Hoe dodelijk is difterie?

Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Waar komt difterie nog voor?

Difterie wordt via hoesten van mens op mens overgedragen. In 2008 werden wereldwijd bij de WHO ruim 7.000 gevallen van difterie gemeld, vooral uit India.Maar ook in Indonesië, Nepal en Brazilië komt het voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot vijf dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdreisvaccinaties.nl

Hoe verloopt difterie?

Meestal verloopt de ziekte mild met griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, koorts en maagdarmstoornissen. In zeldzame gevallen verloopt de ziekte ernstiger en ontstaat ontsteking van de hersenen (encefalitis) met kans op blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Hoe vaak komt difterie nog voor?

Hoe vaak komt difterie voor in Nederland? Difterie komt in Nederland nog maar weinig voor. Soms lopen mensen difterie op tijdens een reis naar een land waar difterie nog veel voorkomt. Voordat vaccinatie werd ingevoerd, overleden er elk jaar 100-10.000 mensen aan difterie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Hoe kun je difterie krijgen?

Mensen die de difterie-bacterie bij zich dragen, kunnen hun omgeving besmetten met difterie. De bacterie zit meestal in de keel maar kan ook op de huid zitten. Besmetting vindt meestal plaats door hoesten. Ook door besmet voedsel of besmette melk kunt u de infectie oplopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisvaccinatie.nl

Diphtheria takes a deadly stranglehold on war-torn Yemen

30 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet difterie eruit?

Difterie is een besmettelijke en potentieel dodelijke bacteriële infectieziekte die voornamelijk tot uiting komt in de vorming van een dik, grijsachtig vlies achterin de keel of neus en gepaard gaat met keelpijn en koorts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op msf-azg.be

Wat zijn de symptomen van difterie?

Difterie kan allerlei klachten geven, zoals: keelpijn, bloed en slijm uit de neus, erge benauwdheid, zweren op de huid, hartklachten, verlammingen en verwardheid. Besmetting gaat via hoesten, niezen, aanraken en zoenen. Met difterie wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisarts.nl

Hoe lang werkt difterie vaccinatie?

De meeste mensen zijn als kind tegen difterie en tetanus gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes tien jaar aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op apotheek.nl

Hoe lang is difterie vaccinatie geldig?

Met de DTP-vaccinatie bent u (als u kinderprikken heeft gehad) 10 jaar beschermd tegen deze ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op thuisvaccinatie.nl

Welke leeftijd DTP-vaccinatie?

Op 9-jarige leeftijd krijgen kinderen een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio. De DTP-vaccinatie is de laatste in de serie kindervaccinaties tegen difterie, tetanus en polio.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Hoe kan je buiktyfus krijgen?

De besmettingsweg is fecaal-oraal. Buiktyfus wordt in feite alleen verspreid door consumptie van water en/of voedsel, besmet met feces van patiënten/dragers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lci.rivm.nl

Wat is een buiktyfus?

Wat is buiktyfus? Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdreisvaccinaties.nl

Hoe gevaarlijk is gele koorts?

Wat zijn symptomen van gele koorts? De infectie verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Wat is acute dysenterie?

Dysenterie is een ernstige vorm van diarree, waarbij vaak bloed en slijm bij de ontlasting zit. Deze vorm van diarree wordt veroorzaakt door de Shigella bacterie. Dysenterie is erg besmettelijk. Vaak lopen mensen de infectie op in het buitenland, waar de hygiëne minder is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Hoe vaak DTP vaccinatie volwassenen?

Daarna is een periodieke herhaling (eens in de 10 jaar) voldoende om beschermd te blijven. Deze vaccinatie is dan eenmalig en beschermt je weer tien jaar. Als je nooit eerder bent gevaccineerd tegen DTP dan heb je een serie van 3 injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op klmhealthservices.com

Hoe besmettelijk is difterie?

Difterie is een zeer besmettelijk ziekte die soms dodelijk afloopt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie (Corynebacterium diphteriae). De difteriebacterie leeft op de huid of in de mondholte van de mens. Besmetting van mens op mens vindt plaats door hoesten en niezen of door contact met een open wond.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ggdrotterdamrijnmond.nl

Wat gebeurt er als je geen tetanusprik haalt?

Als je besmet bent, duurt het meestal 6 tot 15 dagen voordat je ziek wordt, maar het kan ook enkele maanden duren. Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Welke inentingen kreeg je vroeger?

Initieel werd alleen gevaccineerd tegen tetanus, difterie, polio en kinkhoest. In de loop der jaren is daar vaccinatie bijgekomen tegen bof, mazelen, rode hond, Haemophilus influenzae type b, meningokokken type C, hepatitis B, pneumokokken en als laatste humaan papillomavirus bij meisjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nvmm.nl

Kan ik zien welke vaccinaties ik heb gehad?

Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vaccinatieboekje.com

Waar kan ik zien dat ik gevaccineerd ben?

Zelf uw gegevens inzien op MijnRIVM.nl

Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw vaccinatiegegevens met het RIVM, dan kunt u uw gegevens bekijken via MijnRIVM - Vaccinaties .

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rivm.nl

Waar staat de afkorting DKTP voor?

De DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-Hib-HepB-vaccinatie beschermt kinderen tegen 6 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten en Hepatitis B.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksvaccinatieprogramma.nl

Kan een volwassene kroep krijgen?

“Echte” kroep is een oude naamgeving voor een bacteriële infectie aan de luchtwegen (difterie aan het strottenhoofd). Pseudokroep kan ook bij volwassenen voorkomen maar is veel zeldzamer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidsplein.nl

Wat is echte kroep?

Kroep of difterie is een zeer zeldzame, maar ernstige en besmettelijke infectieziekte. De oorzaak is een bacterie, meestal Corynebacterium diphteriae. Deze bacterie produceert gifstoffen (toxines). Die beschadigen de bovenste luchtwegen en soms ook het hart, het zenuwstelsel en de nieren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheidenwetenschap.be

Wat is cutane difterie?

Cutane difterie (huiddifterie)

Na binnendringen door een beschadigde huid (de bacterie kan de intacte huid niet binnendringen) ontstaan typische laesies in de vorm van ronde, diep uitgeponste ulcera (van een halve tot meerdere centimeters doorsnede), bedekt met een grijs-geel tot grijs-bruin membraan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lci.rivm.nl

Populaire vragen