Ook bij de knoflookpers komt 'ie heel handig van pas. Wanneer je de knoflook hebt geperst kun je met de kleine haartjes van je tandenborstel makkelijk op de smalle plekjes komen. En met een tandenstoker of satéprikker kun je de echt hardnekkige restjes uit de gaatjes los krijgen.
Maar alsnog moet je de schil van de teen eraf halen. Of toch niet? Blijkbaar niet, want je hoeft de teen niet eens te pellen voordat je hem in de pers stopt. Wanneer je een ongepeld teentje knoflook in de knoflookpers fijndrukt, zal de knoflook eruit komen terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Daarom gebruiken de meeste hobbykoks liever een knoflookpers: je opent 'm, stopt er een teentje knoflook in en duwt het met een simpele persbeweging door het roostertje. Op die manier fijngemaakt kun je geperste knoflook goed doseren in je gerechten.
' Kneus hele tenen met de zijkant van een mes en laat ze meestoven in saus. Snijd knoflook in hele dunne plakjes als je bijvoorbeeld spaghetti aglio olio maakt of groente wokt. Heb je het echt heel fijn nodig? Hak de knoflook dan fijn, doe er grof zeezout overheen en plet het met een mes tot een pasta.
Daarom hebben wij de OXO Good Grips Knoflookpers gekozen tot beste beste knoflookpers algemeen! De pers is gemaakt van sterk aluminum en kunststof. De kunststof handgrepen zijn ergonomisch ontworpen. Dit zorgt voor een goede grip en fijne handligging om zo goed druk te kunnen zetten voor het persen.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Als je een knoflookpers gebruikt hoef je de teen niet eerst te pellen, je stopt het ongepelde teentje in de pers, drukt het fijn en de knoflook komt eruit terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Rooster de bol knoflook 30 minuten (in z'n geheel) in de oven. Knijp de teentjes knoflook uit hun velletjes en pureer ze samen met de aardappelen. Roer de boter en de olijfolie door de puree en breng op smaak met peterselie, peper en zout.
Elektrische knoflookpers: een druk op de knop en je hebt mooie gesneden dunne plakjes knoflook. Tandjespers: twee bakjes die je op elkaar zet waar je meerdere tenen tegelijk in doet, eenmaal gesloten draai je de twee bakjes in tegenovergestelde richting van elkaar en worden de knoflooktenen eenvoudig en snel geperst.
Knoflook persen
Een knoflookpers is een geschenk uit de hemel als je vaak look gebruikt en je niet houdt van al te veel snijwerk. Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken.
Hierdoor kunt u niet alleen niet zelf bepalen hoe groot de stukjes knoflook worden, maar knoflook kan in de knoflookpers ook te fijn worden geperst, waardoor u het nauwelijks meer proeft in de rest van een gerecht. Geperste knoflook maakt door de zeer fijne structuur ook een grotere kans om te verbranden in de pan.
Het is een aanrader om, als een gerecht dat toelaat, knoflook mee te garen. Gewoon in de schil. Je dient altijd op te letten dat je teentjes niet verbranden, en de gaartijd moet lang genoeg zijn, maar dan heb je ook wat.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Een handige manier is dan om een hele bol even te pletten met je handen en deze daarna los te schudden in twee kommen. Door het schudden laten de vliesjes vanzelf los en zijn je teentjes klaar om verder te verwerken.
Probleem is makkelijk te verhelpen: zelf pulp maken van gepofte knoflook. Bovenste kapje van de bol afsnijden en lekker een half uur ofzo laten roosteren in een oven van 150C. Als de bollen lauwwarm zijn ze uitknijpen, de pulp spuit er dan zo uit.
Knoflook bakken
Knoflook brandt akelig snel aan. Dan is het bitter en niet lekker meer, in dat geval kun je het beste opnieuw beginnen. Vanaf nu gaat dat niet meer gebeuren, want we gaan de perfecte 'knoflookbaktijd' met je delen. Knoop het in de oren: tussen de 30 en 45 seconden, niet korter en niet langer.
Verse knoflook is veel scherper van smaak dan de gedroogde bollen. Wist je dat je knoflook ook kunt invriezen? Hak daarvoor gepelde knoflookteentjes fijn en vries in kleine porties in. Het is wel slim om voor een goed afsluitende verpakking te kiezen die geen geurtjes doorlaat.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger. In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades. In veel recepten fruit je de fijngehakte knoflookteentjes eerst even een paar minuten. Dat is wat minder scherp dan rauwe knoflook.
Stap voor stap (ui) fruiten
Snijd het voedingsmiddel klein. Verwarm een eetlepel margarine of olie in een koekenpan, braadpan of soeppan. Fruit hierin op lage temperatuur de kleingesneden voedingsmiddelen. Laat het voedingsmiddel niet bruin kleuren.