Wij adviseren minimaal 10 cm dikte. Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang).
Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
Voor buitentoepassingen kies je best voor een massieve betonvloer met een minimale dikte van 15 cm. Heb je voldoende opbouwhoogte? Ga dan voor een dikte van ongeveer 20 of 25 cm met een dubbel wapeningsnet. Zo ben je zeker van een stevige betonvloer buiten die veel gewicht kan dragen.
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Voor schuur of garage
Houd daarom een minimale dikte beton aan van 18 tot 20 cm voor uw schuur of een garagevloer storten. Daarbij is het verstandig om hiervoor een dubbele bewapening toe te passen. De dikte van een wapeningsnet bij een betonvloer groeit mee met de draagkracht van een vloer.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
De kans op scheuren of zelfs breken van de betonnen platen is groot. Een nauwkeurige betonplaat fundering voorkomt deze problemen. De fundering van een betonplaat bestaat onder andere uit een zandbed voorzien van het juiste zand.
Voor een betonvloer op isolatie reken je best op een minimale dikte van 20 cm (gemeten vanaf de vloerplaat of drukvaste ondergrond). Wanneer je je betonvloer langs de bovenkant laat isoleren, bestaat de totale vloeropbouw doorgaans uit: Drukvaste ondergrond of vloerplaat.
De beste oplossing voor een garagevloer met zware belasting is een sterke betonvloer, die niet scheurt onder groot gewicht. Kortom: een naadloze, sterke, gemakkelijk te onderhouden vloer is dé oplossing voor elke (industriële) garage.
Hoe diep moet de fundering voor een garage zijn
Voor de fundering van een garage moeten de zij-funderingen minimaal 110 cm diep zijn om vorstschade te voorkomen. De binnenkant moet 80-90 cm diep zijn. Dan is de fundering dik genoeg om de garage te kunnen dragen.
Voor een fundering plaatsen schuur wordt het vaakst gekozen voor een betonnen plaat. Dit is een relatief gemakkelijk manier van een fundering maken tuinhuis en schuur. Dit is zowel een goede methode voor een fundering houten schuur als stenen schuur. Zo kun je de volledige schuur of tuinhuis plaatsen op beton.
De fundering voor een houten blokhut, berging of garage maak je van beton of tegels. Afhankelijk van de ondergrond dient de grond circa 20 tot cm te worden afgegraven. Vervolgens ophoogzand opbrengen, waarna het geheel goed moet worden aangetrild (zodat het niet kan nazakken).
Kies de vloer voor je tuinhuis
De fundering bepaalt ook een beetje welke vloer je gaat kiezen. Wanneer je een goede fundering hebt, dan kun je zo'n beetje elke vloer wel leggen, want de fundering is dan goed geïsoleerd als het gaat over optrekkend vocht. Dan kun je best een laminaatvloer (laten) leggen.
De eerste laag van een vloer is een draagvloer. Deze vloer noemt men ook wel de constructievloer. De minimale dikte voor een constructievloer is 12 centimeter. De meest voorkomende dikte voor constructievloer ligt tussen de 15 en 20 centimeter.
De gemiddelde kosten voor het laten storten van een betonvloer zitten tussen 30 euro en 120 euro per m². Dit is inclusief beton en de mensen en incl btw. Als je isolatie er onder wilt kost dat 20 euro per m² extra en wil je het beton glad laten afwerken (vlinderen), dan kost dat 25 euro extra.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken. Ze komen dan met een cement wagen en kunnen door middel van een slang het beton rechtstreeks op de vloer laten komen.