Vermijd condens en vochtproblemen in uw huis door goed te ventileren. Ventileren is een constant proces. Af en toe een uurtje een raam open is verluchten, niet ventileren. Als je jouw huis onvoldoende ventileert, condenseert het vocht in huis en zet het zich af op koude oppervlaktes.
Is de buitentemperatuur laag en de vochtigheid relatief hoog, dan ontstaat er condens op het glas. Dit komt dus door de weersomstandigheden in combinatie met de hoge isolatiewaarde van het glas. Condens komt vooral 's ochtends voor in de lente en het najaar.
Condensvorming op ramen aan de binnenkant doet zich voor bij een hoge luchtvochtigheid in huis. Het vocht in huis produceren we voornamelijk zelf, bv. door te koken, wassen, … maar ook door te ademen. 's Nachts bijvoorbeeld, verliest een volwassen persoon ongeveer 2 liter vocht.
Condens op ramen slaapkamer
Condens op ramen in de slaapkamer komt erg vaak voor. Door de slaapkamer te ventileren is een grote kans dat de condensvorming in de slaapkamer vermeden kan worden. 's-Nachts het raam een stukje openhouden kan er voor zorgen dat condens op de ramen in de slaapkamer gewoon verdwijnt.
De luchtvochtigheid in de woning stijgt en de ramen beslaan. Goed ventileren is dan ook de boodschap! Zet gerust alle ramen en kozijnen wijd open als u ventileert. Zo is een vochtigheidsniveau tussen 40 en 60 % ideaal.
Het is ook mogelijk dat de ramen onvoldoende isoleren tegen de koude van buiten. Zo ontstaat er een koudebrug waarlangs de koude naar binnen komt en er zo condensvorming optreedt aan de binnenkant van je ruiten. De kans dat dit gebeurt, is groter wanneer de binnentemperatuur laag is.
Ja, dat mag! Dit klinkt misschien gek, want er wordt namelijk vaak gedacht dat het een slecht teken is als het HR++ glas beslaat. Het tegendeel is echter waar. Condensvorming aan de buitenkant van het raam is juist een teken dat uw glas goed isoleert!
Ramen die aan de buitenzijde beslagen zijn, komen meestal voor wanneer de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid hoog. Door de hoge isolatiewaarde van dubbel of HR++ glas ontstaat dan condens. Die condens is misschien minder fraai, maar het is enkel een teken dat uw kozijnen uitstekend isoleren.
Juist in de winter is het belangrijk om je ramen elke dag een half uur open te zetten. Door je ramen te sluiten komt er geen frisse lucht meer naar binnen, waardoor je extra veel energie moet verbruiken om je huis warm te krijgen.
Maar hoe ontstaat deze condensvorming? In koude en natte seizoenen beslaan de ruiten sneller doordat koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Vooral 's nachts condenseert die vochtigheid, die via kleding en schoenen in de auto komt, op de koude ruiten. Zodra het vocht in de auto zit, gaat het niet zomaar weg.
In het voor- en najaar kan het wel eens voorkomen dat je ramen aan de buitenkant zijn beslagen. Condensvorming wordt bepaald aan de hand van de isolatiewaarde van glas. Deze condens ontstaat wanneer de temperatuur buiten laag is in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.
Dit word vaak als zorg ervaren maar dit is een normaal verschijnsel. De vorming van condens op de buitruit geeft juist weer dat de ruit goed isoleert. Naar mate de temperatuur buiten gaat stijgen en het zonnetje op de ruit staat, zal de condens vanzelf weer verdwijnen.
U zorgt voor gezonde, schone lucht in huis via ventilatieroosters, ramen en deuren. Zet de ventilatieroosters altijd open, ook in de winter. Als er geen ventilatieroosters zijn, probeer (klep)ramen dan zo vaak mogelijk op een kier open te zetten.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Het antwoord is simpelweg: nee. De enige oplossing is het laten plaatsen van een nieuwe ruit, en indien nodig nieuwe kozijnen. Doe dit in elk geval nog voor de winter, want als uw dubbel glas lek is, zullen uw stookkosten zeker flink gaan stijgen.
Deze zaken zijn doorgaans bij alle verzekeraars hetzelfde. Lek dubbel glas (vocht of aanslag aan de binnenkant van dubbel glas) is ook niet gedekt. In deze gevallen is er sprake van een eigen gebrek.
De levensduur van dubbel glas is gemiddeld 25 á 30 jaar. Het checken van de leeftijd van het glas is gemakkelijk te checken. Tussen de glasbladen zit een metalen strip, ook wel de glasband genoemd, waarop de productiedatum van het glas terug te vinden is. Leveranciers van dubbelglas geven vaak 25 tot 30 jaar garantie.
Het beslaan van de buitenzijde van isolerend dubbelglas heeft te maken met het feit dat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Condensvorming aan de buitenzijde kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
Is vocht in raam verzekerd? Er zijn woonhuisverzekeringen die een lek raam vergoeden wanneer het glas niet ouder is dan 10 jaar. Maar vocht in dubbel glas is niet altijd verzekerd binnen een woonhuisverzekering of een opstalverzekering.