Maki's communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.
Ringstaartmaki's communiceren met geuren met elkaar. Die laten ze achter op boomstammen, struiken en takken. De geur kan wel een week blijven hangen. De geur vertelt iets over de leeftijd en het geslacht van de dieren.
De meeste maki's eten vruchten, aangevuld met bladeren, knoppen en bloemen. Ook vangt de maki weleens geleedpotigen en kleine gewervelde dieren. Halfmaki's zijn gespecialiseerde bamboe-eters. Maki's leven in kleine gemengde groepen of in paren.
Er zijn zeer droge gebieden en rotsformaties maar ook moerassen, bossen en regenwouden. Maki's worden ook wel echte lemuren genoemd. Ze vormen tezamen een familie van halfapen, die zo genoemd worden omdat ze erg lijken op apen, maar het niet zijn. Waarschijnlijk hebben halfapen en apen een gemeenschappelijke voorouder.
De ringstaartmaki's leven in groepen waarin vrouwtjes de baas zijn. Deze apen zitten vaak met hun armen wijd in de zon. Waarom doen ze dat? Een dierenverzorger legt uit dat ze dit doen om hun geurklieren op te warmen.
Marty de zebra, Alex de leeuw, Gloria het nijlpaard en Melman de giraffe wonen in de Central Park Zoo in New York. Daar treden ze op voor de bezoekers, en met name Alex is de grote ster.
Een carrière in de makihiërarchie is voor hen toch niet weggelegd. De hoogste mannetjes in rang worden door de vrouwen weliswaar slecht behandeld, maar ze worden zolang ze zich gedeisd houden tenminste gedoogd op een vrij centrale plek in de groep.
De meeste soorten halfapen hebben zich ontwikkeld op het eiland Madagaskar, maar er komen ook halfapen op het vasteland van Afrika en in Azië voor.
Ringstaartmaki's eten fruit, bladeren en bloemen, vooral van de Kigeliaboom. Deze boom wordt ook wel worstenboom genoemd. De vruchten van de boom lijken, zoals de naam al zegt, op worsten. Deze vruchten kunnen wel tien kilo zwaar wegen en de maki's zijn er gek op.
Rode vari Varecia rubra. De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier. De grootte van zijn groep verschilt van kleine groepen, van twee tot vijf dieren, tot grote groepen, van achttien tot 32 dieren.
Madagascar behoort tot het continent Afrika. Het is een eiland en het ligt ten oosten van het vasteland voor het land Mozambique. Madagascar wordt van het vaste land gescheiden door de Straat van Mozambique. En misschien ook nog leuk om te weten: Het is het op 3 na grootste eiland van de wereld!
Mort uit Madagascar
We snappen niet waarom koning Julian een hekel heeft aan deze lieve kleine muismaki, want Mort wil er alleen maar heel graag bij horen. En als dat niet lukt, kan hij zo hartverscheurend huilen, dat het sterkste hart smelt.
In het hele land zijn er gewelddadige (gewapende) berovingen en overvallen. Dit geldt ook voor de binnenlanden en de grote steden. Op doorgaande wegen komen de berovingen en overvallen ook 's nachts voor. Let vooral op in onbewoonde gebieden en op plekken waar veel toeristen komen, zoals stranden en nationale parken.
De belangrijkste stemmen werden ingesproken door Ben Stiller als Alex de Leeuw, Chris Rock als Marty de zebra, David Schwimmer als Melman de giraffe, Jada Pinkett Smith als Gloria het Nijlpaard, Sacha Baron Cohen als King Julien XIII (Nederlands: Koning Julien XIII) een ringstaartmaki en koning van de lemuren op ...
ringstaartmaki - Vertaling Nederlands-Engels. NL: ringstaartmaki' s. EN: Ringtailed lemurs.
Met de geboorte van de zwarte slingeraap draagt ARTIS bij aan het Europese fokprogramma van de diersoort. ARTIS ontwikkelt een nieuw verblijf voor de zwarte slingerapen. In dit nieuwe verblijf kunnen deze apen met hun grijpstaart beter klimmen.
Fruit, bladeren, zaden en nectar. En soms een beetje aarde: voor de mineralen en tegen darmparasieten.
De primaten of opperdieren (Primates) vormen een orde van zoogdieren, waartoe alle halfapen en apen (waaronder de mens) worden gerekend. De wetenschappelijke naam "Primates" betekent "eersten". Primaten zijn 85–55 miljoen jaar geleden ontstaan uit voorouders die leefden in de bomen van tropische bossen.
Op de kop hebben ze een witte tekening met zwarte kringen om de ogen en een zwarte snuit. De lange staart van de ringstaartmaki bestaat uit 13 zwart-witte ringen en wordt gebruikt om hun evenwicht te bewaren. Ook gebruiken ze hun staart om te communiceren met elkaar. De staart is net zo lang als hun lichaam.
Ze stelden vast dat de apen zich, net zoals mensen, bewust waren van hun eigen onzekerheid. Hun gedrag vertoonde opvallende gelijkenissen met de menselijke metacognitie, ons vermogen om stil te staan bij onze mentale processen en ze bij te sturen.