Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Dat waterdicht maken doet u met een epoxy coating. Met deze speciale betonverf brengt u een laag kunsthars aan op de vloer. Hiermee legt u een soort filmlaag aan.. Het dringt dus niet in het beton zelf, zoals wel een impregneermiddel doet.
Beton extra waterdicht maken tijdens het plaatsen
Met behulp van speciale micro moleculen of toevoegingen wordt de mortel versterkt of er worden speciale technieken toegepast waardoor het beton wordt verdicht en vocht op geen enkele manier kan doordringen.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Traditioneel wordt hij gemetseld in kwalitatieve beton- of silicaatblokken, maar er bestaan ook kelders in gewapend beton. Traditioneel wordt hij gemetseld in kwalitatieve beton- of silicaatblokken die minimaal 29 cm dik moeten zijn om bestand te zijn tegen het gewicht van de aarde.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Beton is een poreus materiaal en zal – als het niet goed waterdicht is, altijd vocht opnemen en langdurig vochtig blijven. Nat of vochtig beton leidt tot aanslag van schimmels, meeldauw, algen en vuil.
Hiervoor is Permacon de ultieme oplossing. Permacon maakt beton volledig en permanent waterdicht en stopt ook optrekkend vocht. Permacon voorkomt daarmee het ontstaan van betonrot, en houdt uw balkon bovendien langdurig vrij van algen en schimmels. Permacon is een bijzonder effectief middel.
Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Stappenplan beton impregneren
Breng het beton impregneermiddel voldoende over het gehele oppervlakte aan. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhalen. Op wanden wordt impregneermiddel voor beton drukloos en vloeiend aangebracht.
Bij het aanleggen van een nieuwe vijver is het een must om Hydramix cement sealer te gebruiken. Bestaande vijvers die lek zijn kunt u, of behandelen met Hydrablock beton sealer (die bestaand beton waterdicht maakt) of bekleden met cement dat gemengd is met Hydramix, zodat er een waterdicht membraan van cement ontstaat.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Grondwaterstand of grondwaterpeil is het peil van het water dat zich in de bodem bevindt. De grondwaterspiegel in Nederland bevindt zich over het algemeen binnen de 2 meter onder het maaiveld.
De eenvoudigste en goedkoopste manier om de grondwaterstand te meten is met behulp van een plopper/dompelklokje. De plopper is een hol buisje dat een “plopgeluid” maakt wanneer deze het grondwater raakt. De plopper hangt aan een meetlint, en kan bij verschillende firma's worden aangeschaft.
Kelders zonder vloer of met een beschadigde/poreuze muur veroorzaken sneller plassen bij hoog grondwater. De natte kelder komt in dit geval heel snel onder water te staan op korte tijd. De muren van jouw woning zuigen het opstijgend grondwater volledig op. Je ziet dit aan de vochtige plekken op de muren.
Het antwoord is: ja, water in je kelder is een ernstig probleem. Het vocht brengt namelijk enkele grote gevolgen met zich mee. Die gevolgen hebben niet enkel betrekking op je huis en kelder, maar ook op je gezondheid. In de kelder kunnen door het vocht ook onaangename geuren ontstaan en dit trekt ongedierte aan.
De grondwaterstand (of het grondwaterpeil) is een maat voor de diepte van het grondwater. Men kan het meten door in een buis in de grond een meetlint te laten zakken tot het meetlint het grondwater bereikt en nat wordt. Onder de grondwaterstand is de grond verzadigd met grondwater.
Meestal wordt bij het waterdicht maken van een betonnen zwembad gebruik gemaakt van een PVC liner, ook wel zwembadfolie genoemd. Dit doek in kunststof wordt in aparte stukken geplaatst, waarna de naden aan elkaar worden gelast. Bij standaardafmetingen kan je het in 1 stuk plaatsen.
Voordelen betonvloer impregneren
Uw betonvloer krijgt een mooier uiterlijk. De slijtage van uw betonvloer zal veel minder snel gaan. Na het impregneren van uw betonvloer is uw vloer olie-, vet-, water- en vuilbekkend. Uw betonvloer blijft veel langer mooi.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.