Bij tegelformaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm is de lijmlaag best ongeveer 3 mm dik (eenmalig lijmen). Voor tegels groter dan 40 × 40 cm, kies je een dikte van zo'n 5 mm (dubbele verlijming). Grote tegels hebben meestal een dubbele verlijming nodig.
Voor de meeste wandtegels van 15 x 15 cm tot 20 x 25 cm gebruik je een vertanding van 6 x 6 mm. Voor grotere tegels adviseren we een 8 x 8 mm lijmkam te gebruiken. Afhankelijk van de ondergrond zijn wandtegels van 30 x 60 cm het beste te verlijmen met een vertanding van 10 x 10 mm.
Globaal kun je zeggen dat je bij kleinere tegels (tot 20x20 cm) 2 kilogram lijm per m² nodig hebt en bij grotere tegels (vanaf 30x30 cm) drie kilogram of meer per m². Tip: zorg er altijd voor dat je ruim voldoende tegellijm op voorraad hebt. Je kunt beter te veel lijm hebben, dan te weinig.
Gebruik voor formaten kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm een lijmkam van 8 mm dat een dikte van +/- 3 mm geeft (eenmalig lijmen) en voor de formaten groter dan 40 × 40 cm, gebruik een lijmkam van 10 mm die een dikte van +/- 5 mm geeft (dubbele verlijming).
Hoeveel kilogram lijm je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van de tegel: Tegel 15x15cm: 1,5 kg/m² (lijmkam 4mm)Tegel 15x20cm: 1,5 kg/m² (lijmkam 4mm)Tegel 20x25cm: 2,2 kg/m² (lijmkam 6mm)
Extreem grote tegels zijn nooit helemaal vlak en zullen altijd een beetje bol lopen. Om dit op te vangen gebruik je de dubbele verlijming, ook wel de "buttering & floating" methode genoemd. Deze dubbele verlijming zorgt ervoor dat de tegel volledig wordt voorzien van lijm.
Het is een beetje afhankelijk onder welke hoek je de kam gebruikt maar de vuistregel is ruwweg kam delen door 3: 10 mm op chape geeft +- 3 mm. 6 mm op de tegel geeft +- 2 mm. Zo kom je aan ongeveer 5 mm.
Egaliseren met tegellijm
Bij vloeren of wanden met kleine oneffenheden of gaten kun je tegellijm gebruiken om te egaliseren. Het grote voordeel is, dat je dan met een tegellijm met een spaan, op de plekken waar de vloer of wand oneffen is, alleen dat 'stukje' kunt egaliseren.
De vertanding in de lijmkam zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de tegellijm en is zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat van je tegelklus. Voldoende lijm, in de goede mengverhouding, zorgt er voor dat de vloertegel goed wordt gedragen en niet teveel “na zakt” door het gewicht van de tegel.
DIKBED-FLEX is een licht verwerkbare lijm en laat zich gemakkelijk uitstrijken. Door zijn uitstekend standvermogen is hij zeer goed geschikt voor verlijming op muren. Tevens is de lijm 24 uur na plaatsing voldoende uitgehard om de plaats te betreden en de tegels op te voegen.
Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren. Is dit niet het geval, krab de voegen dan eerst uit. Hierna kan je de voegmortel aanmaken.
Om zeker te zijn dat je de juiste vertanding hebt, controleer je dit door de tegel op de gebruikelijke manier te plaatsen, de tegel omhoog te trekken en de achterzijde van de tegel te bekijken. Er mogen geen lijmrillen zichtbaar zijn en de lijm moet zowel de achterkant van de tegel als de ondergrond volledig bedekken.
Voor vloertegels raden wij altijd poederlijm aan. Dit is de beste tegellijm voor alle omstandigheden en kan veel meer druk aan dan pastalijm. In tegenstelling tot pastalijm moet deze lijm wel aangemaakt worden. Het is dus ook belangrijk dat er goed gemengd wordt.
Op vlakke wanden kan je het beste een pastalijm gebruiken. Pasta's zijn direct klaar voor gebruik en het restant is herbruikbaar. Op de vloer dien je een poederlijm te gebruiken. Poederlijmen kunnen op wand en vloer worden ingezet, ook in dikkere lagen.
Als de lijm voldoende uitgehard is. Houd bij wanden 1 á 2 dagen aan voordat het tegelwerk wordt ingewassen. Bij vloertegel kan dit langer duren omdat de lijmlaag meestal dikker is, de tegels vaak groter zijn en een dichtere structuur hebben. Houd bij vloertegels minimaal 2 dagen aan.
Weber Basis tegellijm 20 kg mengen met ca.5,2 liter water. Maak de ondergrond goed schoon, stofvrij en zorg daarbij er voor dat deze vast, draagkrachtig en vormstabiel is.
De 12 mm lijmkam is ideaal voor het verlijmen van grote vloertegels van 60x60 cm. Gaat u grotere vloertegels verlijmen, dan kunt u het beste een spaan met vertanding van 15 mm gebruiken. Bij het verwerken van grootformaat tegels adviseren wij om de tegels dubbel te verlijmen.
Voor kant-en-klare producten, zoals pastategellijmen, afdichtingen en voorstrijkmiddelen, geldt een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden. Voor vloerbedekkingslijmen is dit vijftien maanden. Cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegmiddelen hebben een houdbaarheidsduur van minimaal twaalf maanden.
Tegellijm is een chemisch kleefproduct dat wordt gebruikt om tegels vast te lijmen aan bijvoorbeeld muren of vloeren. De lijmresten moet je verwijderen voordat je nieuwe tegels kunt plaatsen. Doe je dit niet, dan belemmeren de resten de hechting van nieuwe tegels.
Een tegellijm is niet waterdicht. Om bijvoorbeeld een badkamer waterdicht te maken, adviseren wij een integraal systeem waardoor de wand- en vloerafdichting een sluitend geheel vormen met de waterafvoer.
Door toepassing van de vezelversterkte tegellijm SCHÖNOX SEK is het mogelijk om reeds na 28 dagen tegels te verlijmen op betonnen ondergronden. De tegellijm met een geschikte lijmkam aanbrengen. De tegels met een schuivende beweging in het verse lijmbed drukken.
Pastaproducten, zoals pastategellijm en vloerbedekkingslijmen, voorstrijkmiddelen, siliconenkitten, maar ook veel cementgebonden producten, zoals tegellijmen en voegproducten zijn minimaal twaalf maanden houdbaar, sommige zelfs langer.
Nadat de tegels zijn gelegd wacht je nog minstens 36 – 48 uur zodat de lijm goed opdroogt. Doe je dat niet en loop je over je tegels om te beginnen voegen, dan kan het zijn dat je tegels terug loskomen, verschuiven en de vloer niet meer effen is.
Kleine hoeveelheden kunt u natuurlijk wegvegen met een tissue of een stukje keukenrol. Voor grotere hoeveelheden secondelijm, brengt u water aan op de lijm om deze uit te harden en vervolgens verwijdert u de resten met een verfkrabber en een oplosmiddel zoals aceton.
Bij een smalle of geen voeg kunnen de tegels beschadigen, of de voeg gaat makkelijk tussen de tegels uit. Daarom raden wij een minimale voeg van 2mm breedte aan bij gerectificeerde tegels.Bij tegels die niet gerectificeerd zijn, dient de voeg minimaal 2 mm te zijn op het smalste punt tussen de tegels.