Door de pocketsonde tussen de tand en het tandvlees te zetten kan aan de streepjes de diepte van de pocket worden afgelezen. Als het tandvlees gezond is dan is deze ruimte niet dieper dan 3 millimeter.
Allereerst spoelt de parodontoloog de pocket met speciale mondspoeling. Is er tandsteen aanwezig, dan wordt deze onder plaatselijke verdoving verwijderd. Zo'n behandeling heet een curettage. Ook wordt bij ontsteking van de tandvleespocket vaak antibiotica voorgeschreven.
Tussen het tandvlees en de tanden en kiezen zit een smalle ruimte, nauwelijks met het blote oog te zien. Deze smalle ruimte noemt men een pocket en deze pockets mogen hoogstens 3 mm diep zijn.
Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Alleen door uw optimale inzet heeft het tandvlees de mogelijkheid zich opnieuw te hechten aan het tandoppervlak. De 'zieke' pockets zullen afnemen en/ of zelfs verdwijnen.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Zoals al eerder genoemd kan parodontitis door de combinatie van een goede mondhygiëne en gebitsreiniging genezen. Toch kan de mondhygiënist of tandarts nog plaatsen met ontstoken pockets vinden, doordat er plak en tandsteen boven en/of onder het tandvlees zit.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Belangrijk voor het behoud van gezond tandvlees is een goede mondverzorging routine. Deze bestaat uit: tweemaal daags poetsen met een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta; tussen de tanden (interdentaal) reinigen en reguliere controle bij de tandarts en/of mondhygiënist.
Pijn na tandsteenverwijdering
Pijn na het verwijderen van tandsteen kan ontstaan doordat uw tandvlees ontstoken was of doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Poets de tanden niet te hard maar wel nauwkeurig met een tandpasta voor gevoelige tanden. Het probleem zal vaak binnen een paar dagen over zijn.
Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Als je last hebt van parodontitis laat je tandvlees los van je tanden en kiezen, waardoor deze los komen te zitten. Ook je kaakbot wordt aangetast. Afgebroken kaakbot is onherstelbaar.
Een pocketstatus is een overzicht waarin de diepte van de ruimtes tussen de tanden en het tandvlees, de zogenaamde pockets, genoteerd zijn. Van elke tand of kies wordt de pocketdiepte op zes punten rondom gemeten en genoteerd.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Gelukkig kunt u, als u uw tandvlees snel en effectief behandelt, gingivitis omkeren en parodontitis binnen ongeveer twee weken voorkomen. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking die dure tandheelkundige zorg vereist en kan leiden tot tandverlies.
Is een parodontitis behandeling pijnlijk? Als de tandarts of mondhygiënist de pockets tussen uw tanden en kiezen meet of reinigt, dan kan dit gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. Voor sommige tandvleesbehandelingen kunt u voor een verdoving kiezen.
Erfelijkheid (en overdraagbaarheid)
In bepaalde families komt vaker parodontitis voor. Het wordt steeds duidelijker dat erfelijke aanleg hierbij een rol speelt. Sommige mensen produceren meer ontstekings-eiwitten bij parodontitis dan andere.
Ongeveer 50% van alle mensen kan parodontitis krijgen. Dit heeft te maken met individuele vatbaarheid en mondhygiëne. Er bestaan echter verschillende soorten en gradaties. Iedere parodontitis begint met tandvleesontsteking, maar niet iedere tandvleesontsteking leidt tot een ernstige parodontitis.
Kenmerken van parodontitis
Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Wanneer je gingivitis, tandvleesontsteking hebt, is het aan te raden een product zoals Corsodyl mondspoeling te gebruiken. Deze mondspoeling is ontwikkeld voor kortdurende symptomatische behandeling van tandvleesontsteking.
Doordat tandplak rond je tandvlees wordt verwijderd, helpt parodontax om het tandvlees en de tanden nauw op elkaar aan te laten sluiten. * Bij 2x per dag poetsen, na 6 maanden gebruik. Met uitzondering van Whitening.
Het gebruiken van Parodontax helpt dus om parodontitis, gingivitis, losse tanden en andere aandoeningen te voorkomen. Anders dan bij andere tandpasta's, is de formule veel meer gericht op één ding, en daardoor krachtiger. Het resultaat is dat Parodontax extra aanbevolen wordt, omdat het sneller en beter helpt.
Een (tandvlees)pocket is de ruimte tussen de tanden (of een implantaat) en het tandvlees. Bij ernstige tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot verdwijnt (parodontitis en peri-implantitis) wordt de pocket steeds dieper.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Wanneer het tandvlees te ver is teruggetrokken en je veel pijnklachten ervaart, kan een tandvleesherstellende behandeling nodig zijn door een parodontoloog. Bij de zogenaamde 'Pinhole-methode' wordt er een gaatje gemaakt in het tandvlees en met een haakje wordt het tandvlees van binnenuit naar beneden geduwd.