Meestal draag je je sokken onder de beenwarmers, vooral voor het comfort en omdat het makkelijker is om de beenwarmers aan en uit te trekken. Maar als je graag met je sokken pronkt door ze eroverheen te dragen, ga je gang. Doe ze dan gewoon aan nadat je je beenwarmers hebt aangetrokken.
De pasvorm
De juiste lengte van de beenstukken zijn op te meten door de lengte net boven je enkel tot halverwege je bovenbeen op te meten. De beenwarmers horen onder een short fietsbroek te komen, waarbij een overlap van 3 tot 10 cm geldt.
Beenstukken zijn perfect omdat je ze tijdens het rijden uit kunt doen (de meeste fietsers stoppen wel even dan) om op het juiste moment met blote benen te rijden. Het is algemeen bekend dat spieren beter presteren als ze warm zijn. Daarom is het slim onder een bepaalde temperatuur de been- en kniestukken te dragen.
Voor de benen moet je meten vanaf net boven de enkel tot halverwege het bovenbeen. Ook hier hoort het beenstuk onder de korte fietsbroek te komen met een overlap van ongeveer 3 cm tot 10 cm. Voor de benen vind je niet enkel beenstukken, maar ook kniestukken in de webshop van Van Eyck.
Beenwarmers hoor je niet helemaal uitgerekt te dragen. Ze moeten onder je knie zitten en een beetje los zitten. Als ze niet verstopt zitten onder je laarzen, moeten ze ongeveer 10-15 cm onder je knie zitten, en doorlopen tot net boven je hielen. Hou het bij neutrale kleuren.
Om de lengte van de beenwarmers te bepalen meet je je been op vanaf net boven de enkel tot halverwege het bovenbeen. De beenwarmers horen onder de korte fietsbroek te komen. Meestal is er een overlap van 3 cm tot 10 cm. De lengte kan dan ook vrij ruim genomen worden.
Meestal draag je je sokken onder de beenwarmers, vooral voor het comfort en omdat het makkelijker is om de beenwarmers aan en uit te trekken. Maar als je graag met je sokken pronkt door ze eroverheen te dragen, ga je gang. Doe ze dan gewoon aan nadat je je beenwarmers hebt aangetrokken.
Word het je met 14 graden toch te warm dan kun je ze onderweg makkelijk uit trekken en opbergen in je zakje. Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen.
Vanaf de herfst, wanneer de temperatuur daalt, tot aan het begin van de zomermaanden dragen dansers graag beenwarmers om de spieren warm te houden. Dit is super belangrijk om kramp en overbelasting te voorkomen. Niet alleen dansers dragen beenwarmers. Ze zijn namelijk ook geschikt voor sport, pilates en yoga.
Ze hebben ook een belangrijke functie. Beenwarmers zorgen er namelijk voor dat de beenspieren warm gehouden worden tijdens het dansen. Dit zorgt ervoor dat de kans op blessures en de kans op spierpijn aanzienlijk afneemt. Beenwarmers zijn er in verschillende lengten.
18-25 graden
Boven de 18 graden kies je een shirt met korte mouwen met daaronder een extra laagje, een zweetdoorlatend ondershirt bijvoorbeeld. Zo'n shirt voert het zweet af en houd je verder niet warm. Wanneer je toch twijfelt of al vroeg weggaat, dan kunnen armstukken het net wat aangenamer maken.
15 - 17 graden: kleding voor de herfst en lente
Een jurkje kan ook prima met deze temperaturen. Kies hierbij voor een midi of maxi jurkje. Voor de koukleumen onder ons: een tussenjasje kan natuurlijk ook al, maar we raden eerder een dikker vest aan. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvol wikkelvest.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Korte broek, zomershirt, zweetshirt
Een ondershirt is altijd aan te raden omdat dit voor een luchtlaag zorg die tijdens hoge temperaturen voor verkoeling zorgt en voor opname van zweet. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Als stijlregel kan gebruikt worden dat een scheenbeschermer van net boven een buigpunt van de enkel tot net onder de knie moet lopen.
15 - 17 graden: jurkjes dragen tijdens de herfst en lente
Bij temperaturen van 17 graden tot 15 graden kun je nog prima met een jurkje met daarover een dun vestje naar buiten. Vooral een midi jurk, een lange jurk of een jurk met lange mouwen is voor deze temperaturen enorm geschikt.
20-24 graden: korte kleding is perfect
Als het windstil is of als je veel beweegt, dan kun je heerlijk in korte broek, rokjes of jurkjes op pad. Maar als je stil zit, of op een winderige locatie bent, dan kan het nog behoorlijk fris zijn. Draag in dat soort gevallen een driekwart broek, midi rok een halflange jurk.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
In het voor- en najaar (maart, april mei en september, oktober, november) liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 10 en 20 twintig graden en draag je veelal een lange broek en lange mouwen. Echter, in het zonnetje kan het nog aangenaam warm kan worden en op sommige dagen is een korte broek/rokje meer dan genoeg.