De meeste stellen worden niet zwanger binnen de eerste 3 maanden. Zelfs na een jaar is het 1 op de 10 gezonde, jonge stellen niet gelukt. Wanhoop dus niet te snel. Het is mogelijk dat jij of je partner onvruchtbaar of verminderd vruchtbaar zijn.
Bij ongeveer één op de zes koppels lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. In een wereld waarin alles maakbaar lijkt, is voortplanting dat nog niet.
minder vaak een eisprong of geen eisprong. de kwaliteit van het zaad is minder goed. problemen tussen het zaad en het slijm in je baarmoederhals. je eileiders zijn niet goed open.
Een onderzoek uit 2016 onder 500 vrouwen die intra-uteriene inseminatie ondergingen, toonde aan dat er geen verschil was in zwangerschapspercentages tussen vrouwen die direct opstonden na het vrijen of 15 minuten met de benen omhoog lagen [1].
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger.
Los van de dag van de cyclus of het moment van de eisprong heb je de grootste kans om zwanger te worden als je om de 2 dagen seks hebt. Dus ongeveer 2 tot 3 keer per week.
Levensduur van sperma
In de vagina, baarmoeder en eileiders kunnen zaadcellen nog zo'n drie dagen overleven. Zaadcellen blijven na de zaadlozing nog ongeveer 48 uur vruchtbaar. Heb je dus een dag voor je meest vruchtbare dagen gevreeën, dan kan je alsnog zwanger worden.
Je man moet proberen zijn penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina te houden, zodat er zoveel mogelijk zaad op de goede plek terechtkomt. Blijf na de zaadlozing nog even liggen, zodat het zaad niet meteen uit je vagina loopt.
Bovendien blijven zaadcellen nog zo'n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.
Dit is een algemeen klinisch onderzoek, met speciale aandacht naar tekenen van hormoondeficiëntie of andere problemen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. De fertiliteitsarts zal ook een gynaecologisch onderzoek uitvoeren naar eventueel afwijkingen van de reproductieve organen.
'Op het moment dat je regelmatig ongesteld bent, heb je een eisprong,' vertelt Flierman. De standaard cyclus is 28 dagen, maar in beton gegoten is dat niet. Er zijn vrouwen met een cyclus van 35 dagen of vrouwen met een cyclus van 23 dagen. En in principe geldt: bij een regelmatige cyclus vindt er een eisprong plaats.
Van alle vrouwen die een kinderwens hebben en proberen zwanger te worden, is 30 procent binnen 3 maanden zwanger en ruim 80% binnen een jaar. Na twee jaar is gemiddeld 90% zwanger. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt.
Je vruchtbare dagen bereken je aan de hand van je menstruatiecyclus. In de dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Sperma kan zo'n 4 dagen overleven, waardoor je bijvoorbeeld zwanger kan raken wanneer je 4 dagen voor je eisprong seks hebt gehad. Je eisprong is gemiddeld 14 dagen vóór je menstruatie.
Vermijd suiker en vetten
Vergeet niet dat u extremen moet vermijden. Zeer hoge doses vitaminen en mineralen kunnen bijvoorbeeld de vruchtbaarheid doen dalen. Ook een caloriearm dieet, een gebrek aan voedingsstoffen en overgewicht kunnen een invloed op de eisprong hebben.
Het lukt een bevruchte eicel niet altijd om zich in te nestelen. De kans op een succesvolle innesteling is afhankelijk van meerdere factoren zoals gezondheid, leeftijd en stress. Ook gebeurt het regelmatig dat er wel innesteling plaats vindt, maar het toch wordt afgestoten. Dan spreek je van een miskraam.
Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het natuurlijk van belang dat je op het juiste moment vrijt. Hier lees je hoe je je vruchtbare periode kunt bepalen. Als je ongeveer vier keer per week gemeenschap hebt, is de kans op conceptie vier tot vijf keer groter dan bij één keer of minder per week.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de dag geslachtsgemeenschap aanbevolen in plaats van elke dag.
Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus ben je het meest vruchtbaar. Dat is rond de tijd dat de eisprong (ovulatie) plaatsvindt. Dat is een goed moment om te vrijen, want dan heb je de grootste kans om zwanger te raken.
Wacht dan even tot 15:00 uur in de middag. Dat is namelijk het best moment om seks te hebben, blijkt uit Amerikaans onderzoek op vlak van hormonen. De libido's van mannen en vrouwen zijn dan het beste op elkaar afgestemd. Ook vroeg in de middag blijkt een goede tijd.
Een ovulatietest toont aan wanneer de LH-piek aanwezig is. Gewoonlijk zal binnen 24 tot 48 uur na het begin van deze LH-piek de ovulatie plaatsvinden, in deze periode bent u het meest vruchtbaar. Wij adviseren dan ook om op de avond van de positieve test gemeenschap te hebben.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.