Reken op zo'n 50-60 cm zitdiepte voor je kadetjes. Wil je plofkussens in de rug? Dan mag de bank wel 70 cm diep gemaakt. Met strakke rugkussens is 55-60 cm al voldoende.
De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Een diepere zitdiepte zorgt voor onderuitzakken, terwijl minder zitdiepte zorgt voor een rechtere houding. Er is echter wel een ideale zithouding, namelijk: een hoek tussen de 95 en 105 graden. Daarmee ontlast je namelijk je rugwervels en voorkom je rugklachten.
Als een platte hand tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist. De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep.
De gemiddelde bank heeft een zithoogte van 40-42 cm. Over het algemeen zijn banken met een lage zithoogte eerder lounge banken waar je heerlijk in ploft.
Voor een lounge houding kun je uitgaan van een diepte van ongeveer 50 cm en een zithoogte van 45 cm. Voor een actievere houding moet je de bank hoger en minder diep maken.
Let wel: als het item op de zijkant kan liggen is het verschil tussen lengte, breedte en hoogte iets minder belangrijk. Elke bank is verschillend en daardoor dus ook verschillende afmetingen per bank. Een tweezitsbank is ongeveer 180x90x80 cm. Een driezitsbank is 225x90x80 cm.
Let er bijvoorbeeld op dat de rugleuning niet te laag is en de bank te diep, waardoor je jouw knieën niet kunt buigen. Kies stevige kussens wanneer je gemakkelijk wilt gaan zitten en opstaan. Het juiste gebruik van koudschuim zorgt voor een optimaal zitcomfort. Hoogwaardig schuim behoudt na lange tijd zijn volume.
Waar gebruik jij je bank voor? Let op dat de zitting van de bank niet te diep is, een korter zitgedeelte zorgt voor een actieve zit. Denk hierbij aan een 2-zits of 3-zitsbank met stevige kussens. Zittend op een relaxbank wordt het lichaam in de meest natuurlijke houding gevormd.
Je kunt hiervoor het beste schaal 1:50 aanhouden. Dit kun je thuis zelf doen, maar onze specialisten en adviseurs kunnen je daar eventueel ook bij helpen. Rekenhulp: deel het aantal daadwerkelijke centimeter door 50, dan krijg je de maat die je moet tekenen in centimeter. Voorbeeld: Je bank is 230cm breed.
Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel. De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm. De standaard zitdiepte van een eetkamerstoel is 40 cm.
De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95° en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Let er hierbij op dat de rughoek de hoek betreft tussen de rugleuning en de zitting, oftewel: de hoek die de rugleuning en de zitting ten opzichte van elkaar maken dient tussen de 95° en 105° te zijn.
Probeer de afstand van bank tot tv, bank tot fauteuils, zo rond de 4,5 tot maximaal 5 meter te houden. Dat is al een royale afstand. Heb je een wat smalle zithoek? Dan zul je moeten proberen om er optisch wat meer breedte in te krijgen.
Voor goed zitcomfort adviseren we een minimale dikte van 4 centimeter voor kussenvullingen. De meest voorkomende diktes in zitkussens zijn 5,6 8,10,12 en 15 centimeter. Bij het vervangen van de huidige vullingen van je zitkussens kun je het beste niet 'te zuinig' meten.
Afmeting
Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn.
De comfortbanken van Easysit geven u altijd de beste ondersteuning en perfect zitcomfort. Er zijn veel extra mogelijkheden. Denk hierbij aan neerklapbare armleggers zodat u heerlijk op uw bank kunt liggen, of juist een voetklep voor ultieme ontspanning.
Van nature heeft uw onderrug een lichte holte. Kies daarom bij voorkeur voor een bank of stoel met een lichte bolling bij de onderrug. Hierdoor krijgt uw rug meer steun en zult u minder snel rugklachten ervaren.
Het kan ook in een extreme vorm gebeuren, maar een bank hoort natuurlijk niet door te zakken. Het inzakken ontstaat doordat er bij de productie van het schuim veel lucht opgesloten wordt en deze nog moet ontsnappen.
Een gemiddelde bank heeft een zitdiepte tussen de 52 en 54 cm. Wanneer de bank wat dieper is, zorgt het ervoor dat het meer een loungebank wordt waar je heerlijk op kan relaxen.
Een goede kwaliteit koudschuim als bankstelvulling voldoet het beste. Neem een soortelijk gewicht van boven de 40 in de door u gewenste hardheid. Meestal heeft u een keuze uit soft, medium en hard, waarvan de medium variant het lekkerste zitcomfort heeft.
De levensduur van een bank, tafel of kast is ook zeer afhankelijk van het onderhoud dat je eraan pleegt. Doorgaans ligt de levensduur van meubels tussen de 5 en 20 jaar.
Beste hoekbank: Woood Bean (links & rechts)
Iedereen die deze hoekbank heeft, lijkt op basis van de meer dan 100 recensies tevreden te zijn. Dit jaar kwam daar de stoffen hoekbank in grijs bij.
Een bank met een lichte kleur zoals beige of lichtgrijs kan bijvoorbeeld mooi lijken op een donkere vloer, maar wanneer u ook een lichte kleur op de muur heeft is de kans groot dat het geheel snel flets wordt. Een donkere kleur bank kan daarentegen erg aanwezig zijn in uw huiskamer.
Hoekbank: één meubel met veel zitplekken
Als je een kleine woonkamer hebt, dan is het handig om zo weinig mogelijk losse meubels in je zithoek te plaatsen. Daarom is een hoekbank een hele slimme oplossing omdat je dan met slechts één meubel veel zitplekken creëert.
Heb je een hoekbank? Dan kan een rond vloerkleed heel mooi staan. Kies een lekker groot rond vloerkleed uit die aan de zijkanten iets uitsteekt bij de hoeken. Met een mooi ronde salontafel erop of meerdere kleine bijzettafels erbij ziet dit er erg sfeervol uit.