Extraverte personen denken vaak hardop en ordenen zo hun gedachten. Introversie en extraversie bevinden zich op een continuüm: niemand is dus volledig extravert. Dat verschilt bovendien per context. Misschien ben jij bijvoorbeeld bij een sportwedstrijd ineens wél heel extravert.
Extraverte mensen zijn vaak spraakzaam, sociaal, uitgaand en enthousiast. Ze krijgen energie van het omgaan met andere mensen en kunnen zich soms vervelen als ze te lang alleen zijn. Dit is in tegenstelling tot introverte personen, die zich juist meer terugtrekken in zichzelf en rustige omgevingen verkiezen.
De extravert is van nature goed in op de voorgrond treden, presenteren en van zich afbijten. Uit onderzoek blijkt ook dat extraverte personen wat vaker positieve emoties voelen. Je zit als extravert dus vaak wat lekkerder in je vel dan de gemiddelde introvert.
Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Uit taalkundig onderzoek blijkt dat introverte mensen vaak meer beschrijvend en concreet zijn in hun taalgebruik. Ze houden het eerder bij concrete feiten, ook omdat ze informatie vaak meer precies en gefocust verwerken in hun hersenen (terwijl extraverte mensen informatie meer globaal verwerken).
Een introvert persoon is vaak rustig en op de achtergrond. En vindt het meestal niet fijn om zich in grote groepen op te houden. De voorkeur gaat liever uit naar een diepe band met een beperkt aantal mensen.
Ongeveer de helft is een extravert type en zo'n 24 procent is een zogenoemde 'ambivert', oftewel een beetje van beiden (zie kader). Een echte minderheid kun je de introverten dus niet noemen.
Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren. Nu blijkt al jarenlang dat extraverte mensen vaker in leiderschapsrollen werken dan mensen die introvert zijn.
'Introverte en extraverte mensen voelen zich tot elkaar aangetrokken vanwege de verschillen. En in sommige opzichten kan dat heel goed werken. Bijvoorbeeld wanneer de introvert wat meer nood heeft aan sociaal contact of de extravert zich net overweldigd voelt door alle sociale verplichtingen.
De natuurlijke manier van werken en communiceren
De introverten gaan bij elkaar zitten, pakken pen en papier en maken ieder voor zich een lijst. Vaak vragen ze na een tijdje aan Devora of ze de opdracht in een team moeten doen.
Extraverte mensen zijn gericht op wat er zich om hen heen afspeelt. Van sociaal contact en actief bezig zijn krijgen ze energie. Extraverte mensen voelen zich vaak rusteloos als ze te veel tijd alleen of in stilte doorbrengen. Ze voelen zich het fijnst wanneer ze op kunnen gaan in hun omgeving.
Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, je kunt jezelf wel trainen om mensen aan te spreken op netwerkevents, uit je comfortzone te treden en veel sociale evenementen te doen, maar je persoonlijkheid verander je niet: je blijft een introvert met extraverte punten.
De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf. Een hoge mate van zelfreflectie is dan ook kenmerkend voor dit type – en we schreven al eerder over hoe goed dat is. Verder hebben ze een rijke fantasie en houden ze van dagdromen.
Introvert van nature of niet? Uit latere onderzoeken weten we dat een derde tot de helft van alle mensen een meer introverte persoonlijkheid heeft. Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit.
Dat maakt ieder mens een unieke mix van eigenschappen en neigingen; daarom is er maar één iemand zoals jij. Deze bekende Nederlanders zijn introvert. Meer extravert worden is lastig. Introversie en extraversie zijn namelijk voor 40 à 50 procent erfelijk bepaald en voor slechts 2 à 3 procent het gevolg van de opvoeding.
Een introvert verliefd persoon is op zoek naar een partner bij wie ze volledig zichzelf kunnen zijn. Een partner naast wie ze gewoon zwijgzaam hun eigen dingen kunnen doen. Een persoon bij wie zelfs stilte comfortabel is. Iemand die net als zij kunnen genieten van de kleine momenten.
Ze kunnen netwerken als het nodig is
Veel introverte professionals zijn vriendelijk en sociaal en zeker niet verlegen. Ze vinden het prima om te netwerken en relaties aan te knopen. Ze doen dat op hun eigen manier. Om dit beter te begrijpen moet je in deze context weten wat introversie nu feitelijk betekent.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
What Is Omnivert? If an ambivert is somewhere between an introvert and an extrovert, an omnivert can be both introvert and extrovert — an introvert at some times and an extrovert at others.
Ambiverts vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken en zijn volgens dit onderzoek de grootste groep: 68% van de mensen schijnt deze persoonlijkheid te hebben. Ambiverts voelen zich comfortabel in zowel kleine groepen als een drukke sociale gelegenheden, afhankelijk van de situatie.
Wees dus altijd zo open en eerlijk mogelijk. Begrijp ook goed hoe jullie allebei met gevoelens en gedachten omgaan. Extraverte partners praten vaak openlijk over wat ze denken, terwijl introverte mensen zich meer terugtrekken en het alleen willen verwerken. Het is belangrijk om deze verschillende te accepteren.
Introverts krijgen energie van betekenisgeving en zingeving. Ze willen iets doen wat een verschil in de wereld maakt (of dit nu klein of groot is maakt niet uit). Veel introverte mensen kunnen hun energie opladen door dagelijks aan hun eigen doelen te werken. Zo kun je doelen opstellen die altijd vóór jou werken!
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.