Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Vroeger lag dat anders. Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet.
Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Volgens een technische expert zou je minstens twee keer per maand je telefoon opnieuw moeten opstarten. “En als de tijd het toelaat, is één keer per week ook goed. Maar meer dan dat is totaal onnodig. Het herstarten van de telefoon stopt gewoon alle applicaties die mogelijk op de achtergrond draaien.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.
Het is niet goed voor telefoons om nooit te worden uitgezet. In de 'uit-stand' worden storingen voorkomen, het geheugen behouden en het leven van de batterij verlengd. Over het algemeen zal je telefoon beter functioneren als je hem af en toe uitzet.
Niet te warm.
Want dan loop je het risico dat de capaciteit van de batterij permanent wordt aangetast. Dat betekent dat je device na het opladen minder lang blijft werken dan de specificaties aangeven. De gevolgen zijn mogelijk nog groter als je je device bij hoge temperaturen oplaadt.
Je iPhone verbruikt namelijk veel batterij als het scherm aan staat, zelfs als je je telefoon niet gebruikt. Je kunt er dan ook voor kiezen om je telefoon zichzelf zo vaak mogelijk te vergrendelen als mogelijk is. Daarmee gaat je scherm uit en verbruik je minder batterij.
Apple belooft dat een iPhone-accu na 500 laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit heeft. Omdat je niet elke dag de iPhone-batterij volledig zult laten leeglopen en weer opladen, zul je na ongeveer twee jaar intensief gebruik de eerste slijtage gaan merken.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Gelukkig is het niet meer nodig om een smartphone volledig uit te schakelen aan boord dankzij de vliegtuigmodus. De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
Kijk dan uit met opladen in de auto. De lithium-ionbatterij in je telefoon kan heel slecht tegen temperaturen hoger dan 45 graden. En dat wordt het al snel achter de voorruit in het zonnetje! De gassen die vrijkomen bij hoge temperaturen, kunnen kortsluiting en brand veroorzaken.