Plaats het kapje over de mond en de neus, of laat het mondstuk in de mond nemen met tanden erop en lippen er omheen. Bij een voorzetkamer met kapje moet u ervoor zorgen dat het kapje goed aansluit op neus en mond, anders is er te veel lekkage van het medicijn, en krijgt uw kind niet genoeg binnen.
- Plaats het mondstuk tussen je tanden en sluit je lippen om het mondstuk. Adem krachtig en diep in door je mond. - Neem de inhalator uit je mond. Houd je adem tien seconden vast en adem uit.
Plaats het mondstuk van de voorzetkamer tussen de tanden en sluit de lippen om het mondstuk of plaats het kapje zoveel mogelijk over de neus en mond. 3. Breng het voorgeschreven medicijn in de voorzetkamer, gebruik niet meer dan één pufje tegelijk. Adem rustig in en uit door de voorzetkamer.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Als er medicijnen achterblijven in je mond, kunnen er schimmelinfecties in je mond ontstaan. Voor een goede inhalatietechniek is goede instructie erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de instructies te herhalen en de techniek te controleren.
Neem 1 puf per keer. U ademt 5 keer rustig in en uit met deze voorzetkamer. Spoel daarna uw mond. Op inhalatorgebruik.nl ziet u in een filmpje stap voor stap hoe u uw medicijn goed inademt met een apparaatje.
3 Hoe controleren of de inhalator bijna leeg is? Je controleert dit het best door het spuitbusje uit de plastic houder te nemen en in een bakje water te leggen. Hoe minder dosissen het spuitbusje bevat, hoe meer lucht erin zit en hoe meer het zal stijgen.
De maximale dosering is 8 inhalaties (800 microgram) per 24 uur. Gebruik niet meer inhalaties of gebruik uw inhalator niet vaker.
Veel mensen met astma gebruiken een puffer met ontstekingsremmers. Die gaan de kleine ontstekingen in je longen tegen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van astmaklachten. Het duurt een aantal weken voordat ontstekingsremmers goed werken.
De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Raadpleeg uw arts als de werking minder dan drie uur aanhoudt. Mogelijk heeft u een andere behandeling of dosering nodig.
Vraag een kind niet om 'diep' in te ademen. Het zal dan ook automatisch diep uitademen, en dan is de inwerking van de medicatie in de longen te kort. Herhaal deze handeling voor elke puff. Wanneer er twee verschillende puffs moeten gegeven worden, laat je 10 minuten tijd tussen beide puffs.
De inhalatie zonder voorzetkamer is zo ingewikkeld dat het vaak fout gaat. Het geneesmiddel bereikt dan niet de longen. Het geneesmiddel komt bij gebruik van een voorzetkamer beter op de plaats van bestemming (de longen) en kan daardoor beter zijn werk doen.
Wat doe je bij kortademigheid? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid. Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden. Maak knellende kleding bij de hals los.
Salbutamol heft binnen 5 minuten de verkramping in de luchtwegen op, zodat u weer makkelijker kunt ademen. De werking houdt ongeveer 4 tot 6 uur aan. Dit middel neemt de gevoeligheid voor prikkels niet weg. Daar zijn andere medicijnen voor, die luchtwegbeschermers worden genoemd.
Blijvende klachten en een ernstigere vorm van de ziekte worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen, corticosteroïden genaamd. Deze worden meestal toegediend met een inhalator.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna. Weinig mensen houden langer dan 6 maanden klachten.
Ademnood, kortademigheid, luchthonger en benauwdheid zijn verschillende benamingen voor een (zeer) beangstigend gevoel van 'luchttekort'. De medische benaming voor kortademigheid is dyspnoe. Kortademigheid wordt vaak ervaren als een zeer bedreigend gevoel en kan vele oorzaken hebben.
Goed om te weten. De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid.