Bij een schuivende dobbermontage is het echter mogelijk in iedere waterdiepte te vissen. Bij de schuivende dobbermontage glijdt de lijn vrij door de geleideringen van de dobber. De dobber wordt gestopt door een stopper die op de lijn bevestigd zit, naar de haak toe wordt de dobber als laatste gestopt door de wartel.
Peil eerst met een peilloodje hoe diep het water is. Dit doe je door het peilloodje aan de haak te haken. Gooi vervolgens langzaam je lijn in het water op de plek waar je wil gaan vissen. Als het peilloodje op de grond 'staat' en je dobber boven het water zichtbaar is, dan staat de dobber te diep afgesteld (1).
Verschuif de dobber zo dat het bolletje precies onder het watervlakte komt en de antenne boven het water uitsteekt. Nu weet je zeker dat je met je haakaas precies boven de bodem vist en zie je zowel de opstekers als een wegtrekkende dobber. Het uitpeilen van je dobber is eigenlijk heel eenvoudig.
Dobbers hebben vaak een oogje aan de zijkant en een siliconen slangetje aan de onderkant. Nu pak je je lijn en je steekt deze door het oog van de dobber. Het siliconen slangetje aan de onderkant van de dobber haal je er eventjes af en dan steek je de lijn door dit siliconen slangetje.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Deze dunne draad stuitjes zijn bevestigd aan een buisje. Door middel van dit buisje kunt u de stuitjes eenvoudig op de lijn bevestigen. In het buisje zit een inkeping waardoor u de lijn kunt laten lopen, vervolgens schuift u eenvoudig een stuitje op uw naald, en vervolgens trekt u de knoop strak.
Op de meeste goede dobbers staat trouwens reeds een aanduiding van hoeveel lood hij draagt, Bv. 4xAA of 5x0.2gr, of het draagvermogen staat gewoon vermeld bv. 1gram. In veel gevallen zal je echter zelf willen beslissen welke en hoeveel loodhagels je op de lijn wil zetten.
Veel mensen zullen bij witvissen al gauw denken aan een vaste hengel en een dobber. Maar ook zonder dobber kun je prima witvis vangen. In sommige situaties is dit zelfs beter! Zodra we gebruik maken van een feederhengel of winkle picker, dan gebruiken we geen dobber.
Dobber uitloden met een staande haak
De eerste manier is het te peilen op het lood wat aan de lijn zit. Wanneer je ziet dat de dobber goed uit het water steekt, dan is je dobber te hoog. Door de dobber naar beneden te schuiven zal je zien dat de dobber minder hoog uit het water steekt.
In stilstaand water gebeurt het vaak dat de wind het water naar een bepaalde kant opstuwt. Jouw dobber drijft dan met de wind mee, maar tegen de bodem aan kan door onderstroming (dat is het terugkerend water) je lokaas de andere kant opgaan.
Qua drijfvermogen, kies een dobber van tussen de 20 en 30 gram. Zwaarder is niet nodig, de kans is groter dat de vis daar weerstand van gaat voelen en de aasvis loslaat.
De montage is eenvoudig:
U doet de lijn een stukje door het lusje. Pak 1 stoppertje beet en het plastic ringetje. Trek de stopper over de lijn en uw stopper is gemonteerd .
Op brasem is goed te vissen met een vaste hengel en een lijn van 12/00 tot 16/00 millimeter dik. In stilstaand water kan je een slanke dobber voor 1 à 1,5 gram lood gebruiken; in stromend water heb je een zwaardere pen nodig. Als haakjes zijn de nummers 10 tot 14 geschikt.
Bij stroming of als je grote vis wilt vangen is het vaak gunstig om tussen de 20 en 50 centimeter dieper te vissen dan je peildiepte. Maar peil altijd heel nauwkeurig, ook links en rechts en een meter voor en achter je stek. Je komt dan niet voor verrassingen dat het water sterk afloopt.
Als je dobber plat blijft liggen op het water, dan moet je dobber wat naar beneden schuiven in de richting van de haak. Duikt je dobber onder water dan moet je de dobber juist iets omhoog schuiven. Net zolang tot hij mooi staat. Je dobber is dan afgesteld voor het vissen op de bodem.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
-Voor de vaste hengel op witvis raden wij een nylon lijn aan tussen de 0.08 tot 0.16mm. De gekozen dikte is altijd afhankelijk van de gebruikte hengel. - Ga je specifiek met de vaste hengel op jacht naar karper, dan kies je een nylon lijn tussen de 0.18 tot 0.26mm.
Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van Nederland, in de Ardennen en in landen als Frankrijk en Zwitserland kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven.
Is het water 1 tot 2 meter diep? Dan is een dobber van 0,50 tot 0,75 prima te gebruiken. Dieper water, zoals een meer van 2 a 3 meter diep bevis je het beste met dobbers van 0,75 tot 1 gram zwaar en water tot en met 5 meter diep heeft een dobber van 1,50 gram tot 2,00 gram nodig.
Het zinkend(overlood vissen.) Zinkend vissen, de naam zegt het al, betekend dat de pen zo uitgelood is dat deze langzaam zal zinken. We maken geen lijnen speciaal voor het zinkend vissen. Het zijn de lijnen waar we normaal mee vissen die voor dit doel aangepast worden.
ik vis op een kanaal met veel beroepsvaart, gebruik meestal 43gram toplood en vanaf 130gram lood en dat werkt bij mij goed.. Je ziet de lijn trekken aan je swingers gezien die lichter zijn dan je lood maar de rest blijft goed liggen..
Hoekafhouders zijn buisjes met een knikje er in, die op de hoofdlijn worden geschoven. Het knikje in het buisje zorgt ervoor dat je onderlijn uit de buurt van je hoofdlijn wordt gehouden. Het risico op knopen tijdens het inwerpen wordt zo veel kleiner.
Matchvissen is simpel gezegd; het vissen met een werphengel en dobber. Het voordeel van een matchhengel is dat je grotere afstanden kunt werpen en dat je lijn kunt geven wanneer de dril van een grote vis hierom vraagt.