U plaatst de pomp dus op 10 meter (5 meter onder waterniveau). Omdat het waterniveau op 5 meter zit, geeft dit een drukverlies van 0.5 bar om het water tot aan het maaiveld te krijgen.
Een bronpomp gaat verder waar een zelfaanzuigende pomp (zoals een beregeningspomp / hydrofoorpomp) het af laat weten, ofwel een bronpomp is ideaal inzetbaar bij water wat dieper zit dan 8 meter.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
De diepte van de put is afhankelijk:
Van de grondsoort waarin de put geplaatst wordt. Bij fijn zand moet je dieper, en bij grof grind hoef je minder diep. Hoeveel water moet de put uiteindelijk geven, 3 tot 4 kuub, of meer dan 10 kuub per uur.
Tot 10 meter diepte mag je zelf boren. Moet je meer boren dan ben je verplicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Vanaf 10 meter mag je zelf niet meer boren. Voor een waterput moet meestal toch wel een gat geslagen worden tussen de 7 en 10 meter diep, soms nog veel dieper en dat is moeilijk zelf te doen.
Waterput boren
Bij langdurige droogte is het water nog steeds voorradig. Water uit een ondiepe waterput van zo'n zeven tot negen meter kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinberegening. Dit grondwater bevat veel ijzer en is minder geschikt als drinkwater voor dieren of als water voor het zwembad.
Kosten boren waterput
De kosten voor het boren van een waterput worden bepaald door de gewenste diepte en diameter van de waterput. Daarnaast is het ook afhankelijk van de reisafstand. De minimale kosten voor het boren van een waterput door Daemen Milieutechniek zijn circa €1.500,- exclusief BTW.
Grondwater moet niet worden gebruikt als het sterk ijzerhoudend is. IJzerhoudende grondwater oxideert met zuurstof uit de lucht tot ijzer(III)oxide (Fe2O3) – roest. Roest is niet in water oplosbaar en wordt niet door planten opgenomen.
Een bronpomp is een waterpomp die, middels de hoge druk die deze genereert, tientallen meters diep onder de grond kan worden geplaatst. Vandaar uit pompt de bronpomp water omhoog om op deze manier te beregenen/irrigeren. Het is zelfs mogelijk dat de pomp uw huis of gedeelte van het huis kan voorzien van water.
Wilt u grondwater onttrekken of infiltreren? Dan moet u in het bezit zijn van een watervergunning. Soms hoeft u alleen een melding te doen. Als u grondwater wilt onttrekken of water wilt infiltreren, moet u een vergunning hebben.
Ook in geval van beregening, bevloeiing of veedrenking geldt er geen vergunningplicht wanneer de hoeveelheid te onttrekken grondwater minder bedraagt dan 60 m3 per uur. Niet vergunningplichtige onttrekkingen moeten wel gemeld worden.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Het grondwater dat mensen gebruiken kan op veel plekken aarde opraken, zo blijkt uit een nieuwe studie. Minder dan zes procent van alle grondwatervoorraden in de bovenste twee kilometer van de aardlaag kan binnen een mensenleven weer worden aangevuld door de natuur.
Een standaard tuinslang met een diameter van +/- 13 mm is te smal. Ook hierdoor zal de pomp erg worden beperkt qua capaciteit. Gebruik minimaal ¾” (19 mm) of 1” (25 mm) binnendiameter slangen of leidingen.
De Gardena 6000/5 Inox Auto is volgens ons de beste waterpomp voor particulier gebruik. Je kan het meteen ook gebruiken als beste bronpomp zodat je een was kan draaien met water uit de regenput. De beste waterpomp heeft dan ook een pompcapaciteit van 6.100 l/u en een werkdruk van 4,7 bar.
Zit het water op een diepte van 0 tot 9 meter? Dan raden wij u direct een beregeningspomp of hydrofoorpomp aan. Zit het water dieper dan 9 meter, dan blijft er enkel een bronpomp over. Bronpompen worden wél in het water geplaatst en kunnen het water vanuit tientallen meters diepte omhoog pompen.
"Regenputten zijn leeg als je ze echt nodig hebt, maar een grondwaterput kan eigenlijk nooit uitgeput raken. Meestal is dat 2000 à 3.000 liter per uur, en zo kan je dan je tuin besproeien met verschillende sproeiers tegelijkertijd."
In principe mag je in grote delen van Nederland zelf grondwater oppompen. Maar om een pompsysteem aan te leggen moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. De overheid en de drinkwaterbedrijven staan er trouwens niet om te springen dat we dit massaal gaan doen.
Om grondwater op te pompen is het nodig een puntstuk te slaan. Onder hoge druk spuit een waterstraal een gat in de grond, tot het grondwater is bereikt. In dat gat gaat een pvc-buis met een filter. Het grondwater komt hierin te staan.
Ijzer kan je makkelijk testen door een glas met grondwater te nemen en er een scheutje bleekwater in te gieten. Als er ijzer aanweig is kleurt het water onmiddellijk bruin.
De bron gaat dus minimaal 5 jaar mee, maar de bron generaties lang mee gaan. Een waterput voor een dorp verandert dan ook het leven van alle dorpsbewoners. Meisjes kunnen naar school en vrouwen hebben tijd om te gaan werken. Het inslaan van een waterput bedraagt vanaf €1200 en verschilt in de kosten per land.
De aanwezigheid van bacterieën is te zien aan roestig slijm in waterwerken, een verminderde waterstroom, een onprettige geur wanneer men water oppompt, slijmerige afzettingen en roest op muren [9]. Biologische ijzer verwijdering kan worden gebruikt om ijzer te verwijderen uit grondwater in waterfilters.
Hoe diep gaat een warmtepomp de grond in? De diepte is afhankelijk van de captatietechniek: Horizontale captatie: ongeveer 1,2 meter diep, over een grote oppervlakte. Verticale captatie: tot 150 meter diep, op één of meerdere boorpunten.
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Wees met grondwater voorzichtig met het sproeien van je tegels en het wassen van je auto. Het roestachtige water kan vlekken geven. Voor je gazon en tuinplanten is dit geen probleem. Er is wel apparatuur in de handel om je grondwater van ijzer te ontdoen.