De aardingslus wordt geplaatst op minimum 60 cm onder het maaiveld en moet rond het volledige gebouw geplaatst zijn. De lus wordt in een groef gelegd onder de funderingsplaat (zool) doch zonder contact te hebben met het beton. De beide uiteinden van de lus dienen bereikbaar te blijven.
Aardpen slaan hoe diep? In de meeste gevallen wordt een aardpen geplaatst op 2 meter, 3 meter of 4 meter diep.
Door het advies te volgen, zorgt u ervoor dat ook aan het einde van de afrastering voldoende spanning staat. 3. Om de aardpen te plaatsen, boort u met een grondboor een gat. Het gat moet zo diep zijn, dat de aardpen geheel in de grond verdwijnt, ongeveer 10cm onder het maaiveld.
Voor elk nieuw gebouw waarvan de fundering minstens 60 cm diep is, wordt verplicht om te werken met een aardingslus. Deze aardingslus wordt op de bodem van de funderingssleuf geplaatst, onder de buitenmuren van het gebouw. De lus wordt rechtstreeks tegen de grond aangebracht en met aarde bedekt.
De lengte van de aardingslus hangt af van de omtrek van je woning. Meet de omtrek van je huis en tel er een meter of 4 bij. Je moet de kabel immers ook nog naar boven krijgen.
Afhankelijk van het soort kabel kan de prijs variëren van 1,5 tot 4 € per meter. Dit zijn de prijzen zonder plaatsing. De prijs voor plaatsing kan al vanaf 7 €.
Bij iedere nieuwbouwwoning die gebouwd is op funderingen van minstens 60cm diepte is het verplicht om gebruik te maken van een aardingslus. Deze aardingslus bestaat uit een verlode koperdraad van 35mm² en wordt door de aannemer onder de buitenmuren op de bodem van de funderingssleuf geplaatst.
Binnen een huishoudelijke installatie mag de weerstandswaarde nooit groter zijn dan 30 Ohm. Van 30 tot 100 Ohm voorzien verliesstroomschakelaars in de veiligheid. Bij metingen daarboven wordt de hele installatie afgekeurd. Aardingsweerstand meten de specialisten van Beemster graag voor u met professionele apparatuur.
Deze afkorting staat voor Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Sindsdien zijn aardingen verplicht bij alle nieuwe stopcontacten en lichtpunten.
Een aardingsonderbreker is verplicht in elke woning.
Een optimale aarding is cruciaal voor de beveiliging van uw elektrische installaties. Bovendien is het essentieel voor de goede en veilige werking ervan. Het bevordert ook de continuïteit van een elektrische installatie door de bescherming tegen elektrische velden (gsm, machines, verlichting,…).
Je doet legt een gekende stroom aan tussen je aardpen en de hulpelektrode. vervolgens meet je de spanning tussen aardelektrode en een 2e hulppen. Deze pen verplaats je minimaal 3x. De waarde van elke meting mag niet meer dan 20% verschillen.
Een goed aangelegde aardpen is onmisbaar voor uw woning en/of bedrijfspand. In de meeste gevallen slaan wij een aardpen met een diepte van +/- 6 meter om een weerstand van 166 ohm of lager te behalen.
Als de totale weerstand van het aardingssysteem moet worden gemeten, dient de weerstand van elke aardelektrode te worden gemeten door de stroom- tang om elke afzonderlijke aardelektrode te plaatsen. Daarna kan de totale weerstand van het aardingssys- teem worden berekend.
Met een niet-geaard stopcontact brengt u de veiligheid van heel uw elektrische installatie in gevaar. Kortsluitingen in elektrische apparaten kunnen leiden tot elektrocutie of zelfs brand. Laat deze vervangen door stopcontacten met aarding én kinderveiligheid.
De aansluiting ligt binnen de gestelde grenswaarde voor de afstand tot de transformator. Men vindt als maximum voor de weerstand naar aarde 1,9 ohm.
De kabel is meestal een XVB-kabel zonder aarding. Werk je met een monofasige aansluiting gebruik dan een XVB 3G. Voor een meerfasige aansluiting gebruik je een XVB 5G.
Aardlussen: Een aardlus ontstaat als je meerdere, verschillende apparaten op hetzelfde stopcontact hebt aangesloten. Door een aardlus kan er een brommend geluid klinken uit je speakers. Stroomgroep: Daarnaast kan het aansluiten van verschillende apparaten op één stroomgroep ook storing veroorzaken.
De aarding moet zodanig zijn dat er een hele lage weerstand aanwezig is, max 100 Ohm. Optimaal is een koperen of verkoperde aardpen met een diameter van ca.20 mm, die in verbinding staat met het laagste grondwaterpeil.
Er zijn vier manieren van aarding van de elektrische installatie. Dit kan via metalen aardelektrode, waterleiding, netwerkbedrijf of collectief aardnet. Vocht en metaal zijn goede geleiders van elektriciteit. Geaarde stopcontacten zijn daarom verplicht in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.
De aardingsbaar kan bestaan uit gegalvaniseerd staal of uit koper. Wanneer een aardingsbaar uit gegalvaniseerd staal gebruikt wordt, dan moet de diameter 19 millimeter bedragen. Opteert men voor een aardingsbaar uit koper, dan moet de diameter 14 millimeter bedragen. in beide gevallen is de minimale lengte 1,5 meter.
Bij een radiator kun je de aardingsklem op het paneel of op de leiding plaatsen. Gebruik aardingsklemmen om de aardingsdraad aan objecten vast te maken. Leid dan de draad naar het centraal aardingspunt, eventueel via de bestaande leiding of via een andere weg.
Zo'n stroomverliezen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen wanneer een beschadigde kabel bloot komt te liggen en de elektrische draden in contact komen met de behuizing van het toestel. Zonder aarding zou die stroom doorheen het lichaam van de eerste persoon gaan die het toestel zou aanraken: dat is elektrocutie.