Vul de pan met een laag heet, liefst kokend water en laat het een aantal uur staan.Voeg voor een optimaal effect een scheut citroensap, een schep soda of een eetlepel zout aan het hete water toe. Na een tijdje wordt de aangekoekte laag zachter en komt deze vanzelf los.
RVS-pannen lijken nooit volledig schoon te worden. Laat de pan een uurtje weken in een schepje soda, en boen het daarna schoon met een zachte spons of borstel. Spoel en droog goed af!
Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds.
Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Mits het gebruik van wat meer vetstof kan je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven mee.
Kies voor olie met een hoog rookpunt om je pan mee in te branden. Sesamolie, plantaardige olie, pindaolie en sojaolie zijn allemaal uitstekende keuzes voor het inbranden van je pan. Olie met een hoog rookpunt reageert sneller op de warmte wanneer je met inbranden begint en blijft beter aan de pan hechten.
Met baking soda kun je alles schoonmaken, maar het is vooral een goede, natuurlijke en milieubewuste vervanger voor schoonmaakazijn. Je kunt tegels, wasbak, toilet en douche ermee schoonmaken, vieze plekken op de vloer wegpoetsen, koffie- en theeaanslag verwijderen en vieze geurtjes uit de snijplank halen.
Gebruik soda, waspoeder of afwasmiddel. De pan vullen met water en soda (of waspoeder of afwasmiddel) en dit even laten koken. Dit op een laag vuurtje los laten weken. Even uitschrobben en je pan is als nieuw.
Dus heb je bijvoorbeeld een pan met aangebakken rijst die je echt niet schoon krijgt? Stop een halve vaatwastablet in de pan met warm water (zo lost het tablet op) en laat het even een paar uur staan. De aangekoekte resten in de pan kunnen nu lekker losweken.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Aluminium pannen afwassen
Zet aluminium pannen nooit in de vaatwasser. Doe geen soda in aluminium pannen, dit tast de toplaag aan. Gebruik alleen heet water om een aluminium pan af te wassen, zonder afwasmiddel. Vet een aluminium pan na de vaat in met wat olie.
Rvs-pannen:
Een pan van roestvast staal is een allemansvriend. Je zet hem in de afwasmachine, boent hem schoon met een schuursponsje en schuurmiddel, het maakt niet uit.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeƫvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geƫmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
āBaking soda is basisch en azijn is zuurā, legt Bock uit. āWanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.ā Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Als je pan flink aan het roesten is, kan een azijnbad hem misschien nog redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan goed onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat juist weer schadelijk zijn voor het oppervlak.
Wat is pan inbranden
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Baking soda en soda doen in basis hetzelfde: ze binden zuur. Maar het verschil zit 'm in het feit dat gewone soda, ook wel kristal soda of schoonmaaksoda genoemd, zuur twee tot wel drie keer sterker bindt dan baking soda.
Tandenpoetsen met baking soda is een andere veelgebruikte methode. Het neutraliseert de zuren in de mond waardoor het een reinigend effect heeft. Daarnaast schuurt het poeder lichtjes zodat de grauwe aanslag wordt weggepoetst. Het is wel verstandig om dit baking soda maximaal Ć©Ć©n keer per twee weken te gebruiken.
Als je net een plaatstalen of gietijzeren pan hebt gekocht, moet je die eerst inbranden (ook wel seasoning genoemd) om te voorkomen dat bij het bakken eten blijft plakken aan het metaal. Het inbranden van de pan gaat niet altijd goed. De pan bakt dan bijvoorbeeld snel aan en soms laat het laagje ook weer los.
Tip 2: schakel de temperatuur terug
Laat daarom eerst de pan goed op temperatuur komen op middelhoog vuur. Je pan is op temperatuur wanneer je boter helemaal is gesmolten. Schakel daarna de temperatuur zo'n 20 tot 30% terug. Wanneer je op een hoge temperatuur bakt, droogt je eten sneller uit en brandt het sneller aan.
Door de oneffenheden in de bodem van de pan hebben deze ketens grip op de pan. Doordat de olie verhit, begint deze te roken en is feitelijk aan het verbranden. De koolstofdeeltjes en onzuiverheden die bij het verbranden vrijkomen, zijn te zien als het bruine laagje.