Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
Anders dan maandverband en tampons die het vocht absorberen, vangt een menstruatiecup het bloed op. De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet.
De baarmoederhals vormt de verbinding van de baarmoeder met de vagina. Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
Als je doorlekt met een menstruatiecup kan dat verschillende oorzaken hebben: Een cup absorbeert geen bloed, zoals een tampon. Het bloed dat zich nog in je vagina bevindt terwijl je de cup inbrengt, kan daarom uit je vagina lekken. Dit mag niet meer zijn dan een enkel druppeltje of veegje!
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de menstruatiecup gemakkeljk draait, weet je dat hij goed is opengevouwen, je kunt dit nog controleren door met een vinger rondom te voelen of er geen deukjes in zitten.
Bij krachtig aanspannen, zoals bij het ophouden van de ontlasting, voelt u in de vagina van achteren naar voren een afsluitingseffect. Gaat de vinger zo diep mogelijk, dan bent u voorbij alle spieren, en dan is het binnen in uw vagina wonderlijk zacht en meegaand.
Naast het voelen en benoemen van je ontsluiting kunnen we ook aan de regelmaat van je weeën en aan je houding zien hoe ver je mogelijk bent. Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting.
Gemeenschap kan geen schade veroorzaken aan de ongeboren baby. Alleen wanneer er sprake is van bloedverlies of gebroken vliezen wordt vrijen afgeraden. Tijdens of na het vrijen kan de baarmoeder hard worden (buikpijn), doordat deze bij een orgasme samentrekt. Dit is geen reden tot ongerustheid.
Je zou de tampon ongeveer 3 centimeter diep in moeten brengen. Dit is ongeveer inbrengen tot je vinger niet meer verder kan. Zodra de tampon is ingebracht, zou je geen ongemak moeten voelen.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt. Dit komt maar zelden voor.
Het is goed om te weten dat je zelf als zwangere vrouw mag bepalen of je gestript wil worden of niet. Het besluit doe je altijd samen met een verloskundige nadat je de 41 weken zwangerschap voorbij bent. De voornaamste reden dat vrouwen voor strippen kiezen, is omdat ze liever niet de 42 weken zwangerschap passeren.
Als wij de vliezen breken doet dit geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit 'droog' ligt. Als je nog geen sterke weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie.
Overgangsfase: 8-10 centimeter ontsluiting
Veel vrouwen vinden deze fase het meest heftig van heel de bevalling. Met de laatste 2 centimeters (9-10) zal je persdrang krijgen, wat voelt alsof je moet poepen. Je mag echter pas actief mee gaan duwen/persen als je volledige ontsluiting hebt, dit is bij 10cm.
Elke vrouw heeft inderdaad 3 gaatjes. Een anus, de vagina en een urinebuis. In je clitoris zit geen gaatje, maar doordat je schaamplippen samenkomen is het soms wat rimpelig en lijkt er misschien een gaatje te zitten. Je clitoris is een 'bobbeltje' en er zit geen opening in.
Je kan tijdens de seks bijvoorbeeld je benen wat wijder doen om wat lucht te laten ontsnappen. Of ze juist wat dichter te houden zodat er minder lucht binnenkomt. Ook kan wat meer vocht of glijmiddel helpen. Dan gaat het allemaal wat soepeler en is er minder wrijving.
Je kan er alles mee doen, ook zwemmen! Daarna kan je ze, net zoals bij wasbaar maandverband, even uitspoelen en in een wetbag bewaren totdat je gaat wassen.
Hoe lang kan je de menstruatiecup inhouden? De cup kan je 12 uur laten zitten, tenzij jouw menstruaties wat heftig zijn. Als dat het geval is kan je ze het beste om de paar uur wisselen. Hoe groter jouw cup, hoe meer bloed je op kunt vangen.
Een menstruatiecup vouw je bovendien voordat je hem inbrengt, en is dan niet groter dan een tampon. Toch kan een te grote menstruatiecup oncomfortabel zijn. Maak daarom een inschatting: hoe makkelijk breng je bijvoorbeeld een tampon in? Hoe makkelijk kun je je vingers inbrengen?
Zo kun je douchen als je ongesteld bent
In tegenstelling tot het nemen van een bad, is het beter om je tampon of menstruatiecup te verwijderen voor of tijdens het douchen. Het bloed kan dan gewoon wegspoelen door de afvoer en je zorgt er zo voor dat je jezelf grondig kunt wassen.