Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Verder moet u er rekening mee houden dat er lijkstijfheid op zal treden, dit betekent dat het lichaam van uw dier stijf en hard wordt. Dit kan een half uur tot uur na de dood optreden.
Overleden gezelschapsdieren mogen uitsluitend begraven wor- den op eigen grond. Begraven in de tuin van een huurhuis, in een park of bos is bij wet verboden. Voor hobbydieren zoals paarden, schapen, geiten en kippen gelden andere regels.
Destructie is de algemene afvoermethode van alle overleden dieren én dierlijk afval zoals slachtafval. Via de dierenarts of de gemeente kun je jouw dier ter destructie aanbieden. Na verzameling worden de dierlijke resten op vrij grootschalige wijze verwerkt en verbrand.
Je overleden huisdier moet op minimaal 75 cm diep (liefst een meter) worden begraven. Er mogen geen schadelijke stoffen voor het milieu worden gebruikt, dus bijvoorbeeld geen plastic. Wikkel je overleden huisdier in een doek, gebruik een kartonnen doos of houten kist.
U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.
Om te voorkomen dat (wilde) dieren het lichaam van het huisdier opgraven, maar ook rekening houdend met de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu, dien je je overleden huisdier minstens 75 centimeter (het liefst 1 meter) diep te begraven.
Je kan beslissen om je overleden dier bij de dierenarts te laten, die het dan laat ophalen door een erkende firma of voor u bij het crematorium laat bezorgen. Dit gebeurt met een kleine discrete koelwagen. Je kan kiezen voor een (individuele) crematie in een speciaal huisdierencrematorium.
In veel gevallen overlijdt een huisdier bij de dierenarts door euthanasie (inslapen). Wanneer je niet weet wat je gaat doen met je overleden huisdier kun je deze achterlaten voor destructie. Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot.
Dode honden, katten, hamsters, cavia's en dergelijke kun je naar de milieustraat brengen of naar de dierenarts. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.
Cremeren kosten
Zo is een individuele crematie duurder dan een collectieve crematie. Om toch een indicatie te geven wat een crematie van een hond, kat of ander huisdier kan kosten, is hier een overzicht. Knaagdier of vogel vanaf €60,-. Kat, kleine hond of konijn vanaf €70,-.
Een huisdier rouwt ook bij het verlies van hun baasje of een van hun huisdierenvriendjes. Hoe een dier rouwt is afhankelijk van de aard van het beestje. Het ene dier wordt stil, lusteloos en zoekt een rustig plekje op.Het andere dier wordt juist wat agressiever: gaat krabben, bijten en blaffen.
Het graf. De diepte van een graf is afhankelijk van voor hoeveel personen een graf is ingericht. Bij drie personen is de diepte circa 3 meter. Het kan wat variëren, maar het is in ieder geval wettelijk verplicht dat (de bovenste) kist minimaal 65 cm onder de grond ligt.
Elk dier rouwt op zijn eigen manier
Hoewel het niet duidelijk is hoeveel van het waargenomen verdriet bij dieren simpelweg het resultaat is van instinctief gedrag en hoeveel echt een emotionele reactie is, is één ding zeker: dieren kunnen net zoals mensen verdriet ervaren.
Houd rekening met lijkstijfheid: het lichaam van uw konijn wordt na het overlijden heel stijf en hard. Dit gebeurt ongeveer een half uur tot een uur na de dood. U kunt het lichaam dan niet meer in een andere houding leggen. Zorg dus dat u uw konijn tijdig in de doos, waarin hij begraven wordt, legt.
Als u denkt dat uw dier overleden is, kunt u dat zelf op verschillende manieren vaststellen. Een dier is dood als het zich (ook bij duwen tegen het lichaam) niet meer beweegt, het niet meer ademt en er geen hartslag meer te voelen is (hand op borstkas leggen, bij honden en katten vlak achter de voorpoot).
Dode huisdieren kun je naar de milieustraat brengen of naar sommige dierenartsen. Bij de dierenarts kunnen er kosten aan verbonden zijn. Ook kun je je huisdier laten cremeren of laten begraven op een dierenbegraafplaats.
Wat gebeurt er na de euthanasie met mijn dier? Ten tijde van de euthanasie worden met u de opties tot afvoer van uw overleden huisdier besproken. U kunt ervoor kiezen dat u uw dier mee naar huis neemt en zelf zorg draagt voor het cremeren of begraven van uw dier.
De dierenarts kan de dode dieren onderzoeken. De kosten van het onderzoek zijn voor uw rekening. Als de dierenarts het niet vertrouwt, kan de dierenarts bij de NVWA een dierziektemelding doen via het Landelijk meldpunt voor dierziekten.
Een dierenarts hoeft niet mee te werken aan euthanasie. Wanneer een dier nog een goede kwaliteit van leven heeft, kan de dierenarts euthanasie weigeren.
Dierenbegraafplaats De Stille Weiden is één van de vijf grootste huisdierenbegraafplaatsen in Nederland. We begraven honden en katten, maar ook vogels, konijnen en reptielen. Elk beestje krijgt zijn eigen mooie plek in de rustige en landelijke omgeving.
Wij ontzorgen o.a. vleesproducenten, dierenartsen en -ambulances, instellingen én particuliere dierhouders met betrouwbare ophaaldiensten voor dierlijk restmateriaal.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg. Dat verschilt dus van begraafplaats tot begraafplaats.
Endenburg is gespecialiseerd in rouwverwerking bij het overlijden van huisdieren en al 29 jaar verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de relatie tussen mens en dier. "In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat.