De eiser of diens advocaat legt het verzoekschrift neer op de griffie van het vredegerecht en betaalt het rolrecht. Hij kan het ook met de post versturen. Het wordt dan pas ingeschreven nadat het rolrecht overgeschreven is op de rekening van het vredegerecht.
Voor bepaalde zaken kunt u bij de griffie van het vredegerecht een verzoekschrift indienen: u legt de betwisting uit, zet de redenen van uw verzoek uiteen en geeft de identiteit van de betrokken personen. Alle partijen ontvangen een gerechtsbrief waarin hen gevraagd wordt om voor de vrederechter te verschijnen.
- Aanspreektitels: “Uedele”, “Edelachtbare” enz. zijn voltooid verleden tijd. Een vredegerecht is géén “baronie” of “klein koninkrijk”, wat bepaalde pers daar ook moge over vertellen. “Aan de vrederechter” of “Geachte vrederechter” volstaat.
In een brief (verzoekschrift) vraagt u aan de kantonrechter ergens toestemming voor. U bent de verzoeker. Het is niet verplicht om een advocaat in te schakelen.
Eén van de verschillen tussen beide procedures is, dat de dagvaarding namens de eisende partij door een deurwaarder aan de wederpartij wordt uitgebracht en ook aan die wederpartij is gericht. Het verzoekschrift wordt daarentegen door de verzoeker ter griffie ingediend en is aan de rechter gericht.
Als er geen complicaties zijn en er geen hoger beroep wordt ingesteld, duurt de procedure vanaf het indienen van het verzoekschrift tot de ontbinding van het huwelijks ongeveer negen maanden tot één jaar. Uiteraard moet er in de tussentijd van alles worden geregeld.
Het is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Bij de huur van woningen is de verzoening in bepaalde gevallen zelfs verplicht voor een partij mag dagvaarden. De rol die de vrederechter als bemiddelaar kan spelen, wordt vaak onderschat.
Je stapt zelf naar de griffie van het vredegerecht en je vraagt de oproeping van je huurder of verhuurder. Dit kan per brief maar je doet het best mondeling. Er is geen advocaat nodig en je hebt geen kosten op de griffie. Komt er een akkoord uit voort, dan wordt er een document opgesteld.
Middels een procedure op eenzijdig verzoekschrift kan een partij een zaak op zeer korte termijn (soms zelfs binnen een dag zelf) een vonnis van de rechter bekomen zonder dat de tegenpartij van de procedure wordt op de hoogte gebracht. De procedure wordt geregeld door de art. 1025 - 1034 Ger.
Nadat het verzoekschrift is ingediend zal de rechtbank een datum bepalen voor een zitting. Partijen worden voor die zitting uitgenodigd, maar zijn niet verplicht om te verschijnen. Een verweerder kan afzien van het indienen van een verweerschrift en alleen op de zitting mondeling verweer voeren.
Een verzoekschrift is een brief waarin u (of uw advocaat) de rechter vraagt om iets te beslissen.
Onder rolrechten verstaan we een soort vergoeding om het dossier bij de rechtbank te openen. Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden.
Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.
Ook deze tarieven zijn wettelijk vastgelegd: Vredegerecht en Politierechtbank – 50 euro. Rechtbank van eerste aanleg en Ondernemingsrechtbank – 165 euro. Hof van Beroep – 400 euro.
geschillen over het gemeenschappelijk gebruik, genot, onderhoud, behoud of beheer van appartementsgebouwen. geschillen i.v.m. erfdienstbaarheden (bijv. rechten van overgang) burenruzies.
De kosten voor een procedure bij civiele zaken en bestuursrechtelijke zaken betaalt u meestal zelf. Behalve als de rechter beslist dat de verliezende partij deze kosten betaalt. Een strafzaak kost u geen geld. Maar het kost wel geld als u een advocaat inschakelt.
U wordt op die zitting uitgenodigd, samen met tegenpartij. Zo'n zitting heeft geen bindend karakter: als een tegenpartij niet komt opdagen, dan kan de Vrederechter daar niets aan doen of geen conclusies uit trekken. Hetzelfde geldt als partijen op de zitting geen akkoord kunnen vinden.
geschillen over huur of verhuur: gewone huur, woninghuur, handelshuur, landpacht met voorkooprechten. geschillen over het gemeenschappelijk gebruik, genot, onderhoud, behoud of beheer van appartementsgebouwen. geschillen i.v.m. erfdienstbaarheden (vb. rechten van overgang).
Is uw verhuurder een woningcorporatie? Dien uw klacht eerst schriftelijk in bij de klachtenafdeling van uw woningcorporatie. De klachtencommissie behandelt uw klacht gratis. Wij nemen uw klacht in behandeling pas als u deze door de klachtencommissie heeft laten beoordelen.
Algemeen geaccepteerd is (gelukkig) dat men de rechter in de rechtbank aanspreekt met mijnheer of mevrouw (de rechter). Maar ook daar zijn uitzonderingen op: zijn er meer rechters, dan spreekt men de voorzitter aan met mijnheer/mevrouw de voorzitter.
Wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de vrederechter, dan kunt u voor vorderingen van minder dan 2500 euro, voor huurgeschillen, voor erfdienstbaarheden, voor onteigeningsgeschillen, in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg (art. 577, tweede lid, Ger. W.).
In de Memorie van Toelichting bij deze bepaling heeft de wetgever opgemerkt dat bestuursorganen niet altijd de behoefte hebben om zich te verweren, maar art. 8:42 Awb in alle gevallen een verweerschrift vereist en bestuursorganen op basis van de huidige wet daarmee verplicht zijn een verweerschrift in te dienen.