Het is onze manier van denken die ons geluk bepaalt. Je creëert je eigen geluk door anders in het leven te staan: meer kansen signaleren, dankbaar zijn voor wat je hebt, beter luisteren naar je intuïtie. Dit kun je bereiken met praktische oefeningen of via een zelfhulpclub.
Om een concreet antwoord te geven op de vraag wat nou daadwerkelijk zorgt voor geluk dan zijn dat drie onderdelen: je omstandigheden, je DNA en je bewuste activiteiten. Ja, je genen bepalen voor een groot deel je geluk, maar hier kan je niets aan veranderen. Dit is je set point en heb je nou eenmaal mee te leven.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Een lach, een knuffel, liefde, aandacht, plezier... Al deze dingen kunnen mij zo gelukkig maken en ook al loopt mijn dag niet goed, kan dit altijd mijn dag terug rechtop zetten. Het is belangrijk om positief te blijven en niet over jezelf te twijfelen.
Gelukkige mensen zijn dankbaar en denken in overvloed
En dat hoe ze naar de wereld kijken veel invloed heeft op hoe ze zich voelen. Daarom kiezen ze er bewust voor om te focussen op waar ze dankbaar voor zijn, in plaats van op dat wat niet goed is.
Een leven waarin je plezier, positiviteit en goedheid ervaart. Een leven vol hoop en vertrouwen. Jij kan groeien en meer geluk ervaren.
Niet kunnen genieten van leuke dingen komt bij veel mensen wel eens voor. Het kan een teken zijn dat je beheerst wordt door bijvoorbeeld uitputting, verdriet, depressie of teleurstelling. Niet kunnen genieten van leuke dingen is iets waar je korte tijd last van kunt hebben, maar het kan ook lang aanhouden.
Wat je het best kunt doen tegen het gevoel dat je geleefd wordt, is volgens beide psychologen iets eerder opstaan en die tijd ook echt voor jezelf nemen. 'Dus niet meteen op je telefoon kijken, de afwasmachine uitruimen of het nieuws checken', waarschuwt De Jong.
Het altijd ontevreden gevoel
Het knagende, ontevreden gevoel komt onder andere doordat we ambitieus zijn. Ambitieus zijn betekent telkens meer willen. Een beter salaris, meer succes met onze side-hustles, meer gezellige dingen doen met vrienden en meer quality-time met onze loved ones.
Blijf positief. Vervelende dingen overkomen iedereen, het verschil maak je in de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van te klagen denken gelukkige mensen aan de dingen waar ze wel blij mee zijn. Deze optimisten denken na over de best mogelijke oplossing voor het probleem en laten het vervolgens snel achter zich.
voorspoed (zn) : bloei, fortuin, geluk, heil, meeval, prosperiteit, succes, welbevinden, welstand, welvaart, welvaren, welvarendheid, welzijn, zegen, zegening. bof (zn) : boffer, buitenkans, geluk, mazzel, meevaller, toevalstreffer.
Geluk (of gelukkig zijn) kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.
Het heden is nooit ons einddoel; het verleden en het heden zijn onze middelen; alleen de toekomst is ons doel. Aldus leven wij nooit, maar hopen te leven; en doordat wij ons altijd voorbereiden om gelukkig te worden, is het onvermijdelijk dat wij het nooit zijn.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Je bent ook niet de enige met deze gedachten. Het is wel belangrijk om er snel met iemand over praten. Als er niemand in je omgeving is waarmee je kunt praten, bel dan met 0900-0113 of chat via www.113.nl. Hier werken mensen die er goed met je over kunnen praten.