En dat terwijl deze Marianentrog, nabij de Marianen-eilanden in de Stille Oceaan, veel dieper is dan de Mount Everest hoog is. Om precies te zijn: 10.911 meter. Tenminste, op die diepte belandden de enige mensen die ooit op die barre en boze plek zijn geweest.
Op 800 meter is er alleen nog een vaag blauwig schijnsel over. Nog verder naar beneden, op duizend meter diepte, is het pikdonker en bestaat er geen verschil tussen dag en nacht. De temperatuur van het water is doorgaans niet hoger dan twee graden Celsius.
De Marianentrog, als een reis naar het middelpunt van de aarde. Tot op heden is de Marianentrog in het noordwesten van de Stille Oceaan de diepste bekende oceaantrog en de diepste plaats in de aardkorst: in 2014 was de maximaal gemeten diepte 10.984 m (met een mogelijke afwijking van ongeveer 25 m).
De Amerikaanse wetenschapper en miljonair Victor Vescovo is met een mini-onderzeeër naar het diepste punt van de Stille Oceaan gedoken. Hij dook op 28 april naar 10.928 meter in de Marianentrog, 16 meter dieper dan het vorige record.
Waarschijnlijk kozen een aantal hele vroege levensvormen voor een bestaan in de diepte – op maar liefst tien kilometer onder de zeebodem. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waarin sporen van levende microben werden gevonden onder 's werelds diepste locatie, de enorme onderwaterkloof die bekendstaat als de Marianentrog.
De Noordzee is niet heel diep, gemiddeld 94 meter en wordt steeds dieper van zuid naar noord. Het diepste punt is 700 meter diep en ligt in de buurt van Noorwegen. In ons land is de zee ongeveer 40 meter diep.
Moderne onderzeeboten kunnen in ieder geval dieptes van enige honderden meters bereiken; van de Russische militaire onderzeeboot Komsomolets (circa 1989) is bekend dat het diepterecord op 1000 m lag.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
De beroepsduiker levert een grote inspanning onder water, hij duikt dieper (soms wel tot 450 meter!), en gebruikt mede daarom meestal geen SCUBA (Self Contained Breathing Apparatus) maar luchtvoorziening vanaf de oppervlakte, waarbij de lucht via een slang (de zgn umbilical) naar de duiker toegevoerd.
Onderzoekers. Het diepterecord staat momenteel op naam van een Japanse onbemande diepzeesonde, die in 1995 tot een diepte van 10.911 meter daalde. Japan is overigens bezig met de bouw van een bemande duikboot die 12.000 meter diepte kan halen, maar die zou pas over een tiental jaar klaar zijn.
In de periode tussen 2014 en 2017 zijn 37 exemplaren van de Mariana snailfish door de wetenschappers aangetroffen op diepten tussen de 9600 meter en achtduizend meter. Onderzoekers uit Japan hebben de vis zelfs vastgelegd op diepten tot 8178 meter. Hiermee is het momenteel dus de diepst levende bekende vis.
De boordmeter gaf in het begin een diepte van 11.521 meter aan, maar dat werd later gereduceerd tot 10.916 meter. Op deze diepte verwachtte men nauwelijks levende wezens, maar toch ontdekten Walsh en Piccard schol en bot, met lengtes tot 30 cm.Op de rotsachtige bodem kropen ook garnalen rond.
Deze warmtestroom wordt ook wel de geothermische warmtegradiënt genoemd. Hierdoor neemt de bodemtemperatuur in Nederland toe met ca.3 °C per 100 m.
Op 200 meter diepte wordt het al aardig donker. Op 4 kilometer diepte komt er helemaal geen zonlicht, en nadert de temperatuur het vriespunt. Maar ook daar is leven. Veel leven zelfs, dat de wetenschap nog lang niet allemaal in kaart heeft gebracht.
Man ziet gemiddeld meer horizon dan vrouw
Staat een vrouw precies aan de waterlijn, dan kan ze 4,44 kilometer in de verte kijken, als het water tenminste spiegelglad is. Een gemiddelde man pakt 160 meter extra zee mee, omdat zijn ogen zich 11 centimeter hoger bevinden.
Hoe dieper je onder water bent, hoe meer invloed de gassen, die je inademt, hebben. Zuurstofvergiftiging, stikstofroes of de decompressieziekte zijn gevaren, die voortdurend op de loer liggen.
Met de nodige training en ervaring is de dieptelimiet bij recreatief duiken 40 meter/130 voet. Beginnende duikers gaan niet dieper dan 18 meter/60 voet.
Over het algemeen kunnen duikers in rustig en warm water met een diepte van 5-10 meter ongeveer een uur doorbrengen met een gemiddelde duikfles.
Een recreatieve duiker komt tot een meter of 40
Als je een beginnerscursus SCUBA-duiken volgt, kun je tot ongeveer 12 tot 18 meter diepte duiken. Met meer trainingen en ervaring kun je als recreatieve duiker tot zo'n 40 meter diepte komen. Alles dieper dan 40 meter wordt als technisch duiken gezien.
10.912 meter: het diepste punt van de oceaan
Toch zijn mensen er zes keer in geslaagd om af te dalen naar het diepste punt van de oceaan, de Marianentrog ten oosten van de Filipijnen. Ze doken tot een diepte van bijna 11.000 meter.
Een algemene vuistregel stelt dat per 10 m waterdiepte de druk 1 bar (100.000 Pascal of 100 kPa) stijgt, dit bij water met een gemiddeld soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Op 50 m diepte bedraagt ze dus 6 bar (5 bar van het water en 1 bar van de atmosfeer).
In jouw geval zal er op 11 km diepte een druk zijn van ca 1101 bar. Wil je het exact berekenen, dan gebruiken we 9,81 x 1025 (zeewater) = 1005,525 bar + 1 bar (atmosferische druk) = 1006,525 bar.
Record: 10.911 meter.
10.911 meter is de diepste duik die een onderzeeër ooit gemaakt heeft. Zo'n diepe duik is alleen mogelijk in de Marianentrog in de Stille Oceaan. De eerste keer dat de mens zo'n diepte bereikte, was op 23 januari 1960 met de Italiaanse onderzeeër Trieste.
“Een implosie van zo'n onderzeeër zal een enorme schokgolf door het water sturen”, aldus Bonné. Het is het geluid van die implosie dat vermoedelijk werd opgevangen door een 'top secret'-systeem van onderwatermicrofoons waarmee de Amerikaanse marine vijandelijke onderzeeërs opspoort.