Hoe herken je hormonale acne? Bij hormonale acne kun je last hebben van bijvoorbeeld puisten met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters.
Hormonale acne doet zich voor in het patroon van een cyclus, dus bijvoorbeeld rondom de menstruatie van meisjes of vrouwen. Hormonale pukkeltjes verschijnen hiernaast met name rond de kin en kaaklijn. Dit komt omdat het talgpeil hier hoger is dan op andere plekken van het gezicht.
Hormonale acne is goed te behandelen met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke, plantaardige hormonen die op een veilige manier acne-uitbarstingen kunnen tegengaan. Fyto-oestrogenen zorgen ervoor dat de overproductie van olie wordt tegengegaan waardoor bacteriën geen kans meer krijgen.
Hormonale acne kan worden bestreden met gerichte plaatselijke behandelingen. Vrouwen kunnen hormonale acne daarnaast bij de basis aanpakken door een anticonceptiepil te slikken. Deze zorgt ervoor dat de hormonen weer in evenwicht worden gebracht en de huid zuiverder wordt.
Hormonale acne ontstaat wanneer er een toename van testosteron en een afname van oestrogeen in het lichaam optreden. Je huid reageert hier direct op door de talgklieren aan het werk te zetten. Een overproductie van talg zorgt ervoor dat de poriën verstopt raken en dat er bacteriën ontstaan die acne uitlokken.
Wat is hormonale acne en wat kun je ertegen doen? Acne is een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. Het ontstaat dus niet voor voeding of een 'vuile' huid. De meeste mensen krijgen het in de puberteit, als je talgklieren onder invloed van hormonen meer talg gaan produceren.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
Hoe lang je last blijft houden van je post-pil hormonale acne is voor iedereen anders, maar over het algemeen duurt het een paar maanden tot een jaar.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Hoe dat zit: een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, ofwel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren.
De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan. Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Er ontstaan meer lijntjes en rimpels en de huid wordt slapper. Door een continue verhoogd cortisol gehalte wordt het collageen in de huid afgebroken. Dit omdat er ook nog eens veel meer vrije radicalen ontstaan tijdens deze stress periode. Ook roodheden in de huid kunnen door stress ontstaan als gevolg van cortisol.
Zowel tieners als volwassenen die een ernstige vorm van acne hebben, kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een dermatoloog. Je kunt ook kiezen voor een privékliniek. Een dermatoloog kan de behandeling volledig toespitsen op jouw geval, waardoor de conditie van je huid drastisch verbetert.
Acne kan niet altijd worden genezen. Wel lukt het meestal om ervoor te zorgen dat de acne 'rustig' wordt en zo blijft totdat het uiteindelijk vanzelf overgaat. Een standaardbehandeling voor acne bestaat niet.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Over pindakaas wordt ook nog weleens door mensen beweerd dat ze er acuut puistjes van krijgen. Toch is er geen bewijs dat pinda's acneklachten veroorzaken of verergeren. Er is hier wel een kleine 'maar'… Aan pindakaas worden namelijk vaak suikers en gedeeltelijk geharde palmoliën (transvetten) toegevoegd.
Hoewel zinkzalf bij verschillende huidklachten verlichting geeft, denk maar aan luieruitslag bij baby's, doet dit product uiteindelijk weinig bij acne. Sterker nog: het kan acne zelfs wat verergeren omdat zinkcrèmes vaak 'zwaar' zijn en de poriën kunnen verstoppen.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.