De RIE Manager geeft inzicht in de knelpunten op het gebied van arbeidsomstandigheden, geeft aan welke knelpunten het meest urgent zijn en wat hiervoor de beste oplossing is. Op basis daarvan kunnen werkgevers zelf het plan van aanpak formuleren met verbetermaatregelen.
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) beschrijft de risico's in het bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van de werknemers.
Iedereen mag een RI&E uitvoeren. Om de kwaliteit van de RI&E te borgen moet de RI&E-rapportage worden getoetst. Wanneer ben je verplicht de RI&E te toetsen en wie mag die toetsing uitvoeren? Er zijn geen deskundigheidseisen gesteld aan het uitvoeren van de RI&E in de Arbowet.
Een RI&E opstellen
Een werkgever kan een RI&E zelf opstellen, laten opstellen door een arbodeskundige of zelf aan de slag gaan met een hulpmiddel, zoals een branche-instrument. Werkgevers kunnen met behulp van een routeplanner op rie.nl bepalen welk hulpmiddel zij het beste kunnen inzetten om de RI&E op te stellen.
Toetsing van de RI&E is niet altijd verplicht. Dat hoeft niet als: alle werknemers in een bedrijf samen 40 uur of minder werken, dan volstaat de checklist gezondheidsrisico's; een bedrijf ten hoogste 25 werknemers heeft én gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument zoals opgenomen op rie.nl.
Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Hierin staat welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn.
De RI&E bevat ook een beschrijving van de gevaren en de risicobeperkende maatregelen en de risico's voor de werknemers. In de RI&E moet een plan van aanpak worden opgenomen, waarin is aangegeven welke maatregelen de werkgever neemt om de risico's tegen te gaan.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert de aanwezigheid van de wettelijk verplichte documenten voor de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E).
Onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is het plan van aanpak. In het plan van aanpak staat beschreven welke maatregelen de werkgever gaat nemen om de geïnventariseerde risico's aan te pakken.
Ook het bijwerken van uw plan van aanpak is hier onderdeel van. Het wordt aangeraden om minimaal eens per 3 jaar uw RI&E te controleren en indien nodig te herzien.
Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, mag je de RI&E vervangen door de Checklist Gezondheidsrisico's. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben. Heb je die niet, dan riskeer je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA).
De RI&E is verplicht voor iedereen, behalve ZZP'ers. Alleen als de medewerkers samen minder dan 40 uur per week werken, kun je gebruik maken van een gezondheidschecklist als vervanger voor de RI&E. In alle andere gevallen schrijft de Arbowet voor dat je een RI&E moet hebben.
Iedere werkgever beschikt over een RI&E waarin in kaart is gebracht welke gezondheids- en veiligheidsrisico's er in het bedrijf voorkomen. In een bijbehorend plan van aanpak legt u vast welke maatregelen u neemt om deze risico's aan te pakken. Hierin geeft u ook aan binnen welke termijn de maatregelen genomen worden.
Uitzondering Arbowet voor zzp'ers
Sommige regels die de Arbowet voorschrijft, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoeft u geen risico-inventarisatie- en evaluatie (ri&e) te maken.
In de meeste gevallen ben je verplicht je RI&E te laten toetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico's.
Is er geen plan van aanpak dan is de RI&E onvolledig en kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. De boete is maximaal € 3.000 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Ook een verouderde risico-inventarisatie is strafbaar. Dat kan maximaal € 1.500 kosten.
Hoe lang is je RI&E geldig? Er is geen wet die zegt hoe lang een RI&E geldig is. Toch is het verstandig je RI&E bijvoorbeeld eens in de drie jaar na te kijken.
Het uitvoeren van de inventarisatie van uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) kan en mag u zelf doen. U inventariseert aan de hand van een vragenlijst de veiligheidsrisico`s. Doordat u dit zelf doet, kost het u of een collega wel tijd. U moet rekening houden met ongeveer een halve tot een hele dag.
Bedrijven die meer dan 25 werknemers hebben moeten hun ingevulde RI&E laten toetsen door een Arbodienst of gecertificeerd kerndeskundige. Houtstof is in alle branche-RI&E’s van de houtbranches een belangrijk onderdeel van de inventarisatie.
Elke werknemer mag door de werkgever – en in afstemming met het personeel – preventiemedewerker worden. Er is wel een voorwaarde: hij of zij voldoende moet kennis en ervaring hebben voor het uitvoeren van de preventietaken.
Weet u aan welke arbeidsrisico's u blootstaat en welke risico's er binnen uw bedrijf en/of functie aanwezig zijn? Bent u in staat risico's binnen uw werk te herkennen? Weet u wat u moet doen wanneer het 'mis' gaat? Wie zijn de BHV'ers en de vertrouwenspersoon?
Dat kan iedere betrokken werknemer zijn die affiniteit heeft met arbozaken. Denk aan een HR-medewerker, facilitair medewerker of (bij bedrijven met maximaal 25 werknemers) de directeur zelf.
10-25 werknemers: 12-20 uur. 26-49 werknemers: 12-20 uur. 50-249 werknemers: 24-40 uur. 250+ werknemers: 40+ uur.