In woonbeton gebruiken wij meestal betonijzer van rond 8 cm. Dit kan voldoende zijn voor een betonvloer tussen de 8 en 12 cm dik. Houdt u wel rekening met de dikte van de betonnen vloer dat u genoeg ruimte heeft om de vloer te storten zodat u niet te hoog uitkomt.
Voor het creëeren van een standaard werkvloer kan gebruik gemaakt worden van betonmatten met een dikte variërend van rond 6 of rond 8. Deze dikte is in staat om de verwachte trekkrachten op te vangen en vormt een solide basis voor de werkvloer.
De minimale dikte betonvloer die vaak wordt aangehouden is 8 cm dik. Echter is de specifieke dikte afhankelijk van de draagkracht die de betonvloer moet hebben.
Voor het aanbrengen van wapening in betonvloer gebruiken wij verschillen typen. Voor een gevlinderde woonbeton vloer met een dikte van 7 cm gebruiken wij wapening Ø 6-100 mm. De wapening in de betonvloer buiten is minimaal Ø 8-125 mm. Dit komt omdat de betonvloer voor buiten een minimale dikte heeft van 12 cm.
Wat is wapening
Wapeningsstaven worden gebruikt in beton om trekkrachten op te vangen, iets waar beton veel moeite mee heeft. Tegenwoordig wordt enkel gekarteld of geribbeld wapeningsstaal gebruikt met een kwaliteit van FeB 500.
Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand. Zorg ervoor dat deze laag 5 cm onder het maaiveld uitkomt.
40-50 mm, afhankelijk van de situatie (zie ook bijvoorbeeld NEN-EN 020 bij milieuklasse waar waarschijnlijk, gezien de ervaringen de laatste jaren, nog te geringe dekkingen staan vermeld). Om de minimale betondekking mogelijk te maken kan gebruik worden gemaakt van afstandhouders op de wapening.
De richtlijn voor het juiste aantal is 6 afstandhouders per 1000mm wapeningskorf. Onder de wapeningskorven komen betonnen stelblokjes, de richtlijn voor het juiste aantal stelblokjes is 3 blokjes per 1000mm korf.
Minimale betondekking: boven bovenste wapeningsnet moet voldoende beton zitten (3 à 4 cm). Belangrijk om roest van de ijzers te voorkomen en voor de goede hechting van beton aan de wapening. Gebruik hiervoor geschikte afstandshouders.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Vanaf welke dikte is beton waterdicht? Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte. Zonder hydrofuge vanaf 30 cm.
Een typische waarde voor de maximale belasting van een betonnen vloer is ongeveer 1000 kg per m2. Daarbij geldt dat vlak bij de muren (draagmuren op de verdieping er onder!) de belasting tot 50% hoger mag zijn, in het midden van een grote kamer kan de belasting vaak minder zijn.
Om de stevigheid van de wapening te bewaren, moeten de netten elkaar 40 maal de diameter van het draad overlappen. De bouwstaalmatten met lange stekken van Hardeman zijn speciaal hiervoor gemaakt. Als deze stekken het volgende net overlappen zit je goed. Hierdoor wordt de vloer steviger en vlakker.
As = de hoeveelheid toegepaste wapening = w0*b*d (mm2); w0 = wapeningspercentage (%) meestal aangegeven als w0/100; d = hoogte betondoorsnede minus afstand rand beton tot hart wapeningsstaaf (mm); b = breedte van de betondoorsnede (mm).
Een fundering is noodzakelijk om verzakking te voorkomen: zij brengt het gewicht van het bouwwerk op de grond over en verdeelt het. Vroeger werd een fundering in baksteen uitgevoerd. Tegenwoordig kan je kiezen voor een fundering uit beton. De fundering moet ten allen tijde op vaste grond en minimum 60 cm diep zijn.
Doordat staal sterker is, kan een stalen kolom in potentie slanker zijn, maar door brandwe- rendheidseisen kan dit in de praktijk veelal slechts ten volle worden benut bij gebruik van (kwetsbare) brandwerende coatings. Stalen liggers zijn over het algemeen wel slanker dan betonnen liggers.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
5180 Epoxy Reparatiemortel™ is een uniek product van Rust-Oleum® dat beschadigde oppervlakken van beton of metselwerk weer als nieuw maakt. Reparaties gemaakt met 5180 zijn haast onverwoestbaar en de hechting en slijtvastheid zijn ongeëvenaard. Het product krimpt of scheurt niet.
Een veilige vuistregel voor overlappingslengte is 40x de diameter van het staal.
Hoe diep moet de fundering voor een garage zijn
Voor de fundering van een garage moeten de zij-funderingen minimaal 110 cm diep zijn om vorstschade te voorkomen. De binnenkant moet 80-90 cm diep zijn. Dan is de fundering dik genoeg om de garage te kunnen dragen.