaakte oorsmeer verwijderaar. Bijvoorbeeld door de cerumenpen (Earscratcher) te gebruiken of door middel van de Audispray.
Bij het uitspuiten van uw oren wordt er met een oorspuit warm water in uw oor gespoten, het water komt dan samen met de oorsmeerprop weer uit de gehoorgang. Het uitspuiten van uw oren hoort niet pijnlijk te zijn, geeft het daarom altijd aan als dit wel het geval is.
Oren uitspuiten gebeurt wanneer een oorsmeerprop de gehoorgang afsluit met als gevolg een beperkt gehoor. U kunt hiervoor terecht bij de assistente op haar spreekuur.
Waarom hoor je je hartslag in je oor? Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Oorkaarsen zijn holle kaarsen die bestaan uit een opgerolde, katoenen binnenkant, gedrenkt in eterische olieën en - zoals bij gewone kaarsen - uit een wassen buitenkant. Oorkaarsentherapie vindt zijn oorsprong bij de oude indianenvolkeren, maar wordt in Nederland ook steeds populairder.
Het op goede wijze uitspuiten van een gehoorgang zal zelden leiden tot directe problemen (gehoorgang- of trommelvliesbeschadiging) of later een gehoorgangontsteking, tenzij de huid reeds voor het uitspuiten beschadigd is of door het uitspuiten beschadigd wordt. Het uitspuiten van een gehoorgang mag niet pijnlijk zijn.
Als uw oor pijn doet en verstopt zit, kunt u het beste eerst contact opnemen met uw huisarts. Deze bespreekt met u of uw oor uitgespoten moet worden of dat er een andere oplossing is, zoals het gebruiken van een ballonpompje. Bij het uitspuiten van uw oor spuit de doktersassistente lauw water in uw oor.
Mensen die hun oren laten uitspuiten bij de dokter, lopen kans dat ze een oorontsteking oplopen omdat de oorspuiten niet goed genoeg ontsmet worden. Een huisarts merkte op dat mensen die hun oren hadden laten uitspuiten, vaak een paar weken later terugkwamen met oorontsteking.
Tot het uitspuiten kunt u 3 keer per dag een paar druppels slaolie, olijfolie of water in het oor druppelen. Houd daarbij uw hoofd opzij of ga even op uw zij liggen, zodat de druppels de tijd hebben om naar binnen te lopen. Het helpt ook als u een uur voor het uitspuiten 10 druppels lauw water in uw oor druppelt.
Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken. Is je buis van Eustachius verstopt door een andere oorzaak, dan kan het zijn dat die eerst moet worden aangepakt voordat de verstopping weggaat.
Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert kunnen de volgende klachten ontstaan: dichtklappende, krakende of klikkende oren. dof of verstopt gevoel in het oor. drukgevoelens in het oor of hoofd.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.