De titel baron komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht op de titel baron of barones.
De hoogste titels zijn die van prins, hertog en markies. Die bestaan nog wel binnen de Belgische adel, maar worden eigenlijk niet meer toegekend. Een trapje lager heb je dan graaf, burggraaf en baron. Die worden in principe wel nog toegekend, maar vandaag is baron de meestvoorkomende titel.
Baron Harry en baron Gerrit van Coeverden, behoren tot de oudste adellijke familie van Nederland. Sinds 1991 voeren zij weer de titel baron. De oudste adellijke familie van Nederland woont ten oosten van de IJssel.
Volgens de basisregistratie personen wonen er nu (gegevens april 2018) 6.027 personen met een adellijke titel of predicaat in Nederland. Er zijn 1.604 baronnen en baronessen, 88 graven en gravinnen, 72 ridders en 8 prinsen en prinsessen.
“Reken maar op 2.000 à 3.000 euro kosten voor je eigen familiewapen” Prinses worden zoals Delphine mag je wel vergeten, maar markiezin, gravin of barones: dat heeft wel iets.
De titel baron komt in Nederland en België op twee manieren voor: "op allen" en "met het recht op eerstgeboorte". In het eerste geval heeft ieder lid van de betreffende adellijke familie (dat wil zeggen iedere afstammeling, mannelijk of vrouwelijk, in mannelijke lijn) recht op de titel baron of barones.
De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui krijgt van de koning de titel van baron. Cherkaoui raakte internationaal bekend door samenwerkingen met onder andere Lady Gaga, Beyoncé, en recent ook nog met Madonna. Hij was ook 7 jaar lang artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen.
Het is praktisch onmogelijk tot adel te worden verheven. Sinds 1 augustus 1994 kan verheffing alleen voor leden van het Koninklijk Huis en voor voormalig leden daarvan binnen drie maanden na het verlies van het lidmaatschap van het Koninklijk Huis. De laatste burger die tot adel is verheven, is Máxima Zorreguita.
In Nederland werd bij de herziening uit 1848 van de Grondwet de adelstand afgeschaft. De adelstand bestond sinds 1814.
Van lagere adel naar hogere adel zijn dit: jonkheer/jonkvrouw, ridder (geen vrouwelijk equivalent), baron/barones, burggraaf/burggravin, graaf/gravin, markies/markiezin, hertog/hertogin, prins/prinses.
Overige leden van deze familie voeren de titel van Graf en Gräfin von und zu Hoensbroech. In de Nederlandse adel is de titel markies vervallen, alle familieleden zijn graaf of gravin.
Bij mogelijkheid 2 wordt de titel geërfd in Salische lijn. Dat wil zeggen dat de oudste zoon zich baron mag noemen. De rest is titelloos en is dus gewoon jonkheer of jonkvrouw.
Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
De oude titels markies, hertog of prins worden niet meer uitgereikt. De nieuwe edellieden zijn zorgvuldig gescreend.
Als je van adel bent, heb je vaak speciale privileges en verantwoordelijkheden, zoals het bezitten van land, politieke macht uitoefenen, belastingen heffen of zelfs regeren. Je kunt ook een speciale titel krijgen, zoals hertog, graaf, baron of ridder.
Welke titulatuur hoort bij adellijke personen? Tegenwoordig kun je een brief aan een adellijke persoon heel goed beginnen met Geachte heer/mevrouw [achternaam]. De formele titulatuur hooggeboren en hoogwelgeboren is sterk verouderd. Bij het aanspreken van adellijke personen kun je gewoon meneer of mevrouw gebruiken.
De feodale adel is ontstaan uit leenmannen en ministerialen. Toen de zware harnassen en kostbare stalen wapens hun intrede deden, ontwikkelde zich een feodaal stelsel waarin de edelen, in ruil voor wederzijdse steun een leengoed voor een hoger en machtiger edele beheerden.
De Nederlandse adel houdt hardnekkig vast aan een eigen spreektaal, waarmee men elkaar al binnen twee woorden herkent als 'uit een nette familie' dan wel als 'niemand'. Cruciaal in de taal van de Nederlandse adel zijn allerlei 'verboden' woorden en gezegden, die iemands bourgeois-achtergrond direct verraden.
Langdurig kansrijk van adel zijn voor mannen Otto, Joan, Gustaaf, Otto, Diederik, Constantijn, Duco, Maurits, Allard en Maximiliaan, en voor vrouwen Cornelie, Mechteld, Florentine, Emilie, Henriette, Wendela, Catherine en Frédérique.
Met een baron associeert men een elegante verschijning en een hoge machtspositie. Maar in veel Europese landen en adellijke families is de edelman met de titel Baron een van de laagste in rang. De vrouwelijke baron is een barones. Mettertijd veranderde de status van deze adellijke titels.
Adellijke titels kunnen persoonlijk of erfelijk zijn en kunnen onder meer ontleend zijn aan bepaalde hoge ambten, grootgrondbezit of verlening door een soeverein vorst.
Woensdag 1 juli wordt de nieuwe attractie Baron 1898 in gebruik genomen, een 'dive coaster' van bijna 30 meter hoog, met een vrije val van 37,5 meter en een maximale snelheid van 90 km per uur.
Ex-VRT-nieuwsanker Martine Tanghe en choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui zijn dit jaar bij de uitverkorenen, staat in het Staatsblad. Vijf mannen krijgen dit jaar de titel van baron, vijf vrouwen krijgen die van barones.