Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
Vaak vang je goed baars bij waterplanten, haventjes, bruggetjes, pijlers, dammen, sluizen, en kademuren. Dit zijn de stekken waar de prooivis zit en daardoor een grote aantrekkingskracht op ze zal uitoefenen. Op open water kan je het beste naar opvallend ondieptes zoeken. Daar kunnen veel grote exemplaren liggen.
De beste tijden voor het vissen op baars zijn de vroege ochtenduurtjes en de laatste uurtjes voor zonsondergang… Dan zijn vooral de grote baarzen actief! Overdags is er natuurlijk ook echt wel een baars te vangen, maar je merkt dat deze vroege en late periodes beter zijn om op baars te vissen.
Goede plekken voor het vissen op baars zijn de buitenbochten. Hier stroomt veel voedsel naar toe waardoor zowel prooivis als baars er te vinden zijn. Ook de overgang van dieper naar ondieper water zijn voor baars vissen veelbelovend.
Als standaard kan je een gevlochten lijn van 10/00 met een onderlijn uit nylon of fluocarbon nemen, maar vaak nog lichter. Als werpgewicht is 5 tot 7 gram standaard. Maar een vereiste is dat je steeds het kunstaas of de bodem moet kunnen voelen.
Baars aas visjes
Vooral kleine slanke visjes leveren succes op bij het baars vissen. Goede baars aas visjes zijn voorntjes, spiering, (kleine) sardines of ansjovis. Om de baars te verleiden dien je de aasvis wel in beweging te brengen. Je zou met licht materiaal de aasvis kunnen slepen.
Grote baars kan je het beste vangen door met baars kunstaas net boven de bodem te vissen. Dat betekent dat je de meeste kans maakt met softbaits zoals kleine shads en wormimitaties. Je werpt in en vist de softbait met kleine hupjes naar je toe.
Ook zonder huid is een baarsfilet heerlijk. En doordat de filets best dun zijn worden ze snel lekker krokant als je ze bakt in de roomboter. De forel is lid van de groep zalmachtigen. Dit betekent dat de forel net als de zalm in zoetwater leeft in de eerste fase van hun leven.
Wanneer het bijten begint, is dat meestal krachtig. Vaak geven baarzen kleine visjes die ze net ingeslikt hebben over op de bodem van de boot.
Jonge baarzen eten hoofdzakelijk zoöplankton, maar zodra de bek groot genoeg is, eten ze daarnaast ook insectenlarven en kleine kreeftjes (ongeveer vanaf 40 mm). Grote baarzen zijn roofzuchtig en eten voornamelijk kleine vissen, ook van hun eigen soort (kannibalisme).
Baars vissen met de worm
Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstelige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.
Baars vissen zomer is baars zoeken
Bij kleine wateren, zoals stadsvijvers en poelen, is de baars vrij snel gevonden. Zoek naar riet of andere waterplanten, paaltjes in het water of obstakels waar de baars zich kan verstoppen en waar vanuit hij kan jagen. Met name waterplanten hebben een goede naam in d e zomer.
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land. Met de vangst van een exemplaar van maar liefst 56 cm schreef hij onlangs het nieuwe BNRZ-record baars op zijn naam.
Baars en roofblei zijn actieve jagers die vaak op of net onder het oppervlakte actief zijn. Je vangt ze, zeker in de zomermaanden, goed met ondiep lopend of drijvend kunstaas. Roofblei komt wat minder voor maar heeft de naam tot de sterkste vissen van ons land te behoren.
Met ruim 56 cm was de baars van Thomas Gronewal een aanzienlijke verbetering van de 54 cm oude recordvis van Pieter-Bas Broeckx. Kom meer te weten over het Nederlands record baars 56 cm, de vanger en het verhaal achter de vangst. Het officiële Nederlands record baars van 56 cm.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Regen verhoogt zuurstofgehalte
En ook donkere regenwolken lokken veel vissen naar het open water toe, waar je als sportvisser een grotere kans hebt om ze te vangen. Sommige vissen zien waterdruppels aan voor insecten. Daardoor kan een regenbui ze naar het oppervlak drijven.
De baars is een zoetwatervis die algemeen voorkomt in Nederlandse en Belgische binnenwateren. Deze soort kan 16 jaar oud worden en kan een lengte bereiken van 60 cm en een gewicht van 4.5 kg.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten (paling, aal en forel) kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's, dioxines en PFAS. Deze stoffen kunnen zich ophopen in het vetweefsel van de vissen. Eet ook zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
2. maximaal 20 dode ondermaatse baarzen in bezit mag hebben en te vervoeren, voor zover aannemelijk is dat deze als aasvis worden gebruikt. Let op: op grond van voorwaarde 12 in de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren mogen er van deze 20 baarzen maar 10 groter dan 15 cm.
Voor baars raden we een spinhengel van 2.10 – 2.40 meter aan die een maximaal werpgewicht heeft van rond de 30 tot 35 gram. Ook de dropshot hengel is erg geschikt is voor baars. Dus als je wil dropshot vissen dan kan je het beste dit type hengel nemen.
De groei in het eerste jaar bedraagt 6 tot 8 cm. De mannetjes zijn na 2 jaar geslachtsrijp, bij een lengte van 15 cm; vrouwtjes een jaar later, bij een lengte van 20 cm. De maximale lengte is 50 cm. In het IJsselmeer wordt de baars niet ouder dan 6 jaar.