Zo kan het gaan om de onderstaande regels1: 1 Vertel vanuit je eigen perspectief of eigen ervaring. 2 Laat de ander zijn/haar verhaal vertellen. 3 Wees écht nieuwsgierig naar de ervaringen, gedachten en gevoelens van anderen. Probeer je open te stellen en tot je door laten dringen wat de ander zegt.
Wat is een goede werksfeer? Een positieve werksfeer herken je aan de volgende gedragsaspecten: Teamleden voelen zich voldoende veilig binnen jouw afdeling. Er is vertrouwen binnen jouw team zowel in jou als leidinggevende maar ook is er onderling vertrouwen tussen de teamleden.
Een veilige werkomgeving draait niet alleen om de lichamelijke veiligheid, maar ook om psychische veiligheid. Daarnaast zijn er ook minder in het oog springende gevaren, die wel erg vervelend kunnen zijn. Denk hierbij aan stoffen, straling en besmetting.
Een belangrijk aspect van het creëren van veiligheid in een groep is de mate waarin men open is in de communicatie. Wanneer groepsleden uitspreken wat voor hen belangrijk, is zal de groep meer openheid vertonen. Daarbij helpt het als men spreekt vanuit de 'ik-vorm' en zijn of haar gevoelens tot uitdrukking brengt.
Psychologische veiligheid betekent net dat medewerkers goed kunnen inschatten wat hun input bijbrengt in een team en welke reacties ze kunnen verwachten. Een psychologisch veilige omgeving is er een met meer zekerheid over hoe interacties zullen verlopen, of het nu gaat om positieve of eerder negatieve interacties.
Als je als kind weet dat iemand je oppakt als je pijn hebt, je in bed legt als je moe bent, je opvangt als je bang of geschrokken bent en reageert op wat je ziet en zegt, dan voel je je veilig. Op die manier kun je je ook veilig hechten. Je leert dat als je je behoeften uit, daar een adequate respons op komt.
Goede communicatie is vaak de sleutel tot succes. Door open te staan voor feedback, collega's te helpen en iedereen een kans te geven kun je samen bouwen aan betere communicatie. Blijf goed luisteren, blijf positief en communiceer concreet. Zo voorkom je irritaties en verwarring.
Een goede werksfeer verhoogt, naast dat het humeur van jouw werknemers goed is, ook de productiviteit binnen jouw organisatie. Als de sfeer op de werkvloer goed is bepaald dat ook hoe medewerkers met elkaar omgaan. De leidinggevende speelt hierin een belangrijke rol.
Bij veilig en gezond werken zijn drie zaken van belang: techniek, organisatie en gedrag. Dat geldt niet alleen voor de inventarisatie en evaluatie van risico's, maar ook voor de risicobeheersing. Want elke maatregel die we nemen om risico's te beheersen heeft verschillende aspecten.
houd je je aan de afspraken en volg je de procedures. werk je niet te lang door en neem je tijdig pauzes. stop je als een situatie onveilig is en ga je pas weer werken als die onveiligheid is opgelost. bespreek je (bijna) fouten met je collega's en leidinggevende en leer je ervan.
Verantwoordelijkheid van werkgever én werknemer
Vrouwen veilig van en naar hun werk kunnen komen. Er geen afgezonderde toiletten of werkplekken zijn. Degelijk en veilig materiaal beschikbaar is. Een arbeidsomstandighedenbeleid (Arbo) wordt uitgevoerd.
Mensen en zeker leiders doen er goed aan om hun feilbaarheid te tonen en actief feedback te vragen. Je openstellen, laten zien dat je fouten maakt, input vragen en actief luisteren zijn allemaal voorbeelden van kwetsbaarheid. En deze houding zorgt voor een diepere verbinding en meer behulpzaamheid bij de ander.
Kaderwet: drie niveaus
De wetgeving omtrent arbeidsomstandigheden is ingedeeld in drie niveaus: de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Arbowet - De Arbowet vormt de basis van de arbowetgeving.
Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Hierin staat welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn. Daarin staat hoe uw werkgever de risico's voor de veiligheid en gezondheid aanpakt en wanneer dat gebeurt.