steeds pijn of verdikking. koorts. een ziek gevoel. een vieze smaak in de mond (doordat pus uit de afvoerbuis in de mond komt)
Pijn en zwellingen –
Mogelijk voel je een zeurende pijn in de speekselklier achter in je mond, of een pijnlijke bobbel onder je tong waardoor je kaak, wang of nek dik worden.
In geval van een chronische ontsteking worden antibiotica in de oorspeekselklier gespoten. Wanneer de ontstekingen steeds terugkomen, kan een behandeling met röntgenstraling effectief zijn. Wanneer genoemde maatregelen geen effect hebben, wordt de speekselklier operatief verwijderd.
De meest voorkomende oorzaken van acute speekselklierinfecties zijn bacteriën, met name Staphylococcus aureus of stafylokok.Virussen en schimmels kunnen ook een infectie in de klieren veroorzaken. (Bof is een voorbeeld van een virale infectie van de parotisklieren.)
De meest voorkomende symptomen zijn pijn en zwelling van de aangedane klier tijdens de maaltijden. Dit gebeurt als de steen volledig een speekselklierkanaal blokkeert. Je maakt extra speeksel tijdens een maaltijd, dat speeksel loopt normaliter via het speekselklierkanaal de mond in.
De behandeling bestaat uit verwijding van de speekselsteen. Na de lokale verdoving wordt via een sneetje in de mondbodem de uitvoergang van de speekselklier geopend, waarna de steen kan worden verwijderd. Het sneetje wordt met enkele losse hechtingen weer gesloten om de afvloed van de klier niet te belemmeren.
Een chronische ontsteking van de onderkaakspeekselklier uit zich meestal als een stevige, duivenei grote zwelling aan de binnenzijde van de kaakhoek. Bij voelen is de ontstoken speekselklier is in de regel weinig pijnlijk en goed beweegbaar.
Er ontstaat vaak een zwelling in de wang, onder de kaak of onder de tong. Bij de kleine speekselkliertjes kan de zwelling zich op het gehemelte of in de mondbodem bevinden. Ook kan pijn ontstaan. Als de tumor in de oor speekselklier is gelegen, kan de motorische aangezichtszenuw uitvallen.
Aan beide kanten van het gezicht bevindt zich voor en onder het oor een speekselklier: de oorspeekselklier. In het Latijn heet de oorspeekselklier 'glandula parotis'. Ook onder de onderkaak bevindt zich aan beide zijden een speekselklier, die de 'glandula submandibularis' wordt genoemd.
De onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis)
De onderkaakspeekselklieren liggen onder de tong aan de binnenzijde van de onderkaak (zie het plaatje).
Zwelling, warmte en/of roodheid
Rondom de kneuzing kan zich een zwelling voordoen. De plek waar het pijn doet voelt warm aan en de huid eromheen kan roodheid vertonen of enigszins rood zijn.
De meeste kinderen krijgen 2 keer een BMR-vaccinatie tegen de bof. De bof (parotitis epidemica) wordt veroorzaakt door het bofvirus. Het is een besmettelijke ziekte, die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Mensen kunnen elkaar besmetten door hoesten en niezen.
Het stimuleren van de speekselafgifte
Eet bijvoorbeeld voedsel waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. De afgifte van speeksel kunt u ook versterken door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer.
Een mucokèle is een zacht bultje in de mond. Een mucokèle heet ook een speekselkliercyste. Vaak gaat een bultje in de mond vanzelf weg.
In beide gevallen kunt u de speekselproductie stimuleren. Eet bijvoorbeeld voedsel waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. De afgifte van speeksel kunt u ook versterken door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer.
De onderkaakspeekselklier (glandula submandibularis) is beiderzijds onder en binnen de kaakhoek gelegen. De uitvoergang waardoor het speeksel in de mond komt, ligt in de mondbodem en mondt uit achter de ondertanden, naast het tongbandje.
Speekselklierkanker komt vooral voor bij mensen ouder dan 60 jaar.
Speekselklierkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Welke organen dat zijn, hangt af van de soort speekselklierkanker. Meestal ontstaan uitzaaiingen in de longen.
Ook kunnen uitzaaiingen van huidkanker in de speekselklier aanwezig zijn. Wanneer u speekselklierkanker heeft, kunt u last krijgen van pijn, uitval van de aangezichtszenuw en zwellingen in wang, voor en onder het oor of onder de kaak.Bij uitzaaiingen kunt u ook zwellingen in de hals krijgen.
Speekselklierkanker is erg zeldzaam. De ziekte kan in verschillende soorten speekselklieren ontstaan. Hoe we de kanker behandelen, hangt af van de plaats van de tumor. Als cellen in de speekselklieren ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Genezende behandeling van speekselklierkanker
Als er geen uitzaaiingen in andere organen zijn, dan is er een kans op genezing. Meestal stelt de arts een operatie voor. De arts haalt dan de speekselklier met tumor weg. Vaak krijg je na de operatie nog bestraling.
Een zwelling in de speekselklier die goedaardig is groeit vaak langzaam, is pijnloos en geeft geen zenuwuitval. Soms kan de zwelling er al jaren zitten. Vaak zijn deze knobbeltjes goed te voelen met de vingers en ook beweeglijk.
De plek van de lymfeklieren doet pijn. De plek van de lymfeklieren voelt warm aan. De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar. In de nek kunnen de lymfeklieren snel vergroten, maar nemen ook snel weer af als de ontsteking voorbij is.
Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet.