- Eet altijd alleen met je rechterhand. Je linkerhand is onrein. Die gebruiken Indonesiërs om zich te wassen. Eten, mensen of dingen aanraken doe je dus met je rechterhand.
De Indische cultuur is een gemixte cultuur, dat is ontstaan vanuit de kolonie. Zo is een rijsttafel een typisch Indisch ding, dat komt in Indonesië bijna niet voor. Net als spekkoek. Ook zijn de Indo-Europeanen vaak protestants of katholiek, terwijl in Indonesië de meerderheid moslim is.
Indonesische gerechten hebben rijke smaken; meestal omschreven als hartig, pittig en kruidig, en combineren ook basissmaken als zoet, zout, zuur en bitter. De meeste Indonesiërs houden van heet en pittig eten, dus sambal is een belangrijke smaakmaker in de Indonesische keuken.
Voor de balinezen vindt de belangrijkste maaltijd in de ochtend plaats zo rond elf uur. Daarna wordt wat overblijft bewaard. Mochten zij dan opnieuw honger krijgen kunnen zij hiervan eten. Daarna kopen zij de hele dag door snacks zoals gebakken banaan, zoete cake, een rijstbal of bakso.
Don't: Een Bali Belly oplopen
Drink bijvoorbeeld alleen schoon water en vermijd rauw voedsel als salades en sushi. Pas ook op met vlees waarvan je niet weet hoe lang het er al ligt. Was regelmatig je handen, eventueel met desinfecterende handgel en eet waar het druk is.
Soms wordt ook nog nasi goreng als ontbijt gegeten, gemaakt van koude rijst die over was van de dag ervoor. Maar wist je dat rijst eigenlijk niet het enige hoofdvoedsel in Indonesië is? Op het eiland Madura was mais het hoofdvoedsel en nog steeds is het voor Madurezen heel normaal om rijst gemengd met met mais te eten.
Zowel bier als wijn kan een zoete, zure of frisse toets meegeven aan een gerecht. Daarnaast versterkt de hop in je bier de kruidige smaak. Hop versterkt overigens ook de branderigheid van sambal, dus wees gewaarschuwd.
De Indonesische keuken is gezond
Wat je wel veel zult eten: groenten, gevogelte, vis en zeevruchten. Lekker gezond dus. En bovendien wordt het vaak vetarm bereid. De Indonesische keuken is niet overal even pikant.
Een Indische rijsttafel bestaat uit diverse gerechten. Een aantal daarvan zullen pittig zijn en die zijn de belangrijkste leidraad voor het combineren met een wijn. Over het algemeen gaan kruidige witte wijnen goed met die pittige gerechtjes, iets zoetig mag maar ook strakke witte wijnen kunnen goed combineren.
Welke rijst bij Indisch? Basmati rijst is de rijst voor een Indiase maaltijd, maar voor een Chinese, Indonesische of Thaise maaltijd gebruik je liever pandan rijst (ook wel jasmijnrijst genoemd). Er bestaat ook zilvervlies basmati rijst.
De Indische rijsttafel is geen gerecht, maar een tafel vol gerechten die liefst zo gevarieerd mogelijk zijn met vlees, vis en groenten, zodat iedereen wel iets kan vinden wat hij of zij lekker vindt.
Eigenlijk is een indo iemand van gemengd Europees en Aziatisch (maar ook Afrikaans) bloed. Thans allang geen scheldwoord meer.
Vervolgens hebben we de term “Indisch” of “Indische Nederlanders“. Dit zijn de Nederlanders die uit Nederlands-Indië komen. Hieronder vallen alle Indo-Europeanen (Indo) en Totok's (Nederlanders die geboren of opgegroeid zijn in Nederlands-Indië, maar geen Indonesische voorouders hebben. Volbloed “Belanda” zijn).
Dit zijn volbloed Nederlanders die in Nederlands-Indië zijn geboren. Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'.
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
Wijn met een laag alcoholpercentage en weinig zuren blust de hete smaak en het branderige gevoel van de curry. Klinkt dit aantrekkelijk? Schenk dan een riesling uit Duitsland of een gewürztraminer uit de Elzas. Een rosé met licht zoetje kan ook heel goed.
Van zeevruchten tot gevogelte en van varkensvlees (bijvoorbeeld een knapperige schnitzel) tot Thais. Het allerlekkerste is viognier bij gerechten die wat rijker zijn bewerkt. Denk dus bijvoorbeeld aan de toevoeging van een romige saus of gerechten die bereid zijn met een knapperige korst (gebakken of gefrituurd).
Wijn bij Indiaas eten
Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Rendang. Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak.
De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Een aantal grote steden in Indonesië zijn: Bandung, Malang, Medan, Semarang en Bogor. Indonesië staat bekend om zijn keuken met o.a. de rijsttafel, Nasi Goreng en satégerechten. Veel gerechten zijn gebaseerd op rijst en daarom kom je in Indonesië ook veel rijstvelden tegen.