Wanneer je de pole neerzet, houdt je hand de greep stevig vast om je gemakkelijk met je armen af te duwen. Zodra je je hebt voortgestuwd, beweegt je arm naar achteren. Wanneer je lichaam ter hoogte van de pole komt, open je je hand en laat je de pole volledig los om je arm naar achteren te strekken.
Nordic walking en uw conditie
Bij nordic walking verbruikt u gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige 'normale' wandeling. Omdat u met nordic walking meer spieren gebruikt, gaat uw hele lichaamsconditie met sprongen vooruit. Tegelijkertijd voelt nordic walking minder zwaar dan een stevige wandeling.
Het is belangrijk dat de stokken de juiste lengte hebben. Anders wordt dit effect verminderd of zelfs tenietgedaan en bestaat er kans op het ontwikkelen van blessures. Wanneer de poles de juiste maat hebben geven ze steun en stabiliteit, waardoor er minder belasting ontstaat op gewrichten, zoals knieën en enkels.
Een Nordic Walking schoen moet in verhouding met een hardloopschoen een buigzamer zool hebben, omdat de afwikkeling van de voet over het algemeen een stuk groter is tijdens het nordicwandelen. Ook is het belangrijk dat vooral de hak van de schoen voldoende dempende eigenschappen bezit.
Til je stok niet te ver omhoog, maar beweeg 'm net iets boven de grond. Zet de stok schuin, ongeveer op 45 graden, voor je neer en laat je polsen het zware werk verrichten. Leun bij het naar voren komen goed op de stok, zodat je je benen en gewrichten ontlast.
Een wandelstok heeft een gewone smalle lus. De voet van de stok – ook wel schoen genoemd – is bij de Nordic Walking stok schuin en bij de gewone wandelstok recht of je gebruikt de harde punt als je op onverhard terrein loopt. Een pole is bij voorkeur uit één stuk gemaakt. Dat maakt hem steviger.
Houd de wandelstok in de hand aan de kant van je goede been. Dit gaat misschien tegen je gevoel in, maar het is waar. Heb je last van je linkerbeen, dan houd je de wandelstok in je rechterhand. Als je last hebt van je rechterbeen, houd dan de wandelstok in je linkerhand.
Nordic walking en uw conditie
Bij nordic walking verbruikt u gemiddeld 20 procent meer energie dan bij een stevige 'normale' wandeling. Omdat u met nordic walking niet alleen de beenspieren, maar ook de spieren in de romp, armen, nek en schouders gebruikt, gaat uw gehele lichaamsconditie met sprongen vooruit.
Nordic Walking versterkt bijna alle spieren van het lichaam (90% van de spieren wordt ingezet). In tegenstelling tot wandelen, worden ook de romp en de armen ingezet. Door de stokinzet en de rotatie van de schouderas ten opzichte van de bekkenas, worden rug- en schouderspieren soepel gemaakt en verstevigd.
Je traint namelijk niet alleen je beenspieren, maar ook je arm- en rugspieren. Met nordic walking verbrand je al snel 400 calorieën per uur. Bij wandelen is dat een stuk minder: zo'n 280 calorieën per uur.
Nadeel van aluminium is dat het materiaal iets makkelijker buigt dan het carbon, of de combinatie van carbon en glasfiber. Nordic walking stokken van carbon (en glasfiber) kosten al snel meer dan 50 euro. Voor stokken van aluminium ligt de prijs op de helft hiervan.
Nordic Walking is een bewegingsvorm / sport die door iedereen beoefend kan worden. Iedereen kan op zijn of haar niveau Nordic Walking beoefenen, langzaam, snel, huppend, hardlopend, het kan met Nordic Walking allemaal. Belangrijk is wel om een goede basis techniek aan te leren en daarmee verder te gaan.
Wandelstok Kopen? Al vanaf € 14,95 | Hulpmiddelwereld. Merken: Good Grips.
Wandelstokken zijn overal te koop: van grote bouwmarkten tot de bekende online winkels en uiteraard ook bij zorgwinkels.
De gebruiker moet rechtop kunnen lopen met een licht gebogen elleboog. Om de juiste lengte te bepalen doet u allereerst uw (wandel)schoenen aan zet u de wandelstok met het handvat naar beneden op de vloer. Laat de armen los hangen. Markeer de wandelstok ter hoogte van de pols.
Functie wandelstokken
Vooral tijdens het dalen hebben ze een schokdempende werking en kun je je knieën flink ontlasten door stokken te gebruiken. Tijdens het stijgen blijf je meer rechtop lopen en laten ze ook je polsen, armen en schouders meehelpen.
De wandelstok word ingezet om enkels, knieën en rug te ontlasten bij pijnklachten of na een operatie. De stok verbetert ook het gevoel van veiligheid als iemand evenwichtsproblemen heeft. Door de extra steun is lopen minder vermoeiend waardoor u het lopen langer volhoudt.
Pak de wandelstokken vast bij het handvat. Houd de stokken losjes vast, en zorg er dus voor dat je niet gaat knijpen. Tijdens het wandelen zet je de stok net andersom neer dan de voeten. De rechter wandelstok gaat dus naar voren terwijl je een stap zet met de linkervoet, en andersom.
Bij het lopen met één kruk heeft u de kruk aan de kant van het niet-geopereerde of behandelde been. Het geopereerde been en de kruk gaan tegelijk naar voren. Leun hierbij goed op de kruk. Met het andere been maakt u een stap vooruit tot aan het geopereerde been of iets daar voorbij.
Karabijnhaak gebruiken voor je wandelstokken
Naast de mogelijkheid om je wandelstokken op te bergen in een van de vakken van je rugzak, zou je een karabijnhaak kunnen gebruiken. Een karabijnhaak wordt vaak ook gebruikt om een drinkfles aan de tas op te hangen.
Deze zijn veelal wat korter – dus lichter – en hebben een handvat dat beter past bij de doorgaans kleinere dameshand. Dat wandelstokken in lengte instelbaar zijn is ook van belang tijdens het lopen in de bergen. Bij het afdalen maak je de stok doorgaans zo'n 5-10 cm langer en bij het klimmen juist zo'n 5-10 cm korter.
Een set met 2 kleine tellers, voor een goede steun op gemengde ondergrond. Je stokken blijven ook niet steken tussen stenen of andere hindernissen.
Zoek een stuk hout dat van de grond tot je oksel reikt (meestal tussen de 140-165 cm); je kunt de stok later korter maken totdat hij de juiste lengte heeft. Hardhouten wandelstokken zijn het stevigst en makkelijkst in gebruik. Goede keuzes zijn o.a. esdoorn-, elze-, kersen-, espen- en sassafrashout.
Door de opeenhoping van het bloed worden de vingers dikker. Hier hebben wij een oplossing voor gemaakt: wandelstokjes. Wandelstokjes zijn handzame houten stokjes, gemaakt van beukenhout, meerdere malen goed geschuurd en met een buffelleren polsband.De oplossing tegen dikke opgezette handen tijdens het wandelen!