Vreemd genoeg worden de grotere baarzen op ondieptes gevangen, zelfs in de winter! Denk daarbij aan uitgerekte oeverzones van 2 tot 3 meter met diep water van 6 tot 8 meter in de directe nabijheid.
Baars vangen beste aas
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Op grote wateren is de kans op kapitale baarzen van over de 35 centimeter na- melijk stukken groter dan op kleine wateren. En wie dacht dat je op die grote wateren een boot nodig hebt, heeft het trouwens goed mis.
Grote baars vangen techniek
Grote baars kan je het beste vangen door met baars kunstaas net boven de bodem te vissen. Dat betekent dat je de meeste kans maakt met softbaits zoals kleine shads en wormimitaties. Je werpt in en vist de softbait met kleine hupjes naar je toe.
Wat meer op open water is het goed om een dieptemeter of zelfs een visvinder te hebben. Zoek hiermee naar onverwachte ondieptes en vis deze af. Ook de randen van vaargeulen zijn prima plekken op plassen. Op de rand naar de diepte bevindt zich vaak baars die er op prooivis jaagt.
De eenvoud zelfde, een flinke brood vlok als aas.
Gewoon met een drijvende korst brood of hondenbrokje. Zeker op smalle watertjes is er vaak niet meer nodig dan een haak aan de lijn beaasd met een broodkorst of drijvende hondenbrok.
- Onthaken met de hakensteker
Houd de lijn strak. Sla de hakensteker om de lijn, de lijn loopt door het gleufje van de hakensteker. Draai de hakensteker een halve slag om. Schuif hakensteker om de lijn naar beneden tot bij het haakje.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Zowel mestpiertjes als de wat grotere dauwwormen zijn prima aas om mee te baars vissen. De meeste sportvissers doen dit door met een werphengel en dobbermontage te vissen. Een vislijn met een dikte van 16/00 en een dundradige langstelige haak in de maat 4 of 6 maken de uitrusting compleet.
Het water is koud in de winter. Dit betekent dat de baars vooral in dieper water te vinden is. Met een dieptemeter of peillood kan de visser in kaart brengen waar het water diep is. Is dit lastig, dan kan men denken aan het midden van vaarten en kanalen maar ook aan havens, duikers, bruggen en sluizen.
De haakmaat is vooral afhankelijk van het (kunst)aas waarmee gevist wordt. Voor het vissen op kleine baars, ervan uitgaande dat je kleine shads gebruikt, kies je voor een kleine haakmaat. Vis je met grotere shads vanaf zo'n 11 centimeter neem ik haakmaat 1 met al dan niet een dreg.
Een dunne diameter zoals 0.06mm of 0.08mm is vaak al voldoende voor baars. Hoe lichter je vist, hoe dunner de diameter de voorkeur heeft. Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je in obstakelrijk water vist, je wellicht een wat hogere trekkracht wilt hebben voor het geval je vast komt te zitten.
Een type hengel dat dan vaak wordt gebruikt is de matchhengel. Als je met kunstaas pluggen, kunstaas shads, twisters en kunstaas spinners vist zijn korte werphengeltjes (tot een meter of 2) zeer geschikt. Hiermee kan je zowel vanaf de kant als vanuit de boot prima baarsvissen.
Vissers die op snoekbaars vissen, op baars op groot water, of op roofblei, kiezen daarentegen liever een lijn van 10/00 – 12/00 dik. Snoekvissers gebruiken graag een wat dikkere lijn. Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze.
Van 1 april tot aan de laatste zaterdag van mei mag je niet met kunstaas, een stukje vis of met een dode vis vissen en moet je iedere snoek, snoekbaars of baars die je eventueel vangt, direct terugzetten (zowel gesloten tijd voor aassoorten als voor de vissoorten snoek, snoekbaars en baars).
Met een kleinere maat (5-10 centimeter) maak je meer kans op snoekbaars, baars en kleine snoek. Met de grotere maten (10-20 centimeter) maak je meer kans op grotere snoek en grote snoekbaars.
Op de kieuwdeksels heeft de baars scherpe randen en punten. Hij kan tot 60 centimeter lang en 4,5 kilogram zwaar worden. Hij kan 16 jaar oud worden.
Baars vissen zomer is baars zoeken
Bij kleine wateren, zoals stadsvijvers en poelen, is de baars vrij snel gevonden. Zoek naar riet of andere waterplanten, paaltjes in het water of obstakels waar de baars zich kan verstoppen en waar vanuit hij kan jagen. Met name waterplanten hebben een goede naam in d e zomer.
Roofvis maximaal 2 snoekbaarzen en 1 snoek per persoon per visdag. Op, aan of nabij het viswater mag een visser niet meer dan 10 dode zoetwatervissen groter dan 15cm in zijn bezit hebben. Daarnaast geld dat bepaalde vissen een minimummaat hebben en voor paling geld dat deze altijd teruggezet moet worden.
Hoe uitzonderlijk goed de baars de laatste jaren gedijt in Nederland, weet de gepassioneerde Duitse baarsvisser Thomas Gronenwald als geen ander. Niet voor niets vist hij dolgraag in ons land.
In de keuken. Victoriabaars is geliefd vanwege zijn stevige structuur en witte visvlees. De smaak van Victoriabaars is te vergelijken met die van tilapia: een milde, niet vissige smaak. Daardoor is het een toegankelijke vissoort.
Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
De hakensteker een halve slag draaien, zodat de lijn niet uit het gleufje kan schieten. De hakensteker naar de bocht van het haakje duwen en vervolgens het haakje met een snelle beweging los drukken. De hakensteker (met in het gleufje het haakje) voorzichtig uit de vissenbek halen.
Met een voorzichtige drukkende beweging onthaak je de vis, waarna je de haak en de hakensteker uit de vissebek haalt. De haak blijft in de hakensteker zitten waardoor je hem onmiddellijk weer in je handen kan nemen om de haak opnieuw te beazen.