HAMSTER COMMUNICATIE. Hamster communicatie is erg interessant! Dieren communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal, geur en geluid. Een hele belangrijke rol bij de communicatie van hamstertjes speelt de geur.
Hamsters praten met elkaar door middel van geluiden, lichaamstaal en geur. Een hamster piept en krijst. Ze krijsen als ze denken dat ze worden aangevallen. Als een hamster zich uitrekt en wast, voelt hij zich op zijn gemak.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
DE CONSTANTE ERVARING BLIJFT IN HET HAMSTER GEHEUGEN
Zoals een ruzie, een snackje, een aanraking. Uit onderzoek lijkt de conclusie naar voren te komen dat de dieren na 24 uur de losse gebeurtenis helemaal vergeten zijn. Niet alleen een gebeurtenis trouwens want ook elkaar vergeten ze na 24 uur al.
Re: 'huilende hamster'
puretos schreef: p.s ik heb onderzoek gedaan hierna, en het huilen komt bij veel hamsters voor. Verder kan het komen door o.a pijn, nerveusheid, andere hamsters missen (Die weg of dood zijn).
Hamsters bijten wanneer ze bang en gestrest zijn. Als je hamster zich los probeert te worstelen of weg probeert te komen terwijl je hem vast hebt, dan betekent dat dat hij zich niet meer op zijn gemak voelt.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Je hamster veel verwennen en aandacht geven. Een groot hok,en veel buiten ze kooi spelen. en in/uit ze kooi kun je hapjes verstoppen. en je handen door het zaagsel halen,omdat je anders naar zeep enzo ruikt en dat vinden hamsters niet lekker.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Een hamster kan bij echt gevaar hoge gillende geluiden maken. Meestal gaat de hamster hierbij op de rug liggen en steekt alle poten voor zich uit. De hamster probeert met de gillende geluiden belagers af te schikken. Wanneer de hamster schrikt, maakt het een korte gil en neemt een verdedigende houding aan.
Wist je dat veel hamsters tegen zichzelf praten? Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
als ze op de rug liggen is juist de plek die het kwetsbaarst is, de buik, goed bereikbaar. Vaak is dit een teken van onderdanigheid maar dat zal deze hamster wel niet doen. soms liggen ze ook gewoon op hun rug als ze het warm hebben.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
HAMSTER TAM MAKEN DOOR TE VOEREN
Hamstervoer is iets heel positiefs voor hamsters, ze zijn er dol op! Het kan daarom handig zijn om te gebruiken als contact middel. Als jij je hamster regelmatig voer uit de hand geeft dan zal hij steeds beter aan je hand wennen en deze als positief gaan beschouwen.
In het wild komen hamsters voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
Geur van eten
Jouw vingers ruiken dan naar eten met als gevolg dat de hamster kan bijten. Was je handen daarom na het bereiden of vasthouden van eten.
Alert (geïnteresseerd) Op de foto links kun je een hamster zien die heel alert is. Hij heeft wat gehoord en blijft onder het lopen even staan om goed te luisteren wat er gebeurd.Je kunt aan zijn oortjes goed zien dat hij geconcentreerd ergens naar luistert en hij kijkt naar waar het geluid vandaan komt.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Laat in die eerste week uw hamster heel voorzichtig aan uw hand ruiken en wennen. Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen.