Antwoord: In coffeeshops mogen geen producten worden gerookt waarin tabak is verwerkt. Wanneer de coffeeshop/sishalounge valt onder de definitie horeca-inrichting, is het hebben van een rookruimte voor tabaksproducten niet langer toegestaan, als gevolg van de uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2019.
Vanaf 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving. Dat betekent dat rookruimtes binnen vanaf dan gesloten moeten zijn en het verboden is om te roken op alle werkplekken. Onder werkplekken vallen ook plaatsen waar buiten gewerkt wordt, cabines van bedrijfsvoertuigen en ander materieel.
Sinds het begin van de pandemie zijn coffeeshops, na een dag sluiting, aangemerkt als essentieel. Maar wel alleen het afhaalgedeelte. Vanaf morgenvroeg 26 januari 2022 zal het dus ook weer mogelijk zijn om te gaan zitten in het horecagedeelte.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
U mag uw gekochte softdrugs zowel binnen als buiten de coffeeshop oproken. Echter in de coffeeshop is de meest gebruikelijke, voorkomende en geaccepteerde plek om cannabis te roken. Ook moeten coffeeshops niet verward worden met gewone horeca. Hotels, cafés, bars en restaurants staan drugs gebruikt namelijk niet toe.
Gebruikers roken de hasj of wiet vaak samen met tabak in een lang vloeitje (joint). Maar het kan ook puur gerookt worden, bijvoorbeeld in een pijpje. Een andere manier is het verdampen in een speciale vaporizer. Het roken van de hasj of wiet gebeurt vaak in een coffeeshop of thuis.
Softdrugs zijn volgens de Opiumwet dus illegale middelen. Iemand is strafbaar zodra die persoon drugs bezit, verhandelt en produceert. Dit geldt zowel voor soft- als voor harddrugs. De Opiumwet stelt echter niet het gebruik van drugs strafbaar.
Na 1 jaar: het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is met de helft afgenomen. Ook de kans op het ontwikkelen van andere aandoeningen neemt langzaam af. Na 5 tot 15 jaar: het risico op een beroerte is vergelijkbaar met die van iemand die niet rookt.
De rook zit vol giftige stoffen. Ook als de rook weg lijkt, zijn de giftige stoffen nog altijd in huis. Ze zijn zo klein dat je ze niet ziet en niet ruikt. De giftige stoffen blijven heel lang in de lucht hangen en zetten zich vast op je kleren, vloeren, gordijnen en meubels.
Rookzones zijn opgeheven en mag nergens meer gerookt worden op Schiphol airport. Op de Nederlandse luchthaven waren verschillende rookruimtes ingericht waar rokers voor de vlucht of tijdens een overstapperiode een sigaretje mogen opsteken. Dit was dan in een bar of restaurant waar de rookruimte bij hoort.
Het bezit van softdrugs en dus van wiet is toegestaan mits het voor eigen gebruik is. In de Opiumwet is de hoeveelheid wiet die een persoon bij zich mag hebben vastgesteld op 5 gram. Als iemand meer dan 5 gram wiet bij zich kan dit worden gezien als indicatie dat de persoon wiet verkoopt.
Een exploitatievergunning voor een coffeeshop kost: € 2.417,55,-. Deze kosten betaalt u vooraf. U krijgt geen geld terug als u geen vergunning krijgt.
Volgens onderzoeksbureau Intraval telde Nederland in maart 2017 567 coffeeshops. Dat bureau berekende ook dat een coffeeshop gemiddeld goed is voor de omzet van 1,75 miljoen euro per jaar. Dat zou betekenen dat de totale omzet van de Nederlandse coffeeshop op bijna 1 miljard euro per jaar uitkomt.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Antwoord: Een werknemer heeft geen recht op rookpauzes en een werkgever is niet verplicht om tijd en/of gelegenheid te geven om te roken in betaalde werktijd. Het mag wel. In een bedrijf met een ondernemingsraad heeft die ondernemingsraad instemmingsrecht bij wijzigingen van het bedrijfsrookbeleid.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Volgens hetzelfde onderzoek doet het roken van 1 sigaret per dag het risico op vroegtijdig overlijden stijgen met 64%. Dit percentage stijgt tot 87% voor wie tussen de 1 en 10 sigaretten per dag rookt. Dit sterftecijfer is vooral te verklaren door longkanker.
Naar schatting haalt 23 procent van de rokers die hun hele leven zwaar roken de leeftijd van 65 jaar niet. Van de lichte rokers overlijdt 11 procent, van de niet-rokers 7 procent vóór de 65-jarige leeftijd. Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt.
Veel mensen denken dit, maar het klopt niet. De afzuigkap en het open raam halen maar een deel van de rook weg. De schadelijke deeltjes in de rook zijn het zwaarst. En die blijven in een band van 90 cm boven de grond hangen.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
Lange tijd werd gedacht dat schade aan de longen blijvend en onomkeerbaar was. Uit recenter onderzoek blijkt echter dat dit niet waar is. Ondanks dat er schade kan blijven bestaan, herstellen de longen beter dan aanvankelijk werd gedacht. Dit komt omdat nooit alle longcellen beschadigd raken door het roken.
In het algemeen moet u rekening houden met een geldboete van € 1.000,00 en een ontzegging van de rijbevoegdheid van maar liefst 9 maanden!
Dus als jouw gedrag door dat onder invloed staan zodanig veranderd is dat jij gevaar aan boord kan betekenen, dan mag jij niet vliegen. Maar lig je alleen maar stil voor pampus en gebeurt er verder niets, dan zal een korte vlucht geen bezwaar zijn.
Nee. In Nederland is het voor iedereen verboden om drugs te hebben. Het wordt gedoogd dat iemand een paar gram bij zich heeft om thuis te gebruiken. Maar in het openbaar mag je geen drugs in je handen hebben, dus ook niet in een trein.