Hoe werkt isoleren aan de buitenkant? Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.
De beste manier om de gevel te isoleren is door gebruik te maken van EPS isolatie korrels, ook wel EPS isolatieparels genoemd. EPS korrels zijn een veelgebruikt materiaalsoort bij de isolatie van spouwmuren. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen en wordt vaak piepschuim of tempex genoemd.
Een buitenmuur isoleren gebeurt meestal met kunststof (polystyreen hardschuim) isolatieplaten. Deze worden met een speciale specie aan de gevel verlijmd.
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Een buitengevel isoleren kost gemiddeld 115 tot 135 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort afwerking en kan dus enigszins afwijken van dit gemiddelde. Zo is een afwerking in hout een stuk duurder dan een afwerking in crepi.
Prijs buitengevelisolatie
Zo is je buitengevel isoleren en bepleisteren goedkoper dan het plaatsen van isolatie in combinatie met een houten of een metalen gevelbekleding. Gemiddeld mag je voor buitengevelisolatie rekenen op een prijskaartje van 100 à 150 euro per m² (incl. btw, plaatsing en afwerking gevel).
Wanneer het gaat om een gesloten gevel (oftewel een gevel die in zijn geheel van gevelbekleding wordt voorzien) dan is een waterkerende en damp-open spinvlies folie de beste keus.
Crepi is een manier van isoleren die nogal wat voordelen heeft boven andere methoden van isolatie. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan deze positieve kenmerken van crepi-isolatie van de gevel: Een crepi gevel biedt een uitstekende bescherming tegen doorslaande en/of optrekkende vocht.
Een buitengevelisolatiesysteem is een manier van gevel isoleren oftewel de muren van uw huis aan de buitenzijde isoleren. Gevelisolatie aan de buitenkant heet officieel buitenisolatie. De buitengevel isoleren wij met isolatieplaten en pleisterwerk waardoor warmte aan de buitenmuren niet ontsnapt en u energie bespaart.
Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar je kunt wel een veel dikkere laag isolatie aanbrengen. Dit is wel een klus voor een gespecialiseerd isolatiebedrijf. Gevelisolatie is ook verstandig als je een huis energieneutraal wilt maken. De Rc-waarde die daarvoor nodig is, bereik je niet met spouwmuurisolatie.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Muurisolatie aanbrengen, zorgt voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort: de warmte blijft binnen in de winter en buiten in de zomer. door de muren luchtdicht te maken, is er minder tocht en minder stofcirculatie. de akoestische isolatie verbetert.
Glaswol: goede isolatie voor een lage prijs
De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. En met een lambdawaarde tussen de 0,033 en 0,040 levert het u een gemiddelde isolatiewaarde op. Ook voor thermische isolatie dus een prima materiaal.
Levensduur spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
De beste spouwmuurisolatie volgens de isolatiewaarde is PUR-schuim. Het heeft een erg lage lambda-waarde, wat betekent dat het weinig warmte geleidt en dus goed isoleert. Het is daarom erg geschikt voor dunne spouwen: dankzij de goede isolatiewaarde kan een dunne isolatielaag al een aanzienlijk verschil maken.
Om een woning zonder spouwmuur na te isoleren, pak je het best de buitenkant van de gevel aan, omdat je dan de hele schil mee hebt en onderbrekingen vermijdt (waarlangs koude alsnog je woning kan binnendringen). Mupan façade is bijvoorbeeld prima geschikt voor een openvoegsysteem.
Het plaatsen van crepi met isolatie (15 cm EPS) kost gemiddeld 100 à 140 euro per vierkante meter (incl. btw en plaatsing). De prijs van gevelisolatie met crepi is afhankelijk van het type isolatie en de dikte ervan. De dikte bepaal je zelf, toch is het verstandig om het zo dik mogelijk aan te brengen.