Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
Broodje hersenen. Bij een broodje hersenen worden de hersenen van kalveren gebakken, in plakken gesneden en vervolgens op een broodje gedaan. De hersenen zijn een beetje papperig en hebben niet veel smaak. Er wordt dan veel hete saus gebruikt om het gerecht te laten smaken.
De winnaar volgens het panel is de jong belegen 30+ kaas van Beemster. Lekkere volle smaak, dikke plakken en de meeste pit, dus daar mag een medaille om de nek. De minste kaas komt van Maaslander: droog, hard, net plastic.
Het Museum of Old and New Art (MONA) in Tasmanië in Australië heeft een nieuw restaurant: Faro. En het menu is nogal bijzonder te noemen. Zo heeft de barman een zwarte margarita gemaakt die geserveerd wordt met een bevroren koeienoog.
Thoolse horeca-ondernemers eten het smerigste gerecht ter wereld voor het goede doel. THOLEN - Surströmming. Het meeste smerig ruikende gerecht ter wereld, als we de kenners mogen geloven. Het betreft een Zweedse delicatesse dat gefermenteerde haring in blik betreft.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Haggis bevat te veel vet en zout en mag door kinderen hooguit eens per week worden gegeten, zei Brown. Schotland is al enige tijd bezig zijn jongste inwoners gezonder te laten leven. Het land heeft een van de meest slechte gezondheidscijfers ter wereld en de levensverwachting scoort ook niet bijster hoog.
Dat blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021. Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Geofagie, oftewel het eten van aarde blijkt niet zo raar te zijn als gedacht.Sterker nog: het gebeurt vaak en is goed voor de gezondheid. Het gebeurt wereldwijd: mensen die aarde eten. Maar het komt het vaakst voor in warme landen, onder kinderen en zwangere vrouwen.
'Smalahove is een traditioneel gerecht dat oorspronkelijk uit Voss en Hardanger komt. In de streek rondom het Sognefjord villen de locals de schapenkoppen voordat ze ze drogen, maar dat is hier niet de gewoonte,' zegt Geir. Schapenkop eten is op veel plaatsen in Noorwegen een traditie.
Schots ontbijt
Het “full Scottisch breakfast” wordt vaak ook geserveerd met plakjes spek, gebakken champignons, tomaat, en (meestal gebakken) eieren. Maar soms wordt er in plaats van spek gerookte zalm gebruikt, en wordt de tomaat bedolven onder de kaas.
De smaak van Haggis wordt vaak omschreven als vleesachtig, haverachtig, warm en het heeft een zachte kruimelige structuur met een snufje pit door de kruiden. Tegenwoordig kun je ook een vegetarische versie vinden welke gemaakt is op basis van bonen.
Haggis bestaat uit een schapenmaag die wordt opgevuld met gemalen schapenlever, -tong, -hart en -vet, en met gebakken havermout, uien, en bouillon, en gekruid met peper, piment, cayennepeper en wat zout. Het gerecht wordt opgediend met koolraap (in staafjes) en puree, en niet te vergeten, met een finke bel whisky.
Je mond- en kaakspier waren veel minder ontwikkeld toen je kind was. Hierdoor had je als kind veel minder controle over het eten in je mond dan dat je nu hebt. Glibberig, glad en zacht eten zoals champignons, puree of gestoomde groente vond je waarschijnlijk vreselijk vies.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Voorbeelden van herkauwers zijn: de geit, het schaap, het rund, de antilope, het hert en de giraffe.
De appels en peren zijn vanwege hun hoge energiewaarde zeker in te schakelen in een rantsoen van melkkoeien, vleesrunderen, schapen of geiten, hetzij rauw en in stukken gehakt, hetzij ingekuild.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee.Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.