Een kruidenbak is een bak waar je je kruiden in laat groeien. Hoe diep moet een kruidenbak zijn? Een kruidenbak moet minimaal 25 centimeter diep zijn.
Mijn eerste kruidenbak was een 25cm diep en dat leek me ruim voldoende. Afwateringsgaatjes moet je altijd voorzien en zorgen dat ze niet verstopt raken. Erop letten dat de hoogste kruiden achterin staan zodat de kleineren ook zonlicht krijgen. Regelmatig oogsten verhoogt de opbrengst.
Plaats je vierkantemeterbak op een zonnige plek
Zorg dus altijd dat je plantjes genoeg zonlicht krijgen. Een zonnige plek naast de keukendeur is ideaal, zo heb je je verse groenten en heerlijke kruiden altijd bij de hand. Plant hoge groenten of vrolijke klimmers aan de noordkant van je bak.
Losse grond en een goede drainage van de grond is de basis voor een gezonde groei van de kruiden. Kruimelige, iets zandige humusrijke grond is ideaal voor de Zuiderse kruiden. Arme zandgrond kan je verrijken met compost of wormenmest. Leemgrond moet beslist worden losgemaakt voor de aanleg.
Laat de rand van de pot of emmer een aantal centimeter boven de grond uitsteken. Zet de plant in het midden, vul aan met grond en druk de grond aan. Geef de plant flink water bij het aanplanten. Je kunt munt ook in een aparte (sier)pot kweken.
Op een zonnige en beschutte plek
Omdat de meeste kruiden uit zuiderse landen komen, kunnen ze best wat zon verdragen. Kies daarom voor je kruidentuin een zonnige plaats uit. Ideaal is wanneer deze bovendien ook nog beschut is tegen de wind en slechte weersomstandigheden.
Laagblijvende eenjarige kruiden plant je vooraan. Zo geef je alle kruiden de ruimte en krijgen ze genoeg zonlicht. De meeste kruiden nemen niet veel plaats in beslag. In een kruidentuin van ongeveer 3 x 4 m is plaats voor wel zeventig kruidenplanten.
Het belangrijkste om te onthouden is: kruiden pakken graag zelf water. Giet dus geen water op de aarde, maar maak een waterreservoir, zodat de wortels zelf het water kunnen opnemen. Hier zijn speciale handige potten voor. Check elke dag of de planten nog in een laagje water staan en vul zo nodig bij.
Bemesting. Voor een gezonde, sterke groei en het ontwikkelen van de smaakstoffen hebben kruiden voldoende voedingsstoffen nodig. Je moet kruiden daarom van maart tot en met oktober regelmatig bemesten. Voor bemesting via het gietwater bevelen we een vloeibare meststof speciaal voor kruiden aan.
Kruiden staan bekend om hun liefde voor zon. Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Hoewel voor veel soorten 15cm diepte voldoende is, zijn de meeste standaard bakken zo'n 20cm diep. Dit is een prima diepte. Voor veel groenten is dieper ook niet nodig. Zeker niet voor groenten die geschikt zijn om te kweken in een kleine tuin.
Daarom kun je het beste kiezen voor duurzaam en kwalitatief hout van minstens 2 cm dik. Een goede houtsoort is Douglashout. Hier zit veel hars in waardoor het lang mee gaat zonder dat je het hoeft te bewerken. Larikshout is ook een fijne houtsoort maar Grenen- en Vurenhout gaan minder lang mee.
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken.
De meeste kruiden houden van zon en hebben een hekel aan teveel water. Kies voor uw tuinkruiden een standplaats met een goede afwatering en werk de grond flink los. Zware kleigrond kunt u het beste een winter omgespit laten liggen. Dan kan de vorst de grote kluiten afbreken.
Hierdoor komt het intense aroma van de kruiden vrij. Het is belangrijk dat je ze niet in te kleine potjes zet. Ze zullen dan snel te weinig water binnenkrijgen. Hou er rekening mee dat sommige plantjes van nature niet zo lang leven: basilicum en koriander groeien maar één jaar en gaan na die periode sowieso dood.
Koop je toch een kruidenplantje in de supermarkt en wil je deze een goede kans geven? Houd dan het folie er dan omheen als je hem in huis hebt staan. Knip de helft van de stengels eruit en zet ze in een glas water. Wacht tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot.
Salie, tijm, rozemarijn, hysop, bonenkruid, currykruid, citroenverbena, laurier, oregano houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze het in ons koel klimaat vaak wegkwijnen.
Kruidenspiraal zelf maken
Het enige wat je nodig hebt om zelf een spiraal te maken, is grond vermengd met compost en bakstenen of andere stenen om de spiraal mee te bouwen. Kies een plek in de tuin met voldoende zonlicht (minimaal vijf uur zon per dag). Zet een stok in het midden van de plek waar de spiraal moet komen.
Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug.