Daarna krijg je een afspraak voor een echo op de dertiende cyclusdag. Wanneer het baarmoederslijmvlies bij de echo 7 mm of dikker is kan de terugplaatsing worden afgesproken.
Er is geen ideale dikte als het gaat om baarmoederslijmvlies. Er wordt gesproken over een dikte tussen de 5 en 10 mm, maar dat verschilt per vrouw. Wél is het zo dat klachten als hevig bloedverlies vaak zijn te wijten aan een afwijkend endometrium.
De gynaecoloog zal de dikte van het baarmoederslijmvlies meten en indien dit dikker is dan 4 mm, wordt een hapje weefsel (een biopt) van de baarmoederwand genomen. Het biopt wordt opgestuurd voor nader onderzoek.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
Als het endometrium onvoldoende ontwikkeld is, zal de kans op een succesvolle implantatie, en dus op een succesvolle zwangerschap, verlagen. Een onderontwikkeld of te dun endometrium is een vaak geconstateerde aandoening in fertiliteitscentra.
Fase 3: Het baarmoederslijmvlies wordt dikker
De baarmoeder maakt daarvoor extra slijmvlies aan. Deze fase duurt gemiddeld 12 tot 14 dagen, ook bij vrouwen met een kortere of langere cyclus.
De progesteron-concentratie is laag gedurende de folliculaire fase van de menstruele cyclus (ND-1.5 ng/mL). Na de ovulatie neemt de progesteron productie door het corpus luteum snel toe. De maximale concentratie wordt 4 tot 7 dagen na de ovulatie bereikt, (tot 25 ng/mL) om gedurende 4 tot 6 dagen constant te blijven.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Oestrogeen speelt een rol in de menstruatiecyclus. Het is een hormoon dat ervoor zorgt dat het baarmoederslijmvlies gaat groeien. Op deze manier bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op de innesteling van een embryo. Is er geen bevruchting, dan breekt het hormoon progesteron het opgebouwde baarmoederslijmvlies af.
Als u niet zwanger bent, breekt de slijmvlieslaag na ongeveer vier weken weer af en gaat bloeden. Het bloed komt met wat slijm naar buiten: dit is de menstruatie. De stukjes slijmvlies die buiten de baarmoederholte in de buik zitten, doen hetzelfde. Zij groeien iedere maand aan, breken af en gaan bloeden.
De baarmoeder, eileiders en eierstokken
Een normale baarmoeder (uterus) heeft de vorm en grootte van een peer. De wand van de baarmoeder bestaat uit spierweefsel; de binnenzijde is bekleed met slijmvlies. Het onderste deel mondt uit in de schede en wordt de baarmoedermond of baarmoederhals (portio of cervix) genoemd.
Biopsie van het baarmoederslijmvlies (endometriumbiopsie)
Een endometriumbiopsie wordt afgenomen om de toestand van het baarmoederslijmvlies in te inschatten, om bijv. een kwaadaardige aandoening uit te sluiten.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.
IUI, IVF en ICSI
Of kan er helemaal geen oorzaak worden gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap? Dan kan IUI een oplossing zijn. Hierbij worden de beste zaadcellen, na bewerking in het laboratorium, in jouw baarmoederholte ingebracht.
Avocado lijkt qua vorm op de baarmoeder van de vrouw, het heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding in het vrouwelijk lichaam. Ook helpt ook om weer in vorm te komen na een zwangerschap. Aubergines en peren hebben een vergelijkbare vorm en hebben ook goede invloed op de hormoonbalans bij de vrouw.
Bij de terugplaatsing op dag 3 kan de arts u vertellen wat de kwaliteit is van het embryo dat teruggeplaatst wordt (of de twee embryo's die teruggeplaatst worden). Als er meerdere embryo's zijn ontstaan, groeien die in de broedstoof verder tot dag 5 of dag 6.
om gedurende één week na de terugplaatsing niet te vrijen en/of gemeenschap te hebben.
Rooibos thee: Zit bomvol anti- oxidanten en kan ondersteunend werken bij de innesteling. Deze thee kan je gedurende je hele cyclus blijven drinken, neem wel de biologische versie zonder toevoegingen. Kamille thee: Voor ontspanning. Deze thee is ontstekingsremmend, werkt sterk kalmerend en rustgevend.
Om de innesteling een goede kans van slagen te geven is een goed immuunsysteem belangrijk. Vitamine D speelt daarbij een rol. Het liefst haal je deze vitamine uit zonlicht, maar shiitakes, zalm, sardines en andere vette vis zijn ook goede bronnen van vitamine D.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Als je zwanger wil worden, is het van belang dat jouw hormonen goed in balans zijn. Deze zorgen namelijk voor een eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies, en de start van een eventuele menstruatie. Soms hebben vrouwen een tekort aan het hormoon progesteron. Dit kan de kans op een zwangerschap verkleinen.
Gemiddeld bedraagt de zwangerschapskans ongeveer 15% per cyclus. Een goede eicel heeft in goede omstandigheden zo'n 70% kans om bevrucht te raken. Eenmaal bevrucht heeft de eicel opnieuw zo'n 70% kans om voldoende verder te ontwikkelen zodat een innesteling mogelijk wordt.
Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.